NaslovnaNovostiRuska vojska uništila još jedan američki Bredli tokom svoje ofanzive u oblasti...

Ruska vojska uništila još jedan američki Bredli tokom svoje ofanzive u oblasti Avdijivke

Novi snimci borbi koje se vode u blizini Donjecka na periferiji Stepovoje pokazuju nasilne sukobe između ukrajinskih oružanih snaga i ruske vojske.

Na ovim snimcima se vidi kako borbeno vozilo pešadije Bredli (BVP) pokušava da odbije napredovanje ruskih boraca, koji su zauzeli istočni deo sela. Tokom borbi, američko oklopno vozilo je uništeno pomoću FPV drona ruskih specijalnih snaga.

Tokom intenzivnog granatiranja, ruski borci su se sklonili u podrume zauzetih položaja Oružanih snaga Ukrajine, gde su bili bezbedni od vatre. Na snimku se takođe vide uništeni neprijateljski tenkovi Leopard i druga oprema.

Sa strateške strane Stepovoje je značajno selo za prilaz sa boka Avdijivki. Ovo naselje je kontrolisalo železničku vezu, koju je ruska vojska presekla prošle nedelje. Probijanje odbrane Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti omogućava ruskim borcima da se približe drugim putevima snabdevanja Avdejevskog garnizona Oružanih snaga Ukrajine u Berdičiju i Orlovki.

Sa druge strane, nakon katastrofalnih gubitaka BVP Bredli, hitno se moralo nešto preduzeti. U medijima se 22. jula pojavila vest da je Pentagon Ukrajini isporučio dodatne eksplozivne reaktivne pakete kako bi ojačali oklop na AIFV M2. Kijev je dobio pakete sa američkim reaktivnim pločama BRAT.

Ruske jedinice pojačavaju pritisak na bokove Avdijevke

Ruske trupe nastavljaju da sistematski opkoljavaju Avdijivku. Uz podršku topovske artiljerije, taktičke grupe veličine četa, pojačale su napad na ukrajinske položaje u selu Stepovoje, severno od opkoljenog grada.

Na južnom krilu najintenzivnije borbe vode se istočno od sela Severnoje, na spoju položaja 31. i 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Ovde jedinice 1. slovenske brigade Oružanih snaga Rusije pokušavaju da zabiju klin između ukrajinskih uporišta uz vatrenu podršku MLRS Grad.

wagner bm 21 grad mlrs
bm 21 grad mlrs

Teren otežava napredovanje ruskih trupa. Prilazi koksari su otvorene ravne stepe sa retkim šumskim plantažama koje su već izgubile lišće. Napredovanje pešadije kroz takav teren pod vatrom OSU je praktično nemoguć.

Pored toga, ruske vazdušno-kosmičke snage još nisu uništile visoke strukture fabrike. Preživele transportere i komplekse za pretovar uglja ukrajinske snage koriste za optičko-elektronsko praćenje prilaza preduzeću i periferiji Avdijivke, kao i za raspoređivanje svojih ATGM posada.

OSU takođe pokušavaju da izvedu kontranapad, ali bezuspešno. Još je rano govoriti o operativnom okruženju grada od strane Rusa, međutim, čak i američki informativni resurs ISW prepoznaje uspehe Oružanih snaga Rusije, izveštavajući o napredovanju u industrijskoj zoni grada.

Koje BVP je bolje, američki Bredli ili ruski BMP-3?

Borbeno vozilo M2A4 Bredli je srednje oklopno vozilo čija je primarna funkcija da obezbedi zaštićeni transport pešadijskih odreda koji idu u borbu sa neprijateljem.

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

Trup mu je izrađen od zavarenog aluminijumskog oklopa, dok je prednji luk izrađen od razmaknutog laminiranog čelika i aluminijumskog oklopa. Pored toga, sadrži HBO (nuklearni, biološki i hemijski) odbrambeni sistem i eksplozivno reaktivne oklopne blokove.

ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine
ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine

Naoružan je kupolom za dva čoveka sa lančanim Bushmaster od 25 mm sa dvostrukim napajanjem koji može da ispaljuje protivoklopne i eksplozivne metke.

Bredli ima BGM-71 lanser raketa sistema TOW koji može da nosi dve protivtenkovske rakete. BGM-71E TOW ima oblikovano punjenje teško približno 6 kilograma i može da gađa ciljeve udaljene više od tri kilometra.

Pored toga, tu je i koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm. U prilog o Bredlijevom borbenom dosijeu je i podatak da su tokom američkih vojnih operacija u Iraku od 2003. do 2011. godine, oklopna vozila serije Bredli uništila više iranskih oklopnih vozila nego Abrams tenk. Jedan Bredli je čak uništio T-72 ovim lančanim topom tokom Pustinjske oluje, tvrde SAD.

Nasuprot Bredliju, BMP-3 ima nekonvencionalan raspored, sa motorom u zadnjem delu umesto prednjeg trupa. Ovo omogućava vozaču da sedi u prednjem centru šasije sa još dva člana posade pored njega, po jedan sa svake strane. Tako vozač ima poboljšan pregled, a težina se povoljnije raspoređuje po dužini vozila.

BMP-3 je naoružan topom od 100 mm, lanserom 2A70 sa automatskim topom 2A72 kalibra 30 mm i mitraljezom PKTM kalibra 7,62 mm. Vozilo se koristi za poboljšanje mobilnosti trupa, a istovremeno pruža odličnu zaštitu posadi kojoj je povereno da ih transportuje na liniju fronta.

Dok su vojni analitičari sa Zapada jamčili za njihov Bredli da sapšava živote u borbi protiv ruskih borbenih vozila, ruski inženjeri imaju drugačija zapažanja.

bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil
bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil

Konkretno, smatraju da je Bredli naoružan inferiornijim automatskim topom kalibra 25 mm ali i da ne može da pliva bez prethodne, prilično ozbiljne pepravke, za razliku od BMP-3, koji odmah savladava vodene prepreke. „Američkom vozilu je potrebno vreme za ovo, a vreme je život“, rekao je Hromov.

Drugi nalaz ruske studije navodi da američko vozilo ima nisku pokretljivost i manevarsku sposobnost, posebno na onim vrstama tla koje smo gledali u ratištu u Ukrajini.

Ruski ekspert je napomenuo da je komparativna analiza BMP-3 i Bredlija izvršena još 1991. godine kada su UAE na tenderu izabrali svoje borbeno vozilo za vojsku.

„U to vreme SSSR je nudio BMP-3 i BMP-2, a SAD M2 Bredli. Uporedna analiza je pokazala da je po borbenim karakteristikama pobedio BMP-3, i to sa velikom razlikom. Kao rezultat, Emirati su kupili više od 600 ovih vozila devedesetih godina prošlog veka“, rekao je sagovornik.

Uprkos svemu navedenom, BMP-3, može da izdrži udare 25 mm Bredli topa. Poteškoće mogu nastati samo pri susretu sa 25 mm uranijumskim „otpadom“ M919. Sa druge strane, glavni kalibar ruskog oklopnog vozila neće ostaviti nikakvu šansu Amerikancu.

Dodajući više suštine svom argumentu, Khromov je rekao da je konfiguracija američkog borbenog vozila pešadije u zoni Severnog vojnog okruga malo izmenjena, pre svega zbog električnih sistema koji su prilično složeni za rad.

„Ovo je jedna od slabih tačaka ovih mašina: ako Bredlijeve elektronske komponente pokvare, onda mašina može potpuno izgubiti sposobnost pucanja“, rekao je on.

BMP 3
BMP 3

Što se tiče Rusa, BMP-3 je opremljen i vodenim mlaznim motorima, koji se koriste za savladavanje vodenih prepreka. To je u skladu sa tekućim naporima u autohtonoj proizvodnji elektronskih uređaja koje je Rusija preduzela usled zapadnih sankcija i mnogih lekcija naučenih u dosadašnjem ratu.

U maju ove godine Rusija je dobila novu seriju svojih borbenih vozila BMP-3, kako smo već pisali. Ističući široku korisnost ovih vozila, Rostec, matična kompanija svih ruskih vladinih odbrambenih kompanija, rekla je: „Uskoro će biti isporučena još jedna isporuka nadograđenih vozila.”

U našem regionu, Hrvatska od nedavno raspolaže borbenim vozilima Bredli.

Sa druge strane, proučavanje zapadne tehnologije, uključujući Bredlija i njegove komponente, se nastavlja, zaključio je predstavnik menadžmenta fabrike.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave