Naslovna Novosti Ruski lovac pete generacije Su-57 dobija mini-dronove različite namene za upravljanje njima...

Ruski lovac pete generacije Su-57 dobija mini-dronove različite namene za upravljanje njima tokom leta

10
su 57 sa dronovima s 70
su 57 sa dronovima s 70
google news

Za Su-57 su razvijeni mini-dronovi, koji se mogu postaviti kako unutar trupa aviona, tako i na spoljnoj priveznici. Ovi dronovi su dizajnirani i za udarne misije i za izviđanje i elektronsko ratovanje. Lovac je opremljen mogućnošću upravljanja grupom dronova za izvođenje borbenih dejstava.

„Za Su-57 su napravljeni mini-UAV različite namene, koje letelica može da nosi na spoljnoj privezi iu unutrašnjosti trupa i da se baca u vazduh. Planirano je da lovac lansira nekoliko bespilotnih letelica odjednom i da kontroliše ovu grupu dronova“, prenose RIA Novosti.

Ova nova funkcionalnost će omogućiti lovcima Su-57 da efikasnije deluju u borbenim misijama, proširujući njihove sposobnosti i povećavajući taktičku fleksibilnost. Već 2021. godine počeo je razvoj opreme i specijalnog softvera za rad sa grupom dronova.

Upotreba mini-dronova sa lovcem Su-57 otvara nove perspektive Oružanim snagama Rusije u vazdušnom prostoru, povećavajući efikasnost i svestranost borbenih aviona.

Međutim, da bi se formirao stabilan radio komunikacioni kanal u mrežno-centričnom tandemu, stručnjaci za razvoj treba da opreme dronove moćnim predajnicima za prenos telekodnih informacija u opsegu od 0,96 do 1,25 GHz. Ovaj posao je već u toku. Su-57 dron bi trebalo da ima domet od 70 – 150 km.

Takođe, podređene bespilotne letelice biće opremljene nišama za širok spektar modularne borbene opreme, kako visokoeksplozivne fragmentacije, tako i kumulativnog i termobaričnog tipa. Bespilotne letelice će biti opremljene visokobezbednim modulima dvosmernih asinhronih komandno-telemetrijskih i telekod komunikacionih linija.

su 57 na pisti
su 57 na pisti

Zahvaljujući ovim kanalima, vršiće se radio komandno upravljanje UAV-om i prenos sa infracrvenih, kao i dugofokusnih televizijskih optičko-elektronskih izviđačkih senzora postavljenih na dronove.

76 Stelt lovaca Su-57 u pripremi do 2027. godine

Vazdušno-kosmičke snage Rusije trebalo bi da dobiju seriju naprednih lovaca pete generacije Su-57 do kraja 2023. godine, saopštila je državna korporacija Rostec 24. novembra.

Pored toga, Jurij Gagarin vazduhoplovna fabrika u Komsomolsku na Amuru, deo Rostecove Ujedinjene avio korporacije (UAC), nedavno je isporučila grupu višefunkcionalnih lovaca Su-35S generacije 4++.

Ruski vojno-industrijski kompleks je u septembru 2023. godine prijavio poslednju isporuku novog lovca Su-57 Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije.

Prema sadašnjem državnom programu naoružanja, predviđeno je da ruske Vazdušno-kosmičke snage nabave ukupno 76 aviona Su-57 do 2027. Međutim, tačan broj koji trenutno koristi Moskva ostaje neizvestan.

Opisan kao višenamenski lovac pete generacije, dvomotorni Su-57 predstavlja Rusija kao rivala Lockheed Martin F-35, koji koriste SAD i njihovi “pažljivo odabrani” saveznici.

su 57 f 35
su 57 f 35

Uprkos nedostatku obelodanjivanja konkretnog broja Su-57 uključenih u najnoviju isporuku, dostignuće je primetno, s obzirom na ekonomske sankcije koje su zapadne sile uvele Rusiji kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu. Ove sankcije su ograničile pristup ruskoj vazduhoplovnoj industriji naprednim zapadnim komponentama i finansijskim resursima.

Paralelno, UAC je radio na prototipu Su-75 Šah-mat, koji je prvobitno planiran za svoj prvi let 2023. godine, koji je kasnije revidiran za 2024. godinu. Međutim, potencijalna kašnjenja u ovom rasporedu mogu nastati zbog preokupiranosti “svecijalnom vojnom operacijom” ali i gubitaka postojećih aviona ruskog vazduhoplovstva kao i uticaja ekonomskih sankcija.

Prema najnovijim informacijama, prva serija lovaca Su-75 Šah-mat biće puštena u prodaju počev do 2026. godine

Platforma Su-57 se kontinuirano razvija

Su-57, klasifikovan kao borbeni avion pete generacije, ima svestran arsenal. Može biti naoružan raketama vazduh-vazduh R-77M, namenjenim za gađanje vazdušnih ciljeva velikog dometa, i krstarećim raketama H-59MK2, namenjenim gađanju kopnenih ciljeva.

Platforma Su-57 se kontinuirano razvija, što pokazuju tekući testovi leta koji uključuju integraciju motora drugog stepena, kako je otkrila državna korporacija koja nadgleda program.

Da lovac nastavlja da povećava svoje borbene sposobnosti potvrđuje i novi motor drugog stepena (proizvod 30). Kako su naveli u državnoj korporaciji, avion je već počeo sa letnim testovima sa novim motorom, a planirano je da se ažurirani lovac isporuči trupama prema aktuelnom ugovoru.

Osim toga, 14. novembra, Rostec, ruski državni konglomerat, najavio je unapređenje borbenih sposobnosti lovca pete generacije Su-57 kroz integraciju najsavremenijih tehnologija.

Nedavno smo izvestili o patentiranju „stelt verzije ruskog lovca sa dva sedišta“. Vredi napomenuti da je ovakav dizajn već najavljen u Rusiji pre nekoliko godina. Kina je slično uradila sa svojim vodećim avionom J-20.

Ovaj avion je dizajniran da otkriva i eliminiše vazdušne, površinske i kopnene ciljeve koristeći vođeno i nevođeno oružje. Može da služi i kao komandno mesto za koordinaciju „mrežno orijentisanih akcija mešovitih grupa aviona“.

Ruski stručnjak Dmitrij Kornev istakao je nekoliko potencijalnih upotreba za dvosed verziju lovca pete generacije Su-57, uključujući jednostavniju borbenu obuku, vođenje formacija bespilotnih letelica i izvođenje udara — sa operaterom odgovornim za raspoređivanje oružja.

su 57
su 57

Kornev je istakao prilagodljivost pilotske kabine za prenos kontrole između pilota, sugerišući korisnost aviona kao platforme za borbenu obuku. On je napomenuo da kada se Su-57 integriše u izviđačke i udarne sisteme, zadaci pilota postaju složeniji, što zahteva filtriranje informacija, odabir cilja i izbor oružja.

Dvosed verzija će omogućiti pilotu da se fokusira na kontrolu aviona i borbu u vazduhy, dok se kopilot bavi operacijom sistema naoružanja. Ovo će na kraju poboljšati funkcionalnost aviona.

Rusija je do sada ograničeno koristila svoj lovac Su-57, uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

Ako Ukrajina dobije i odluči da rasporedi lovce F-16, verovatno će Su-57 dobiti aktivniju ulogu u ovom sukobu. U režimu direktnog presretanja, Su-57 će imati značajnu prednost pri prvom lansiranju u odnosu na F-16, ali i ostale zapadne avione za koje navodno postoji mogućnost da dođu u ukrajinske ruke.

10 KOMENTARA

  1. Pojedini komentari o poznavanju vazduhoplovsta,pogotovo RF,Samo govore o neznanju,svaka čast pojedincima.Više bih voleo da se Su 35,57 integrišu u srpsko RV ,nego li Makronovim Rafalima.Dugogodišnje ispitivanje i inžinjering RF,je poznat celom svetu po izradi supersoničnih aviona 4++ ,5+ i 6 – e generacije.,Ne sumnjam da će ispitivanja doneti prevlast u vazduhu u odnosu na zapadnu tehnologiju.

    • Koji je to “supersonični avion 6. generacije”, ajde leba ti prosvetli nas koji smo “neznalice” 😀

      Pogotovo koji je to avion kod Rusa, koji još ni 5. generaciju nisu pustili u operativnu upotrebu kako treba.

      A što se tiče Su-35S i Su-57 da se integrišu u RV Srbije…ajde ne zasmejavaj me molim te. Mi nismo imali mogućnost da nabavimo kolko-tolko krštene i modernizovane MiG-29, već se “šlepamo” na polovne beloruske nemodernizovane 9.13 koje je vreme pregazilo još odavno. A ti tu sanjaš o nekim Su-35S, i o Su-57, a ove druge ni Rusija nema više od maksimalno 25 komada.

      “Makronovi” Rafali kad konačno dođu, će biti vanzemaljski NLO što se tiče tehnologije naspram trenutnih MiG-29/9.13 koje imamo.

  2. Su-75,može biti jedino dopuna za Su-57,na osnovu njegove namjene i karakteristika!Takav koncept teškog i lakog višenamenskog aviona je već dokazao svoju efikasnost i korisnost(npr.F-16 i F-15 sa Američke i Su-27 i MiG29 sa Sovjetske).

  3. Su57 je trebao biti samo reklamni tehnološki skok za uvod neviđenih tehnologija u upotrebu (bar na papiru) i kao najava Su75. Nekoliko prototipova je trebalo poslužiti za sva testiranja i nakon uspeha svih testova i bez dalje proizvodnje jednostavno preći na proizvodnju Su75. Time bi se opravdalo ogromno ulaganje za dva najmodernija aviona umesto za jedan iako se zapravo radilo na jednom. To su trebali uraditi i amerikanci sa F35 i niko ne bi zamerio ekstremna ulaganja u poluzavršen avion.

  4. Pred Su-57 je još dugoročan razvoj.Sjetimo se porodjajnih muka F-22 Raptora(prvi let 1990),redizajna,godina otklanjanja problema,početka proizvodnje 1997,pa do zvaničnog ulaska u upotrebu 2005(mada su ga neke jedinice dobile još 2003)!Da zahtijevi nisu u potpunosti ispunjeni,govori i nastavak rada i modernizacije na već dokazanoj platformi,F-15.Pošto su Rusi “izgubili”gotovo 10godina na razvoju aviona 5.generacije,sigurno i njih čeka mukotrpan i nadam se uspješan razvoj Su-57.

    • Tačno tako. Mi ni ne znamo tačno sve “bebeće” bolesti koje Su-57 trenutno poseduje. Dostupnost takvih informacija u Rusiji je mnogo teža nego u SAD, gde svaki glupan i tupan može da ode na internet i napiše članak ili “blog” o tome kako je “F-22 smeće” ili kako je “F-35 đubre” i pozove se na neke navodne američke generale, pukovnike ili koga već koji su to kao navodno izjavili. To se u Rusiji sve drži pod strogim katancem, verujem da ni sami ruski generali nisu 100% upućeni u nedostatke, mane i bebi-bolesti koje Su-57 ima, a ima ih sigurno. To znaju samo inženjeri koji rade u OKB Suhoj.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version