NaslovnaNovostiSuhoj Su-35S se modernizuje uzimajući u obzir iskustvo upotrebe iz aktuelnog sukoba...

Suhoj Su-35S se modernizuje uzimajući u obzir iskustvo upotrebe iz aktuelnog sukoba u Ukrajini

Višenamenski lovac Su-35S, jedan od najnaprednijih u svojoj klasi, biće modernizovan uzimajući u obzir iskustvo stečeno tokom “specijalne vojne operacije”. Saopštenje stiže od Aleksandra Pekarša, direktora Komsomolsk-na-Amuru vazduhoplovnog kombinata koji nosi ime Jurija Gagarina.

Prema rečima Pekarša, na osnovu iskustva borbene upotrebe Su-35S tokom specijalne operacije, u toku je aktivan rad na njegovom unapređenju. Glavni akcenat modernizacije biće na ubrzanju rešavanja tehničkih pitanja koja su ranije zahtevala značajno vreme.

Pekarš je naglasio da zahvaljujući brzom prilagođavanju trenutnim uslovima Su-35S nastavlja da ostaje najbolji u svojoj klasi.

Su-35 je ruski višenamenski super-manevarski lovac generacije 4++, opremljen motorima za kontrolu vektora potiska. Generacija 4++ ukazuje da lovac ima karakteristike bliske lovcima pete generacije, ali sa izuzetkom stelt tehnologije, dakle niske uočljivosti.

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) Ruske Federacije, koja je deo državne korporacije Rostec, u saopštenju s kraja oktobra navodi da je Vazduhoplovno preduzeće Komsomolsk na Amuru Gagarin proizvelo i isporučilo Ministarstvu odbrane novu seriju višenamenskih borbenih aviona Su-35S. Danas je Su-35S jedan od glavnih borbenih aviona koji se koriste u zoni specijalnih operacija.

Su-35 najbolji ruski avion koji se koristi na teritoriji Ukrajine

Su-35S je glavni borbeni avion u zoni specijalnih operacija kako u Ukrajini tako i u Siriji zajedno sa Su-30SM.

Su-35S je supermanevarski višenamenski lovac generacije 4++, namenjen za presretanje i uništavanje u borbi na bliskim i velikim dometima svih klasa vazdušnih ciljeva, za borbu za prevlast u vazduhu, kao i za uništavanje kopnenih i površinskih vojnih ciljeva. 

Suhoj Su-35 (NATO kodno ime Flanker-E) je i najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Naoružan je protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima autonomiju od 3.400 kilometara.

Od svih, možda najveću pažnju u naoružanju Su-35 zaslužuje hipersonična raketa vazduh-vazduh (RVV-BD) R-37M. R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice. Dizajnirala ga je ruska kompanija Vympel i predstavljena je 2016. godine.

Pored R-37M (domet do 400 km), lovac je opremljen i vođenim raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77-1 (110 km) i antiradarskom vođenom raketom srednjeg dometa X-31P.

r 37m
r 37m

Korišćenjem municije kao što je raketa R-37M, avioni poput, Su-57, MiG-31BM i Su-35S mogu da pogode avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine bez ulaska u zonu otkrivanja ili dejstva ukrajinske PVO.

Avion karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. 

Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja. Maksimalna brzina aviona je 2,500 km/h, dok operativni dolet dostiže 3,400 km.

Nije slučajno što su ukrajinski vojnici koji opslužuju bateriju Patriot u Ukrajini izjavili kako sanjaju da njihova prva meta bude Su-35

Taj san je pokvaren, jer je, prema tvrdnjama Oružanih snaga Ukrajine, Patriot navodno oborio rusku hipersoničnu raketu Kindžal. Na nama ostaje da poverujemo u te tvrdnje.

su 35 maltretira mq 9 reaper
su 35 maltretira mq 9 reaper

Ne zna se tačno koliko je Su-35 stradalo u ukrajinskom sukobu. Pre samo nekoliko meseci četiri ruske letelice su pale iznad Brjanske oblasti, od kojih je jedna navodno Su-35.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave