NaslovnaNovostiOružane snage Rusije po prvi put presrele dve rakete ATACMS u zoni...

Oružane snage Rusije po prvi put presrele dve rakete ATACMS u zoni “Specijalne vojne operacije”

Oružane snage Rusije su u protekla 24 sata u zoni specijalne vojne operacije (SVO) prvi put presrele dve operativno-taktičke rakete američke proizvodnje ATACMS prebačene u Ukrajinu, objavljeno je u izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane RF govorilo je i o uništenju četiri aviona Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Krasnoarmejsk u DNR, Kozačkih logora u Hersonskoj oblasti i Sinelnikovo u Dnjepropetrovskoj oblasti.

PVO sistemi oborili su dva lovca MiG-29, kao i jurišnik Su-25 i borbeni trenažer L-39. Kako je ranije saopšteno, veliki gubici neprijateljskih aviona nastali su zbog delovanja kombinacije aviona A-50U AWACS i sistema PVO S-400.

Ruska vojska nije presrela samo ATACMS projektile. Među oborenim projektilima su bile protivvazdušna raketa S-200, konvertovana za napad na kopnene ciljeve, dve antiradar rakete HARM, kao i dva raketna sistema za višestruko lansiranja HIMARS.

mgm 140 atacms
mgm-140 atacms

Pored toga, uništen je 51 dron Oružanih snaga Ukrajine u oblastima DNR, LNR, Zaporožja, Hersona i Harkova, tvrdi rusko ministarstvo odbrane.

Za samo jedan dan, operativno-taktička i vojna avijacija, raketna i artiljerijska grupa trupa Oružanih snaga Rusije navodno su naneli poraz ljudstvu i vojnoj tehnici Oružanih snaga Ukrajine u 105 oblasti delovanja SVO.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave