Naslovna Avijacija Da li to avijacija najavljuje oporavak? Dubai Air Show 2021

Da li to avijacija najavljuje oporavak? Dubai Air Show 2021

0
Dubai Air Show International 2021 - Pregled događaja
Dubai Air Show International 2021 - Pregled događaja
google news

Sektor vazduhoplovstva je jedan od najteže pogođenih industrija 2020. godine zbog uvedenih ograničenja putovanja usled globalne pandemije. Danas je to sasvim drugačija priča, barem na Bliskom istoku, zahvaljujući jednom od najvećih održanih post Covid-19 sajmova posvećenih avijaciji na Dubai Air Show International 2021. 

Setite se na kratko 2020. godine i slike koje nam padaju na pamet – to su upravo one koje bismo želeli da zaboravimo. Moramo posvedočiti da nakon veoma dobro osmišljenog programa vakcinacije, UAE je bio u mogućnosti da se potpuno otvori za posetioce i napravi najveći šou na svetu.

Da li to avijacija najavljuje oporavak? Dubai Air Show 2021

Polugodišnji neto gubitak avio kompanije Emirates pao je na $15.5 milijarde sa $38.4 milijarde prošle godine, dok je Air Arabia iz Šardža ostvarila profit tokom trećeg kvartala 2021. godine. Pandemija koja je pogodila sektor avijacije, svedoči da su za dva dana sajma avijacije potpisani poslovi vredni 200 milijardi Dh, odnosno 54.5 milijarde USD.

Svega toga ne bi bilo da nije bilo zajedničkih napora establišmenta da ne samo stabilizuje ekonomiju, već je i usmeri ka budućnosti. Sve ovo se takođe dešava u vreme kada je kriza zdravstvenog sistema, kao i zdravlja ljudi u velikoj meri prevaziđena (barem u tom delu sveta) vakcinacijom i merama opreza, pa se tako i život se prilično vratio u normalu. Ovo sve predstavlja odliku neverovatnog duha Dubaija — vere u istrajnost pronalaženja najhitnijeg rešenja za izazove našeg vremena.

Airbus vs. Boeing – borba “Evrope protiv Amerike” na Bliskom istoku za svetsko tržište

Na upravo održanom Dubai AirShow, Boeing se udružio sa kupcima, dobavljačima, industrijskim partnerima i globalnom avio zajednicom. Ponosni na to što se pridružuju Ujedinjenim Arapskim Emiratima u proslavi njihove 50. godišnjice, nastavljaju svoj put kroz dugogodišnje odnose u regionu kao pouzdani partner u svetloj budućnosti nacije koju vide kao centar inovacija i tehnologije. Njihov put zasnovan je na sigurnosti i održivosti kako u sadašnjosti, tako i za buduće generacije. Na koji način? Inovirajući zajedno.

Lukrativnost sklopljenih ugovora

Ukupna vrednost ugovora dodeljenih za komercijalne avione i odbrambene svrhe skočila je za $17.1 milijarde trećeg dana Dubai Airshow-a 2021. u utorak, dostigavši $72.4 milijarde u prva tri dana najvećeg sajma avijacije od izbijanja pandemije Covid-19.

Američki proizvođač aviona Boeing konačno je trećeg dana sajma potpisao mega ugovor vredan $9 milijardi sa indijskim niskotarifnim prevoznikom Akasa Air, za prodaju 72 aviona 7373 MAKS. To je najveći dogovor koji je američki avijacijski gigant sklopio na sajmu do sada. Boeing-ov evropski rival Airbus ukrao je šou prvog dana događaja i zgrabio većinu poslova.

Ministarstvo odbrane UAE objavilo je šest ugovora u vrednosti od $11.6 milijarde sa američkim i evropskim odbrambenim izvođačima za održavanje opreme i nabavku rezervnih delova. Ministarstvo je objavilo poslove u vrednosti od $3.07 milijardi drugog dana aeromitinga, popevši njihov broj na $5.6 milijardi za tri dana.

Pored toga, vodeći avioprevoznik u Dubaiju – Emirates, najavio je da će svoje avione 105 opremiti premijum ekonomskom klasom. Avio-kompanija takođe planira da uvede novi proizvod biznis klase kako bi poboljšao iskustvo putnika. Airbus je već u nedelju, odnosno prvog dana velikog aeromitinga u Dubaiju, primio mega-porudžbinu za 255 aviona A321 sa jednim prolazom, navodi se u saopštenju evropskog proizvođača aviona. 

Da li to avijacija najavljuje oporavak? Dubai Air Show 2021

U njemu se navodi da je narudžbina stigla od Wizz Air-a, Frontier-a, Volarisa i JetSMART-a — sve od američke kompanije Indigo Partners — u ukupnoj vrednosti od više od 33 milijarde dolara, prema najnovijoj ceni koju je Airbus objavio 2018. 

Evropski proizvođač aviona Airbus nastavio je da leti visoko, pakujući još jednu ogromnu porudžbinu od američke kompanije Air Lease Corp (ALC) za 111 aviona vrednih više od $15 milijardi (55 milijardi Dh), drugog dana najvećeg sajma avijacije od izbijanja Covid-19 pandemije.

ALC naručio je 25 A220-300, 55 A321neo, 20 A321KSLR, četiri A330neo uključujući i sedam A350F. ALC je do kraja ovog sajma naručio ukupno 496 Erbasovih aviona.

Jedinica Edge grupe Halcon sa sedištem u Abu Dabiju, koja proizvodi precizno vođeno oružje, u ponedeljak je dobila ugovor od $87.1 milion od Oružanih snaga UAE. Ugovor uključuje snabdevanje Oružanim snagama asortimana precizno vođene municije Thunder i Desert Sting.

Da li to avijacija najavljuje oporavak? Dubai Air Show 2021

Ono što je zaista zanimljivo jeste porudžbina Dubai Emirates SkyCargo za dva Boing 777 teretna aviona ukupne vrednosti 704 miliona dolara (2,6 milijardi Dh) na sajmu koja ukazuje na značajnu globalnu potražnju za avio transportom (cargo transport). Pored toga, Emirates SkyCargo je najavio ulaganje od milijardu dolara (3,67 milijardi Dh) za proširenje svojih teretnih kapaciteta.

Emirates SkyCargo je potpisao ugovor sa Israel Aerospace Industries (IAI) takođe za konverziju četiri putnička aviona Boeing 777-300ER u pune teretne avione. Sporazum takođe uključuje opciju za dalje konverzije Boinga 777-300ER u kasnijoj fazi.

777 Freighter – Boeing-ov najprodavaniji teretnjak svih vremena – najveći je na svetu, sa najvećim dometom i najsposobniji dvomotorni teretnjak. Avion smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2 za 17% u poređenju sa starim avionima. Sa dometom od 9.200 kilometara, 777 Freighter ima maksimalnu nosivost od 102.000 kilograma, što omogućava avio-kompanijama da naprave manje zaustavljanja i smanje naknade za sletanje na dugim rutama.

GAL, podružnica Abu Dabija EDGE, dobio je ugovor o logistici zasnovanoj na performansama (PBL) od $3 miliona za snabdevanje Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane UAE (AFAD) održavanjem, popravkom i remontom (MRO) i specijalizovanim uslugama podrške.

Sa Emirates International Technical Sistems Trading potpisan je ugovor vredan $184,3 miliona za kupovinu avio sistema i opreme za vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu UAE.

Američka kompanija Alliant Techsystems Operations je kupila municiju za komandu vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u vrednosti od $47.6 miliona.

Pakistanska kompanija Global Industrial & Defence Solutions  je kupila municiju za zajedničku vazdušnu komandu u vrednosti od $39 miliona.

Da li to avijacija najavljuje oporavak?

Neverovatna je činjenica da, uprkos pandemiji koja još uvek traje u svetu, za par dana održavanja ovog aeromitinga u Dubaiju, vrednost komercijalnih i ugovora potpisanih sa oružanim snagama zemalja, premašuje prepandemijske iznose za više od $27.2 milijarde dolara. 

https://www.youtube.com/watch?v=hpBzNhvyVTU&t=88s

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version