NaslovnaNovostiCrni dan za Ruse: Pet ruskih letelica srušeno za dva dana; Su-34,...

Crni dan za Ruse: Pet ruskih letelica srušeno za dva dana; Su-34, Su-35, dva Mi-8 i Mi-28

Juče, 13. maja u vazdušnom prostoru iznad Brjanske oblasti Ruske Federacije odjednom se dogodilo nekoliko incidenata sa vojnim letelicama Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Dakle, prvo se na nebu iznad Klinca zapalio helikopter Mi-8, što je dovelo do pada helikoptera, a zatim je u selu Istrovka kod Staroduba pao lovac-bombarder Su-34.

Rusi su ostali bez 2 helikoptera Mi-8, jednog Su-34 i verovatno jednog Su-25. Piloti su poginuli. Navodno, odgovori su i zemlja-vazduh sistemi iz pograničnih oblasti ukrajinske Černigovske oblasti.

Prema preliminarnim izveštajima, dva ruska aviona oborena su 13. maja iznad ruske granice u Brjanskoj oblasti.

Helikopter Mi-8 je oboren i srušen u Klinskom. Letelica se zapalila u vazduhu i pala u blizini privatnih kuća. Trenutno se razjašnjavaju svi detalji incidenta, uključujući informacije o žrtvama i razaranjima na terenu.

Nakon toga, pojavile su se informacije o pogotku helikoptera od MANPADS-a ukrajinskih diverzanata koji su ušli na teritoriju Ruske Federacije. Međutim još nema zvanične potvrde, službe hitne pomoći spekulišu da je helikopter mogao da se sruši zbog kvara motora, dok neki čak veruju da je u pitanju prijateljska vatra.

Kako prenose ruski mediji, specijalne službe RF tragaju za ukrajinskim diverzantima na teritoriji Brjanske oblasti, koji su koristili MANPADS u Klincovskom okrugu.

Prema preliminarnim izveštajima, druga letelica je pala u blizini sela Surecki Muravej u blizini grada Klinski. Ovo je verovatno bio Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Na snimcima sa lica mesta vidi se olupina oborene letelice.

ostrica oborenog helikoptera mi 8 bila je izresetana velikim udarnim elementima
ostrica oborenog helikoptera mi-8 bila je izresetana

Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti, je na svom Telegram kanalu signalizirao da to nisu svi incidenti sa ruskim avionima koji su se tog dana dogodili u Brjanskoj oblasti.

Prema njegovim rečima, u jednom danu su u pomenutom rejonu pala dva helikoptera Mi-8 i dve letelice: lovac-bombarder SU-34 i lovac Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, tj. četiri vazduhoplovne jedinice.

Sudbina članova posade drugog helikoptera Mi-8 i lovca Su-35 (prema drugim izvorima, reč je o jurišniku Su-25) je nepoznata.

Posle nekog vremena pojavile su se informacije da bi sredstva avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije mogla da budu oborena od strane neprijatelja sa teritorije Černigovske oblasti.

Jačina eksplozije i činjenica da je obaranje Su-34 bilo iznad ruske teritorije implicira da ukrajinsko vazduhoplovstvo ima SAM-ove srednjeg dometa u blizini ili linije fronta i ruske granice u tom regionu. Ovo je prvi ruski avion oboren poslednjih meseci.

Može se pretpostaviti da bi avion mogao biti oboren i američkim Patriot SAM sistemom.

Neki drugi stručnjaci su pa pretpostavili da su Mi-8 i Su-34 verovatno oboreni NATO projektilima vazduh-vazduh iz aviona. Ruske snage protivvazdušne odbrane su navodno presrele nekoliko projektila, ali su najmanje dve prošle kroz odbranu i pogodile letelicu.

Ukrajinska vojska bi mogla da koristi američke rakete srednjeg dometa AIM-120.

Helikopteri za elektronsko ratovanje Mi-8MTPR-1 sa postavljenim stanicama za aktivno ometanje Richag-AV bili angažovani na posuživanju bombardera Su-34 vazdušnim bombama iz UMPC-a na drugu metu u Černigov regionu, a lovac Su-35 je vršio pokrivanje tokom SVO.

fwb mooxgae1mij
fwb mooxgae1mij

Štaviše, stanica Richag-AV je specijalno kreirana da ometa radarsko navođenje sistema PVO i neprijateljskih aviona na udaljenosti većoj od 100 km.

Treći ruski borbeni helikopter Mi-28 srušio se 12. maja u okrugu Džankoj na Krimu. Nisu ga oborile ukrajinske snage, već se avion srušio kao rezultat kvara tokom planiranog trenažnog leta. Let je izveden bez municije, nema razaranja na zemlji. U incidentu su poginula oba ruska pilota.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave