NaslovnaNovostiPrikazan snimak uništavanja ukrajinskog drona Shark od strane ruskog PVO sistema Tor-M2

Prikazan snimak uništavanja ukrajinskog drona Shark od strane ruskog PVO sistema Tor-M2

Bespilotna letelica Shark uništena je u zoni specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak njegovog uništenja na svom Telegram kanalu.

Kao što znate, dronovi Shark obavljaju izviđačke misije. Sam kompleks „Ajkula“ obuhvata tri bespilotne letelice, lanser i komandno mesto na šasiji vozila sa sistemom upravljanja. Međutim, dronove ovog tipa ruska vojska je više puta uništavala. Ovo se desilo i ovog puta.

Ukrajinski dron oborila je vojna PVO oprema Oružanih snaga Rusije. Za uništavanje drona korišćen je protivvazdušni raketni sistem Tor-M2 grupe trupa Oružanih snaga Rusije Vostok.

Kako je rekao komandant baterije raketnog sistema PVO sa pozivnim znakom „Maverik“, samo u poslednjih nekoliko dana posade protivvazdušnih raketnih sistema uništile su više od 20 vazdušnih ciljeva u pravcu Južnog Donjecka.

Na objavljenim snimcima vidimo kako PVO sistem Tor obeležava metu na nebu, ukrajinski dron, a zatim ga pogađa. Kao rezultat pogotka, olupina poprilično skupe ukrajinske bespilotne letelice leži na zemlji.

Prema rečima oficira, posade PVO sistema Tor su dobro upoznate sa taktikom ukrajinskih snaga, te zbog toga lako mogu da obaraju vazdušne mete. Posle šezdeset lansiranja njegove PVO jedinice su čak i prestali da broje koliko su ciljeva pogodili, hvali se komandant.

raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu
raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu

Sposobnosti ruske PVO ranije su primetili i mnogi zapadni vojni stručnjaci, koji smatraju da će razvijeni sistem PVO Oružanih snaga Rusije postati glavni problem za Oružane snage Ukrajine u slučaju prebacivanja američkih lovaca i pokušaja njihove upotrebe u sukobu.

Međutim ruski nemar i nedoslednost ih ponekad košta direktnih pogodaka od strane ukrajinskih snaga, pogotovo u vestima objavljenim nedavno.

TOR-M2

Sistem Tor je dizajnirao ruski gigant protivvazdušne odbrane Almaz-Antej za uništavanje aviona, helikoptera, dronova, projektila i drugog precizno vođenog oružja, leteći na srednjim, malim i veoma malim visinama po svim vremenskim uslovima. 

Sistem protivvazdušne odbrane TOR je dostupan u različitim verzijama kao što su guseničari, statični, vučeni i na točkovima. Mobilizacija traje samo 3 minuta i može se transportovati na bilo koji način, uključujući vazdušnim putem.

TOR sistem ima zaista impresivno vreme odziva od 7-8 sekundi [standardno] i 7-10 sekundi [kada je u pokretu] i jedan je od najboljih sistema svoje kategorije na svetu.

Sistem može da otkrije preko 40 vazdušnih ciljeva, a zatim da prati i gađa do četiri istovremeno na dometu do 12 kilometara i visinama do deset kilometara sa svojih 16 projektila 9M338 čak i u pokretu.

tor m2
tor m2

Ruska vojska ima između 100-200 Tor sistema različitih verzija. Novije verzije, poput Tor-M2DT, se trenutno masovno proizvode.

U februaru je otkriveno da je sistem protivvazdušne odbrane Tor fino podešen da efikasno presreće precizno navođene rakete koje su ispalili američki raketni sistemi visoke pokretljivosti M142 (HIMARS) i M270 raketni sistem za višestruko lansiranje (MLRS) koji su nedavno isporučeni Ukrajini.

Međutim, ukrajinci su već do sada delili snimke gde su zabeležili kako uništavaju sisteme ovog tipa.

Prema više medijskih izveštaja, prvi sistem protivvazdušne odbrane Tor-M2DT Rusija je rasporedila u Ukrajini početkom decembra 2022 godine.

4 KOMENTARA

  1. Rusi se uvezbali na dronovima kao na poligonu, sada kada ce navodno stici F16…. to mi ne deluje bas mudro…. Ako su i bili lose obuceni kako zapad stalno tvdi sada su postali eksperti… Neka se spreme F16

    • Pošto su veoma bitni za trupnu PVO,sisteme TOR M2 treba što više usavršavati i proizvoditi!Bilo je i par slučajeva kada su uništeni/oštećeni prvenstveno zbog nepažnje posade!Već je jasno da svako opuštanje i popuštanje pažnje,daje protivniku priliku za napad i uništenje.

  2. Tor je već ranije dokazao svoju efikasnost,kada je presretao i haubičke granate 155mm.Kako vrijeme prolazi i njegove posade stiču sve veće iskustvo,srazmjerno će rasti ubojitost i efikasnost sistema.

    • Priča se da je tor pogodio komarca u lijevo jaje, a desnomu nije bilo nič.
      I dalje se oplođavao. Tor je humani cuko.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave