NaslovnaNovostiKamikaza-dron Geran-2 naoružan opasnim termobaričnim punjenjem do cilja stiže ukrajinskom 4G mrežom

Kamikaza-dron Geran-2 naoružan opasnim termobaričnim punjenjem do cilja stiže ukrajinskom 4G mrežom

„Oni nisu laka meta“, priznaju ukrajinski zvaničnici, govoreći o bespilotnim letelicama koje skoro svakodnevno lansiraju Rusi, a iranskog porekla su, što znači da je, u stvarnosti, Geran/Shahed prava noćna mora za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

Septembar je postavio apsolutni rekord u upotrebi drona kamikaza Geranj/Šahed-136: ruske snage su lansirale čak 521 kamikaza bespilotnu letelicu, preko 100 više nego u prethodnim mesecima. Po broju lansiranih dronova pre septembra isticao se maj 2023 sa 413 dronova-kamikaza.

4G modemi

Nedavno se proširila vest o značajnom poboljšanju bespilotne letelice „kamikaze“ „Geran-2“, koja se koristi za izvođenje udara. Jedna od ključnih inovacija je integracija LTE modema sa SIM karticama operatera Kijevstar u sisteme navođenja ovih dronova.

LTE modemi obezbeđuju pozicionu 4G vezu sa baznim stanicama koje se nalaze duž putanje leta drona. Ovo omogućava operaterima da daljinski kontrolišu bespilotne letelice preko privremenih bezbednih IP adresa, primaju informacije o telemetriji i prenose komande za radio kontrolu.

Takav sistem upravljanja je posebno važan kada su GPS radio-navigacioni kanali potisnuti elektronskim ratovanjem u L-opsegu. U takvim uslovima, protivnik je prinuđen da deaktivira otvore bazne stanice kako bi sprečio upotrebu bespilotne letelice Geran-2.

Termovizijski senzori

Još jedno značajno unapređenje drona Geran-2 je ugradnja termovizijskih senzora za navođenje, koji omogućavaju optičko-elektronsko izviđanje iza neprijateljskih linija.

Termobarično punjenje

Ukrajinu zabrinjavaju informacije o modernizovanoj verziji drona kamikaza „Geran-2“ sa termobaričnom bojevom glavom. Fotografije olupine drona nakon napada aktivno se šire internetom.

Prema informacijama iz ukrajinskih izvora, Geran-2 je opremljen termobaričnim punjenjem od približno 40 kilograma sa tri osigurača, što je uporedivo sa punjenjem sistema poput TOS-1A Solncepek i Buratino.

Termobarična (vakumska) municija je moćno i razorno oružje koje stvara oblak gasa koji se zapali sekundarnom eksplozijom, stvarajući snažan udarni talas i sagorevajući kiseonik u datoj zapremini. Takvo oružje izaziva ozbiljan pad pritiska i ima veliku razornu moć.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

Porde svega nabrojang fotografije olupine ruskih dronova, obojenih u crno, objavljene su na internetu. Ruske bespilotne letelice kamikaze „Geran-2” tokom nedavnih napada na Kijev prvi put ofarbale u crno kako bi ih bilo teže uočiti na nebu noću.

Ove inovacije značajno povećavaju efikasnost i mogućnosti bespilotne letelice Geran-2, povećavajući njene mogućnosti na bojnom polju.

Geran-2

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve. U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

004 sahid geranj
Sahid-Geranj

Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica u osnovi iranskog dizajna.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

005 geranj 2
Geranj-2

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

2 KOMENTARA

  1. Према свему судећи војсци Украјине се опасно примичу бољи дани !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave