NaslovnaNovostiF-16 nije panaceja na ukrajinskom frontu, a šef Pentagona nakon skromnih poklona...

F-16 nije panaceja na ukrajinskom frontu, a šef Pentagona nakon skromnih poklona Ukrajincima potvrđuje tu tezu

Ministar odbrane SAD, Lojd Ostin posetio je Kijev 20. novembra 2023. kako bi pokazao podršku Ukrajini. Pentagon je tokom njegove posete najavio paket vojne pomoći Ukrajini.

Ostinova nenajavljena poseta je ponovila posvećenost SAD da pruži finansijsku pomoć i oružje Ukrajini. Podrška uključuje novi paket vojne pomoći od 100 miliona dolara koji sadrži rakete Stinger i municiju za sisteme HIMARS. Podsetimo, do skoro se pomoć merila u milijardama.

Na kraju zvanične posete američkog ministra odbrane Lojda Ostina, održana je konferencija za novinare.

Iako je banalno reći da je prvo postavljeno pitanje o situaciji u Izraelu, date su neke važne izjave da bi se razumela situacija u Ukrajini. Na primer, na pitanje zašto nemački ministar odbrane Boris Pistorijus veruje da F-16 neće promeniti tok rata, Lojd Ostin je rekao sledeće:

stinger
stinger

„Više puta sam rekao da u takvom sukobu nema srebrnog metka. Zaista se svodi na obezbeđivanje pravih sposobnosti i njihovu integraciju na pravi način da bi se stvorili pravi efekti na bojnom polju. I tako, bilo da se radi o F-16 ili HIMARS-u ili nečemu drugom, radi se o određenom načinu korišćenja tih sposobnosti i njihovom integraciji, sinhronizovanju sposobnosti da bi se stvorio pravi efekat na bojnom polju“, naveo je Lojd Ostin.

Ukrajinski vojni analitičari okreću loptu

Sa svoje strane, ukrajinski vojni analitičari iz publikacije Defense Ekpress želeli su da istaknu činjenicu da u ukrajinskom društvu postoji pogrešna percepcija prema kojoj nabavka raketa ATACAMS znači da će pobeda biti „sutra“ i da će F-16 biti isporučen „do ručka“.

Međutim, pored naziva i taktičko-tehničkih karakteristika svake vrste naoružanja, od velikog značaja je i količina naoružanja, a najvažnije je da sva oružja rade zajedno, tvrde ukrajinski stručnjaci.

Nijedan rat se ne može dobiti samo sa HIMARS-om ili F-16. Pogotovo ako je reč o malom broju vojne opreme, naglašavaju iz Difens ekspresa.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

Prema nekim prilično optimističnim procenama, Ukrajina može da dobije 2-3 eskadrile (24-36 aviona) do 2024. godine. Pragmatičnija procena je 12 aviona F-16 2024. godine.

Kako je Komanda Vazduhoplovstva Ukrajine više puta navela, to će omogućiti Ukrajincima da drže neprijateljske avione dalje od linije fronta. Međutim, ne govorimo o postizanju nadmoći u vazduhu, što bi, s obzirom na veličinu ruske taktičke avijacije i komponente kopnene PVO, bilo potrebno mnogo više F-16.

Istovremeno, još uvek je veoma teško reći da se može govoriti o povećanju broja opreme da bi se postigao željeni efekat na frontu. Dok su SAD usred političkog obračuna oko pomoći Ukrajini, američki ministar odbrane je „uneo“ jedan od najmanjih paketa pomoći u oružju ikada.

U pokušaju opravdanja, direktno upitan da li postoji mogućnost deblokade pomoći Ukrajini u Kongresu, Lojd Ostin je odgovorio da oba veća američkog Kongresa podržavaju Ukrajinu, a Pentagon će detaljno odgovoriti na sva njihova pitanja.

biciklista pred himars u trenutku lansiranja
biciklista pred himars u trenutku lansiranja

Kao rezultat toga, “podrška će biti otključana, jer ono što se dešava u Ukrajini važno je za ceo svet i mora biti efikasan odgovor na rusku agresiju.”

Ukrajina bi makar 150 lovaca F-16 ili drugih savremenih zapadnih aviona

Podsetimo, za odbranu Ukrajini treba makar 150 lovaca poput F-16 ili drugih savremenih aviona, na primer, Gripen, tvrdi Jurij Ignat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Prema njegovim rečima, ovo je dovoljno za obavljanje zadataka preko mora i kopna.

Sto pedeset je iznos koji bi nam omogućio da zaštitimo našu zemlju i vazdušni prostor. To je u budućnosti, kada celu flotu sovjetske zastarele (i moralno i fizički) opreme zamenimo F-16, može j druga vrsta aviona, na primer SAAB-ov Gripen, primetio je Ignat.

On je podsetio da bi prvi lovci F-16 mogli da se pojave u Ukrajini na proleće 2024. godine. Istovremeno, govornik je ukazao na prilično težak proces obuke ukrajinskih pilota i inženjera, koji zahteva vreme, pošto letelica nije laka za rukovanje i održavanje.

Obuka pilota, infrastrukture i inženjera nije laka. Izgled aviona se neće radikalno promeniti, ali će ozbiljno uticati na bojno polje. Ako udarna grupa aviona uključuje jedan F-16, onda će neprijatelj shvatiti da se tamo nalazi „efka“ i treba da „beže“, kaže spiker Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

f 16 i su 27
f 16 i su 27

Međutim, s obzirom na povećanu efikasnost PVO u sprezi sa avionom A-50U AWACS, upotreba zapadnih lovaca će biti otežana. Osim toga, Vazdušno-kosmičke snage Rusije redovno izvode kombinovane napade na aerodrome Oružanih snaga Ukrajine, pa će ukrajinska komanda imati problema sa razmeštanjem primljenih F-16, ukoliko prvi stignu do proleća.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave