NaslovnaOružjeOružja najavljivana kao "game changer" do sada nisu postigla uspeh, pokazuje nam...

Oružja najavljivana kao “game changer” do sada nisu postigla uspeh, pokazuje nam nemački primer

Za ove, gotovo dve godine, u jezik portala, analitičara i raznih komentatora uselila se sintagma, frazema ili sociolekt –  ”game changer”. Iz engleskog smo preuzeli frazemu koja govori o iznenadnom, neočekivanom rešenju koje bitno menja, preokreće situaciju, i to tako da onaj za kog se činilo da je u bezizlaznoj ili teškoj situaciji, nekim čudom se nađe u povoljnijoj.

Za vreme SVO, toga smo se naslušali. Mnoga oružja su bila ”viđena” za ”game changer”, ali to do sada nije uspelo nijednom.

Samo malo se treba vratiti u istoriju i uveriti se da ta frazema nije nikakva novost.

Pre samo osamdeset godina masovna medija nacističke Nemačke bila su postojano zatrpavana složenicom Wunderwaffe. U slobodnom prevodu to je ”čudo-oružje”, ili ”čudesno oružje”, ono koje će promeniti tok istorije, prevesti Nemačku iz pozicije gubitnika u, bar, moćnog pregovarača.

To ”oružje osvete” trebalo je da bude nemački ”game changer”. Zašto nije, sada svi znamo. No, da vidimo, kako je nastalo, ko mu je tvorac i na šta se sve odnosilo. 

Wunderwaffe

Nemačko ministarstvo propagande time je nazvalo ukupan zbir oružja koje su gotovo panično pokušavali da konstruišu nemački naučnici kako bi promenili tok rata i odnosi se na sve vrste oružja, ne samo na zloglasna oružja odmazde ”Fau -1” i ”Fau -2”. 

Da brojka 80 nije uzeta simbolično svedoči podatak da je Hitlerov ministar naoružanja, glavni arhitekt Rajha (posle Hitlera, koji je takođe voleo gigantske građevine) Šper, 1943. godine izjavio: ”Rat koji se otegao biće dobijen čudom od oružja.”

Gebelsu nije trebalo dvaput reći i ova složenica se u Nemačkoj slušala kratko vreme čak i posle kapitulacije. Međutim, sam konkretan termin, ”wunderwaffe” nastao je sasvim slučajno u krugovima očajnih naučnika kojima su za vratom neprestano bili nacistički oficiri, požurujući ih na svaki način.

Istinu govoreći, Hitler, Gebels i Šper s ovom frazemom nemaju nikakve autorske veze, ali im se veoma dopala. ”Oružje odmazde kojim ja raspolažem, izmeniće situaciju u korist Trećeg Rajha”, izjavio je Hitler 24. februara 1945. godine – samo 35 dana pred svoju smrt i 44 dana pred kapitulaciju hiljadugodišnjeg Rajha koji je potrajao 83 puta kraće, odnosno 12 godina. 

Vojnici 28 Waffen-SS divizije "Wallonien” naoružani StG-44
Vojnici 28 Waffen-SS divizije “Wallonien” naoružani StG-44

Međutim, ako je Hitler bio ludak, njegovi naučnici to nisu bili. Većina modela na kojima se zasniva posleratni napredak oružarske, raketne i kosmičke industrije, zasnovan je na njihovim izumima. Zavisilo je samo ko je zapao u čije zarobljeništvo. Ni Amerikanci ni Sovjeti nisu bili gadljivi na Brauna, Šmajsera i ostalu brojnu tehničku elitu Nemačke, pa i sveta. 

Uostalom, evo samo na osnovu najkraćeg nabrajanja, možemo se u to uveriti. O mnogim ovim sredstvima već smo pisali pa se nećemo ponavljati, naknadno ih opisujući ili ulazeći u detalje, pošto su oni opštepoznati.

  • Turboreaktivni lovac ”Meseršmit Me. 262 – Schwalbe”.
  • Turboreaktivni lovac ”Hejnkel He-162 Salamandra”.
  • Reaktivni i bestrzajni protivtenkovski ručni bacači (vođeni i nevođeni) – ”Panceršrek”, ”Pancerfaust”, ”Faustpatron”.
  • ”Fliegerfaust”, vazdušna verzija ”Pancerfausta”, prethodnica ”Strele” i ”Stingera”.
  • Jurišna puška ”StG-44”, rodonačelnik ove vrste oružja.
  • Padobranski automat ”FG-42”.
  • Poluautomatska puška ”G-41/43”, oružje koje je iskoristilo sve ono što Tokarjev i Simonov nisu.
  • Mitraljez ”MG 42” je i danas osnovni mitraljez NATO i mnogih drugih zemalja, samo u drugom kalibru.
  • Puškomitraljez za skraćeni metak 7,92 mm na osnovi ”StG-44”.
  • Ručne granate, mine i fugasna sredstva. 
  • Odskočna mina S -”Springmine”. 
  • Teledirigovane (radiom aktivirane) različite vrste mina i granata. 
  • Noćni nišani i prigušivači koji su mogli da se koriste na formacijskom oružju. 
  • Vođena PT raketa ”X-7” (Rotkappchen).
  • Vođena PT raketa ”Rumpelstilzchen”.
  • Vođena PT raketa ”Rochen 1000”.
  • Vođena PT raketa ”Rocken 2000”.
  • Vođena PT raketa ”Flunder”. 
  • Radijski vođena avionska bomba ”Henschel Hs 293-298”.
  • Noćni nišani, prenosni i stacionarni.
  • ”Fau-1” prva krilata raketa.
  • ”Fau-2” prva raketa koja je prošla granicu stratosfere, nadzvučnu brzinu i jedino oružje Drugog sv. rata od koga nije bilo odbrane.
  • ”Fau-3” dalekometni top.
  • Planirajuća (klizna) torpeda ”L10 Fdiednzengel – LT 950” vazduh – more. Torpeda su  bila prave jedrilice sa suspenzorom konvencionalnog torpeda. Nakon što bi bilo odbačeno iz aviona, torpedo bi planiralo ka cilju. Posle rata Amerikanci su napravili seriju uspešnih letećih torpeda po tom modelu. 
  • Teški tenk PZ VI ”Tigar B” ili ”Kraljevski tigar”.
    Teški tenk ”E-75” u projektu.
  • Superteški tenk ”Panzerkampfwagen CII Löwe”. U ”Krupu” su, po Hitlerovom nalogu otkazali rad na ovom tenku da bi proizveli još teži tenk ”Maus”.
  • Superteški tenk ”Panzerkampfwagen VIII Maus”. Prototip.
  • Superteški tenk ”E-100”, mase 100 tona. Prototip.
  • Superteški tenk ”Rate”, mase 1.000 tona. 
  • Superteški tenk ”Monster” mase 1.500 tona. Hipotetički projekat.
  • Podmornice serije XVII/XXVI  s motorom Valtera.
  • Podmornice serije XXI/XXIII – Elektroboot. 
  • Bojni otrovi na bazi fosfora – sarin, soman i tabun. 
  • Nemački atomski program:
    • Reaktor ”V(ve) -VIII”. Rad na atomskoj bombi, onemogućen je nizom sabotaža i diverzija, tehničkim problemima kao i kapitulacijom Nemačke.  
  • Pretpostavlja se da su pri samom kraju rata Nemci uspeli da isprobaju podzemno-podvodno sredstvo ”Midgard-Schlange” (”Zmaj Midgarda”). Reč je o sredstvu geološkog rata, čiji je cilj bio da izazove cunami i zemljotrese u britanskim lukama.

Ako sad još jednom pažjivije pogledate ovaj impresivni spisak, šta možemo iz njega da zaključimo? Nijedno od ovih sredstava nije doživelo  predskazanu slavu ”game changera”, a toliko je znanja, volje, novca i žrtava uloženo u svako od njih.

Me-262
Me-262-High-Angle-LR

Šta su, međutim, uspeli da izmene? Sliku posleratnog sveta, no o tome smo već dovoljno puta govorili. Ako uporedimo genijalnost Nemaca i nesvakidašnjost pojave sredstava koja su smišljali, da li biste uspeli da neko od sadašnjih sredstava uporedite s njima – i s kojim uspehom? 

9 KOMENTARA

  1. Gejmčendžer mislim da ne postoji niti je kada postojao. Moze se polemisati o tome u domenu filosofije ali ne mislim da ima neko uporište.
    Ako ste maštoviti, može u domenu mašte, tipa bombe od xxx tera tona od antimaterije da menjaju tok rata (totalno uništenje), ili neka superbrza boleština bazirana na DNK kodu odredjenog naroda, ostaju problemi sa neistomišljenicima. Ozbiljni gejmčendžeri ne postoje. Samo sistemsko, plansko, dosledno i krajnje organizovano može napraviti promenu i uz mnoooogo sreće (suprotno sa prethodnim ali mora da ima sreće)

  2. Da,slažem se u vezi nuklearnog naoružanja.Da nije konstruisano,uvedeno u naoružanje(akcenat stavljam na SAD i SSSR)i nažalost primjenjeno(Japan),kada su se svi uvjerili u njegovu moć i posljedice,vjerovatno bi do danas imali niz velikih konvencionalnih ratova sa do sada nevidjenim žrtvama!

  3. Da,Panceršrek je bio veoma efikasno PT oružje za višekratnu upotrebu(za razliku od Pancerfausta).Da dometom od 200m i probojnošći kumulativnog mlaza od 200+mm pancirnog čelika,da sigurnošću je uništavao svaki saveznički tenk!Što se atomskih bombi bačenih na Japan i o tome se može diskutovati!Japanci su bili spremni da se bore i nakon njihovog bacanja(i onako su svi veći gradovi bili uništeni,neki i sa više žrtava,tako da bacanje atomskih bombi za njih i nije pravilo neku veću razliku!Možda je nemogućnost snabdijevanja životnim potrebštinama,oružjem,razne epidemije i poraz Kvantuške armije u Kini i opasnost od Sovjeta,bili glavni razlozi za kapitulaciju.

    • Niste me dobro razumeli. Ja nisam konkretno mislio na nuklearno bombardovanje Japana, već na samu pojavu nuklearnog oružja kao do tada neviđenog instrumenta uništenja. Jedan bombarder odbaci jednu jedinu bombu i manje-više poravna grad od 100,000 stanovnika. Za tako nešto je do tad bilo potrebno poslati čitav nalet od par stotina teških bombardera tipa Avro Lankaster ili B-17 Leteća tvrđava.

      Poenta je da je nuklearno oružje gejmčejndžer koji je zauvek promenio lice rata i promenio na koji način će velike sile voditi ratove od tad pa nadalje….to jest, nikad direktan konfilkt, uvek preko proksija.

      A što se tiče razloga zbog kojeg se Japan predao, možda i nisu bile nuklearne bombe, ali definitivno jeste bila činjenica da im je mornarica bila gotovo skroz uništena i da su Amerikanci mogli vrlo lako da im skroz okruže i blokiraju ostrvo i da ih postepeno, “kap po kap” izmore do predaje. Biti fanatično spreman za borbu u normalnim uslovima je dobro, ALI zadržati takav fanatizam u nedostatku većine resursa, u uslovima nedostatka hrane, u konstantnim vazdušnim udarima, u uslovima epidemija zaraznih bolesti…to bi bilo ekstremno teško održivo, čak i za fanatike kakvi su tad bili Japanci.
      A naravno, i Sovjetski prodor u Mandužirju i poraz Japanskih trupa tamo, verovatno je i to doprinelo.
      Ustvari, možda je ovim porazom Japanskih trupa od strane Sovjeta u glavama Japanaca ubijena “poslednja nada” za neko preokretanje situacije. (Nešto kao Hitler koji je držao nadu da će preokrenuti situaciju čak i do momenta kad su mu Sovjeti mu bili na kilometar od bunkera…karikiram).

      • Ако не замерате, да се укључим у ову праву џентлменску полемику. Истина је да атомске бомбе нису били прави гејм ченџери у смислу који се спомиње у тексту. Оне НИСУ промениле ток рата, већ убрзале његов крај,без обзира на ратоборне генерале. Да не вадимо сад статистику (САД су крај рата дочекале са 29 носача авиона, а материјална резерва по једном Јапанцу била је четири килограма, а по једном Американцу четири тоне).
        Када би А бомбе биле гејм џенџер? Да су успеле да промене друштвени поредак у СССР , е тада би се тако могле назвати. Овако – убрзале су крај рата. Штавише, мислим да су бачене из обести.

        У сваком случају, драго ми је да сам прочитао овако педантну и коректно написану поруку.
        Срдачан поздрав!

  4. Nisu bili gejmčejdžeri, ali su doprineli razvoju tadašnje tehnologije naoružanja. Da su neka od ovih naoružanja sa liste Nemci imali u masivnijim količinama već 1939 godine, možda bi se danas drugačija pesma pevala vezano za istoriju 2. svetskog rata. Inače, “Panceršrek” bacač je nacistička kopija američkog “Bazuka” raketnog bacača, samo u većem kalibru i sa raketom čiji motor ne stigne da se ugasi pre nego što ista napusti cev. Zbog toga Panceršrek ima taj metalni štit, da operateru ne bi bilo spaljeno lice od vrelih i otrovnih gasova.

    Inače, ako ćemo o jednom pravom gejmčejndžeru drugog svetskog rata i gejmčejndžeru koji je promenio kako će izgledati ozbiljan rat od tad pa na dalje, to je onda bio gejmčejndžer kojeg su amerikanci prvi osmislili… Nuklearna bomba ! Ni jedno oružje osmišljeno tokom drugom svetskog rata ne može da se poredi sa nuklearnom bombom, čak ni “Fau-2” raketni program.

  5. Lično po meni,pošto NATO pakt ima veoma snažnu avijaciju,nešto najbliže game changeru bi bili avioni 5 generacije F/A-22 i F-35(ali samo nešto najbliže).Pravog Game changera za sada nema!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave