NaslovnaNovostiRuska vojska sa dva hica iz ATGM-a uništila američki Bredli u pravcu...

Ruska vojska sa dva hica iz ATGM-a uništila američki Bredli u pravcu Zaporožja; Nije pomogao ni BRAT

Prema dostupnim podacima i snimcima distribuiranim onlajn, u pravcu Zaporožja uništeno je američko borbeno vozilo pešadije (BVP) Bredli. Incident se dogodio tokom vojnih sukoba na ovoj liniji fronta.

Prema dostavljenim informacijama i video materijalima, proces uništavanja borbenog vozila pešadije izveden je sa dva hica iz protivtenkovskog raketnog sistema.

Prvi hitac je očigledno oštetio vozilo, ostavivši ga u funkciji, ali značajno umanjujući njegovu borbenu gotovost. Drugi hitac je, očigledno, bio odlučujući, nakon čega je vozilo prestalo da predstavlja pretnju.

Borbeno vozilo pešadije Bredli je bio jedan od ključnih elemenata američkih mehanizovanih jedinica. Ima moćno oružje i zaštitu dizajniranu da podrži pešadiju na bojnom polju, kao i da uništi lako oklopljene i oklopne neprijateljske ciljeve.

Performanse BVP Bredlija koji su Sjedinjene Države predale Ukrajini posebno su dovedene u pitanje u ratu koji je u toku. Nakon što je dokumentovan prvi uništeni Bredli, na društvenim mrežama pojavio se niz vizuelnih dokaza o nekoliko drugih Bredli vozila.

Bredlijevi prvi i najveći gubici dogodili su se kada je Ukrajina pokušala jedan od poznatih vojnih manevara poznatih kao operacija proboja. Ove operacije, koje uključuju proboj neprijateljske odbrane, smatraju se jednom od najopasnijih i najsloženijih vojnih taktika.

Ove operacije proboja su izvođene bez vazdušne podrške i uz neefikasnu suzbijanje artiljerijske vatre, te se završila katastrofalno. Idalje traje napetost na relaciji Vašington-Kijev kao i prebacivanje odgovornosti. Sve ove okolnosti su povećale stradanja Bredlija, što je rezultiralo gubicim, bez obzira na američku propagandu da je Bredlija bilo teško uništiti.

ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine
ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine

Uprkos gubicima, vozila koja su isporučila SAD su se navodno pokazala kao korisna u očuvanju života ukrajinske posade u njima. Poznato je da je Bredli jači i sposobniji od pešadijskih borbenih vozila BMP-1 i BMP-2 iz sovjetskog doba koja su se ranije koristila u Ukrajini.

Rusi, sa svoje strane, smatraju da Bredli ne bi nikako mogao da nadmaši ruski BMP-3, koji je Moskva intenzivno koristila. Jedno od ovih borbenih vozila primećeno je na poligonu Juma u ​​Arizoni. Skoro svaki deo opreme koji se koristi u kopnenom ratu podleže razvojnom testiranju od suprotne strane.

Nakon katastrofalnih gubitaka BVP Bredli, hitno se moralo nešto preduzeti. U medijima se 22. jula pojavila vest da je Pentagon Ukrajini isporučio dodatne eksplozivne reaktivne pakete kako bi ojačali oklop na AIFV M2. Kijev je dobio pakete sa američkim reaktivnim pločama BRAT.

Američki BRAT nije spasao ukrajinski bredli

Ukrajinski MILITARNYI je 22. jula 2023. postavio video-zapis sa obaveštenjem da je Kijev za svoja borbena vozila M2A2 Bradley dobio dodatnu BRAT dinamičku zaštitu. O ovome smo već pisali. Već sutradan, 23. jula, na Telegram-kanalu „Povernutije na S vojne“ postavljen je klip na kome Rusi navodno uništavaju Bredli sa BRAT zaštitom.

Bez obzira da li je ovaj snimak originalan ili fejk, treba reći da se BRAT zasniva na već zastarelim principima i verovatno neće bitnije smanjiti gubitak Bredlija na frontu. Naime, BRAT se zasniva na ERA principu (explosive reactive armour, eksplozivni reaktivni oklop). Generalno, ERA se sastoji od metalnih paketa ili kontejnera sa elementima dinamičke zaštite a postavljaju se na glavni oklop tenka.

ERA se sastoji od jednog ili dva sloja eksploziva koji se nalaze između tankih metalnih ploča. Princip rada dinamičke zaštite se zasniva na interakciji između projektila i ERA kontejnera; kada projektil udari u spoljašnju metalnu ploču, njena deformacija izaziva detonaciju eksplozivnog sloja koji raspršuje kumulativni mlaz. 

Ukoliko postoje dve metalne ploče, prvi sloj eksploziva raspršuje kumulativni mlaz a drugi sloj, nakon detonacije, odbacuje drugu ploču ka kumulativnom mlazu i apsorbuje njegovu energiju. Problem sa ERA oklopom je u tome što se prednja ploča agresivno uništava tako da se ne može više koristiti a njeni fragmenti su opasni i za okolnu pešadiju. Osim toga, klasičan ERA nije otporan na više udaraca.

brat na bvp bradley
brat na bvp bradley

U Americi je rad na programu „Ploča reaktivnog oklopa za Bredli“ (Bradley Reactive Armor Tiles)  započet je 1985. godine u „Vojnoj istraživačkoj laboratoriji“ (Army Research Laboratory, ARL) u Adelfiju, Merilend. Da bi ubrzalo rad, Ministarstvo odbrane je od izraelske kompanije „Rafael Advanced Defense Systems“ kupilo pasivne i reaktivne dodatne oklopne sisteme.

„General Dynamics Armament and Technical Products“  je 1995. godine sklopio prvi ugovor sa američkom vojskom za isporuku 600 kompleta ERA ploča za vozila Bredli (BRAT I A1), zasnovanih na izraelskim „Rafael“  ERA paketima primenjenim na oklopnim vozilima „Stryker“. 

BRAT I A1 je bio u upotrebi do 2001. godine. Tokom 2002. usvojen je modernizovani BRAT I A2. Za proizvodnju dodatne oklopne zaštite „General Dynamics“ je u maju 2004. u okrugu Stoun, Misisipi, otvorio novu fabriku. Već u novembru iste godine Ministarstvo odbrane je sa kompanijama „General Dynamics“ i „Rafael“ sklopilo ugovor vredan 84 miliona dolara za isporuku 168 modernizovanih kompleta.

Ovaj model je korišćen do 2012. godine a ukupno je proizvedno 2100 kompleta. Najnoviji komplet, BRAT II, čini 96 paketa po vozilu: 18 M3 i 8 M4 na čeonom delu, 55 paketa M5 na bočnim stranama, 7 M6 na čeonom delu i 8 M7 bokovima kupole. Paketi (pločice) se postavljaju na posebnom skeletu.

grafik koji naglasava bredlijeve slabosti koje su se sirile na ruskim drustvenim medijima
grafik koji naglasava bredlijeve slabosti koje su se sirile na ruskim drustvenim medijima

Jedna od prednosti modularnog rešenja dodatnog oklopa je mogućnost da se oštećene pločice mogu zameniti na terenu, smanjujući vreme zastoja. Osim toga, strateško postavljanje paketa na određenim zonama gde se najverovatnije očekuje pogodak, optimizuje zaštitu i korišćenje resursa.

Međutim, ERA nije sveobuhvatno rešenje koje štiti od svih vrsta pretnji. Zato konstruktori Bredlija često koriste kombinaciju različitih tipova oklopa (reaktivni, kompozitni oklop i sistem aktivne zaštite) kako bi pružili što sveobuhvatniju zaštitu od širokog spektra potencijalnih pretnji. Ostaje otvoreno pitanje da li „ukrajinski“ M2A2 Bradley imaju ove savršenije oklope ili su upravo zbog nedostatka dobili komplete BRAT.

Inače, danas se uveliko koriste savremeniji NERA (neenergetski sendvič reaktivni oklopi) odnosno NxRA neeksplozivni sednvič reaktivni oklopi i SLERA – samolimitirajući eksplozivni reaktivni sendvič oklopi. U najnovije proizvode ipak se ubraja električni ili elektromagnetni oklop (EMA). 

„BAE Sistems” je u martu 2005. objavio da je savladao i proizvodnju ovog tipa zaštite.  Elektromahnetni oklop je novija tehnologija reaktivne zaštite od kumulativnog mlaza ili kinetičkog penetratora.

Sastoji se od dve ili više provodnih ploča koje su odvojene vazdušnim jastucima ili izolacionim materijalom, stvarajući kondenzator velike snage. Kada projektil prodre u ploče, zatvara strujno kolo čime se kondenzator prazni oslobađajući veliku količinu energije koja uzrokuje isparavanje ili pretvaranje penetratora u plazmu.  

Nakon helikoptera i borbena vozila Bradley stižu u HR
Bradley

Druga verzija električnog oklopa koristi slojeve ploča od elektromagnetnog metala sa silikonskim odstojnicima. Usled oštećenja spoljašnjosti oklopa, struja se propušta u ploče što dovodi do njihovog pomeranja usled magnetne sile. Proces se odvija brzinom električne energije i dovodi do odbijanja i disperzije energije projektila.

10 KOMENTARA

  1. Oklopna vozila su zaštita samo od lakog pešadijskog naoružanja. Protivoklopni projektili prolaze kroz njih ko vruć nož kroz puter.

  2. Makako misli neko, iako misli dasu pravili nešto dobro rusi,grdo se varaju,mogu reč dace vreme reči sve,bog može čekati i trpiti,alji ne zaboravla nikad,pa doče i vreme da rusi polaže račune???????????????

    • Anoniman ne lupaj gluposti,pa zar su tvojo ameri cinili dobra kad su ubijali ljude u iraku,libiji,siriji srbiji to su zlotvori fasisti,rusija je borac za pravdu

    • Kao i na svakom snimku, ruska raketa nikada (bilo gde da pogodi) ne unistava oklopno vozilo vec je u 99% slucajeva potreban jos jedan pogodak da bi se vozilo onesposobilo (retko kad unistilo) dok je sasvim druga/obrnuta stvar kada ukrajinski (zapadni) sistemi pogadjaju ruska okl.vozila (uglavnom kupole lete na Mesec a vozila izgore kao kutije sibica) sa sansom od 2% da ce preziveti polovina posade nakon pogotka. Katastrofa koliko su losi rusi i koliko kasne!

      • Pa brate zar to nije humano po tvome rusi samo onesposobljavaju neprijateljska vozila za dalju borbenu upotrebu,a ljudi imaju bar neku sansu da prezive. To je pohvalno idiote.

  3. Уништени “Бредли”,Абрахамс”-и “Леопард”-и и разна војна возила!Све више сировина за рециклажу у највећој топионици гвожђа и челика у Русији ,која већ одавно ради у четри смене – уместо три!
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave