Naslovna Novosti Japan, Italija i Britanija zajedno prave novi tajni borbeni stelt avion

Japan, Italija i Britanija zajedno prave novi tajni borbeni stelt avion

Tri svetske sile najavile su inicijativu za razvoj novog borbenog aviona

0
umetnicki koncept gcap lovaca koji lete iznad japana sa planinom fudzi u pozadini.
umetnicki koncept gcap lovaca koji lete iznad japana sa planinom fudzi u pozadini.
google news

Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija će razviti novi avion u okviru Global Combat Air Programa, ili GCAP, koji će navodno preskočiti tehnologiju aviona pete generacije i stvoriti novu, šestu generaciju mlaznjaka do 2035.

Premijeri Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije to objavili u zajedničkom saopštenju, ističući da program treba da uključi „buduću interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama, sa NATO-om i našim partnerima širom Evrope, Indo-Pacifika i globalno.”

umetnicki koncept dva italijanska gcap a nad rimom.
Umetnicki koncept dva italijanska GCAP-a nad Rimom

U okviru GCAP-a, plan je da sve tri zemlje udruže svoje resurse, kako bi proizveli jedan zajednički borbeni avion. Podsetimo, prethodno se Japan obavezao da napravi F-X, dok su Velika Britanija i Italija sarađivale na lovcu Tempest.

Međutim, nijedna od tri zemlje nije se obavezala za datum prvog leta, iako je prototip Tempesta trebalo da leti 2027. godine, a prototip F-X do 2028. Sada u okviru GCAP se spominje 2035 godina, a odlaganje je navodno neophodno u cilju razvoja avionike, borbenih sistema i oružja koje će “GCAP učiniti borcem svetske klase”.

prethodni prikaz japanskog f x lovca. japan ce umesto toga zajedno razviti novi gcap sa ujedinjenim kraljevstvom i italijom.
Prethodni prikaz japanskog F-X lovca. Japan ce umesto toga zajedno razviti novi GCAP sa UK i italijom

Pored najava, objavljene su i zamišljene slike GCAP-a koji leti iznad sve tri zemlje: GCAP Kraljevskog vazduhoplovstva koji leti iznad reke Temze, Vestminsterske palate i Big Bena; verzija italijanskih vazduhoplovnih snaga koja leti iznad Koloseuma u ​​Rimu; i GCAP Japanskih snaga iznad planine Fudži u pozadini.

Sve tri zemlje opisuju GCAP kao lovac „sledeće generacije“, što znači da će tehnološki biti generacija ispred sadašnjih mlaznjaka pete generacije. Dok sve tri zemlje trenutno koriste različite verzije F-35, on ne ispunjava sve njihove zahteve. Još jedan faktor u izgradnji GCAP-a je želja da se očuva industrijska proizvodnja borbenih aviona sve tri zemlje, otvore radna mesta i razvije izvozni proizvod.

tempest
Nekadašnji koncept Tempest

Iako je veoma rano, možemo uočiti nekoliko detalja GCAP dizajna gledajući programe F-X i Tempest. Oba izgledaju kao dvomotorni, jednosedi, što bi rezultiralo većim, težim, ali snažnijim borbenim avionima većeg dometa. Oba su stelt dizajna sa spljoštenim površinama, fasetama i nagnutim, skoro ravnim repnim perajima. Tempest je nosio naprednu raketu vazduh-vazduh Meteor, dok je F-X trebalo da nosi zajedničku novu raketu vazduh-vazduh, koja je uključivala Meteorovu naprednu tehnologiju ramjet pogona.

Svaka generacija je definisana skupom tehnoloških mogućnosti koje se nadovezuju na prethodnu generaciju. GCAP i drugi lovci šeste generacije bi sadržali funkcije pete generacije kao što su stelt i umrežavanje na bojnom polju, dok bi nove funkcije mogle uključivati pomoć pilotu od veštačke inteligencije, korišćenje radara na nosu za ometanje i druge elektronske napadne novotarije, operacije bez posade, lasersko oružje i sposobnost kontrolisanja grupa dronova.

gcap kraljevskog vazduhoplovstva koji leti iznad reke temze
GCAP RAF

Moderni borbeni avioni su izuzetno skupi za razvoj. Samo su Rusija, Sjedinjene Države i Kina samostalno razvile i koriste lovce pete generacije. Trenutno znamo za razvoj tri lovca šeste generacije: GCAP, Air Dominance USAF i istoimeni program američke mornarice. Kina, koja je sustigla Zapad, gotovo sigurno radi na avionu šeste generacije. SAD i njihovi saveznici imaju fantastičan marketing, pompezne najave čak i studija poput ove, dok Rusi umeju da iznenade, prvo naprave nešto konkretno pa tek onda ukratko saopšte.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version