Naslovna Novosti Rostec: Prva serija lovaca Su-75 Šah-mat biće puštena u prodaju počev do...

Rostec: Prva serija lovaca Su-75 Šah-mat biće puštena u prodaju počev do 2026. godine

12
su 75 checkmate
su 75 checkmate
google news

Ruska državna korporacija Rostec objavila je početak priprema za proizvodnju lakih lovaca Šah-mat pete generacije. Ovo je saopšteno uoči najveće avio izložbe Dubai Airshow 2023.

Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Airshov 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije.

Suhoj Su-75 Šah-Mat promo spot

Prema pres-službi Rosteca, ova poboljšanja su povećala komercijalnu privlačnost i konkurentnost jednomotornog lovca. Kao značajno dostignuće u procesu razvoja navodi se i smanjenje tehničkih rizika.

U avgustu 2022. godine, predstavnici Ruselektronike najavili su demonstraciju najnovijeg komunikacionog kompleksa za Su-75 na forumu Armija 2022, što ukazuje da je rad na projektu ipak u toku.

Očekuje se da će nove modifikacije Su-75 Šah-mat uključiti poboljšanja u cilju smanjenja radarskog signala, kao i inovativna tehnička rešenja kao što su odsustvo pilotske kabine i zastakljivanje od tri dela.

Već su počele pripreme za proizvodnju prvih primeraka lovca, što ovaj projekat čini jednim od najambicioznijih u savremenoj ruskoj vojnoj avijaciji, tvrde iz kompanije.

Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da će određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

Dve nove varijante sa dva sedišta i bez posade

Rusija tvrdi da je uvela modifikacije originalnog dizajna svog jednomotornog lovca Su-75, dok je takođe nastavila sa razvojem dodatnih varijanti. Inače, Rusija je uvela modifikacije originalnog dizajna svog jednomotornog lovca Su-75, dok je takođe nastavila sa razvojem dodatnih varijanti.

United Aircraft Corporation (UAC), ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Checkmate.

Jedna od ključnih promena može se primetiti u dizajnu krila u poređenju sa modelom prikazanim na sajmovima poput Dubai Air Show 2021, gde je maketa bila izložena na međunarodnom nivou.

Ovi patenti sugerišu planove UAC-a da razvije tandem verziju sa dva sedišta i varijantu bespilotne letelice. Jedna od ključnih promena može se primetiti u dizajnu krila u poređenju sa modelom prikazanim na sajmovima poput Dubai Air Show 2021, gde je maketa bila izložena na međunarodnom nivou.

su 75 checkmate 4
su 75 checkmate 4

Ova modifikacija uključuje proširenje i ugao zadnje ivice krila, što rezultira povećanom površinom krila i potencijalno blagim smanjenjem zadnjeg radarskog potpisa aviona. Pored toga, čini se da postoji blagi napredak u instalaciji motora. Trup je takođe pretrpeo modifikacije, naizgled povećavajući unutrašnji kapacitet aviona.

Ova promena sugeriše mogućnost povećanja bočnih odeljaka za naoružanje za smeštaj raketa vazduh-vazduh kratkog dometa ili povećan unutrašnji kapacitet goriva za Su-75, ili su možda čak primenjene obe modifikacije.

UAC je takođe predstavio koncept „jednomotornog dvoseda stelt aviona“. Slično drugim modelima Suhoja sa dva sedišta, modifikacije uključuju tandem konfiguraciju kokpita, sa podignutim zadnjim sedištem kako bi se obezbedio bolji pogled napred.

Moskva je takođe rekla da će ovaj lovac moći neprimetno da sarađuje sa bespilotnim letelicama (dronovima) u okviru umrežene konfiguracije.

Su-75 Checkmate
Su-75 Checkmate

Ova napredna sposobnost će omogućiti ratnom avionu da vrši kontrolu nad malim bespilotnim letelicama, koje će u realnom vremenu dobijati informacije o scenariju borbe koji je u toku korišćenjem tehnologija prenosa.

Zapadni eksperti tvrde da je Moskva namerno dizajnirala Su-75 da se direktno takmiči sa američkim F-35 kao avion pete generacije, sa ciljem da se dopadne “slobodnim” zemljama koje smeju da ga kupe.

12 KOMENTARA

  1. Mnogo ce vode poteci dok ne udje u serijsku proizvodju. Do tada Amerika vec odavno ima oko 200 F22 aparata plus F35 aviona 5.generacije, a uveliko radi na sasvim novom avionu 6.generacije koji ce biti nesto nevidjeno do sada.

  2. I te kako izuzetan ! Srbiji 🇷🇸 je među prvima nuđen. Međutim pogotovo danas vreme je novac ! Rusija je odavno morala da ponudi znanim kupcima odličan jednomotorni avion ; Kina i ne samo ona su uzeli Rusiji veliki deo deviznog kolača. Mislim da će Kina sa JF-17 ⚡ i J-10 C da pokupi u aktuelnom vremenu kajmak vezano i za PVO i moderne letelice. Mada , ko zna sve je moguće , ali …

  3. Fantastičan avion, 5+ generacije, vrhunskih performansi i smanjenog radarskog odraza. Kao stvoren za nas, ako nije preskup po času leta i održavanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version