NaslovnaNovostiRuski helikopter Mi-28 srušio se na severu Krima. Oba pilota aviona izgubila...

Ruski helikopter Mi-28 srušio se na severu Krima. Oba pilota aviona izgubila su život

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 12.05.2023. da se vojni helikopter Mi-28 srušio u okrugu Džankoj na poluostrvu Krim tokom trenažnog leta.

„12. maja 2023. godine, u 15:42 (po moskovskom vremenu), helikopter Mi-28 se srušio dok je obavljao trenažni let u okrugu Džankoj u Republici Krim. Let je obavljen bez municije. Na zemlji nema štete, ali su živote izgubila oba pilota helikoptera“, navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi agencija Tas.

Prema izjavama predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, preliminarne analize pokazuju da je mogući uzrok incidenta tehnički problem. Na mesto nesreće upućena je komisija Glavne komande Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije radi rasvetljavanja svih njenih uzroka i okolnosti.

Mil Mi-28N je jurišni helikopter ruske proizvodnje. Razvili su ga 1990-ih dizajneri fabrike helikoptera M. L. Mil u Moskvi (danas deo holdinga Ruski helikopteri). Letelica je verzija sovjetskog jurišnog helikoptera Mi-28, napravljenog 1980-ih, ali nikada nije pušten u upotrebu.

Helikopter Mi-28N najverovatnije pripada 39. helikopterskom puku stacioniranom na aerodromu Džankoj. Jedinica je u sastavu 27. mešovite vazduhoplovne – Belbek divizije 4. Vazduhoplovstva i PVO – Armije Južne vojne oblasti Rostov na Donu.

Puk je strukturisan u tri avijacione eskadrile, opremljene helikopterima Mi-35M, Ka-52, Mi-28N i Mi-8AMTS. Prema javnim izvorima, puk je imao najmanje četiri jurišna helikoptera Mi-28N. Izvori sa Krimskog poluostrva kažu da se helikopter Mi-28N srušio u okrugu sela Svetloe kod Džankoja.

Kod modela Mi-28N, “N” je oznaka za helikopter koji može vršiti i noćne misije, prototip ove revizije poleteo je prvi put 1996 godine. Najveći novitet je bio radar u kupoli iznad glavnog rotora, kao i uvođenje dodatne elektro-opreme. Projekat je zbog nedostatka novca uskoro (ponovo) zaustavljen, a nastavljen je 2004. kad je poleteo drugi prototip ove revizije, u martu iste godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave