Naslovna Novosti Švedska se povukla iz britanskog programa kreiranja lovca šeste generacije Tempest

Švedska se povukla iz britanskog programa kreiranja lovca šeste generacije Tempest

0
saab gripen e
saab gripen e
google news

Švedska se povukla iz projekta stvaranja perspektivnog lovca nove generacije Tempest, koji razvija Velika Britanija. Sudeći po izjavi, Šveđani nameravaju da razviju sopstvenu verziju „aviona budućnosti“.

Švedska je prošle godine odustala od projekta stvaranja britanskog lovca šeste generacije Tempest, a takođe se nije pridružila francusko-nemačkom programu FCAS. To je potvrdio predstavnik Švedske na Međunarodnoj konferenciji boraca 2023 (IFC23), održanoj u Madridu.

Prema njegovim rečima, Stokholm je odlučio da razvije sopstveni program u cilju stvaranja lovca nove generacije. On, međutim, nije naveo razloge za izlazak iz evropskih programa.

Pre otprilike godinu dana napustili smo tripartitne studije sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Italijom i započeli nacionalnu studiju. Neću odgovarati na pitanja zašto to nije funkcionisalo sa UK i FCAS-om, rekao je Šveđanin.

Švedska se pridružila britanskom projektu Tempest 2019. godine, kao i Italija. Višenamenski borbeni avion šeste generacije kreira konzorcijum Team Tempest, koji uključuje predstavnike kompanija BAE Systems, Leonardo, Rolls Royce, MBDA, Spirit Aero Systems, kao i Britansko vazduhoplovstvo.

tempest
tempest

Prema strategiji, finansiranje projekta u punom obimu trebalo bi da bude otvoreno 2025. godine. Početna operativna sposobnost lovca planirana je za 2035. godinu, a očekuje se da će Tempest do 2040. godine zameniti avion Eurofighter Typhoon Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Drugi razvoj sprovode Nemačka i Francuska i Španija, koja im se pridružila. Avio-kompleks šeste generacije FCAS (Future Combat Air System), ako sve pođe po planu, takođe bi trebalo da krene u masovnu proizvodnju 2040. godine.

Samo Nemačka, ne računajući ostale učesnike, izdvaja neverovatnih 43 milijarde dolara za novi borbeni avion šeste generacije, FCAS. Nemačka takođe traži i da se ovaj program ubrza, dok je Francuska odobrila 3,2 milijarde evra za budući evropski borbeni vazduhoplovni sistem.

nemačka izdvaja neverovatnih 43 milijarde dolara za borbeni avion šeste generacije, fcas
fcas

Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija će takođe razviti novi avion u okviru Global Combat Air Programa, ili GCAP, koji će navodno preskočiti tehnologiju aviona pete generacije i stvoriti novu, šestu generaciju mlaznjaka do 2035.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version