Naslovna Avijacija Turska predstavila svoj lovac 5. generacije TF-X

Turska predstavila svoj lovac 5. generacije TF-X

0
turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x
turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x
google news

Turska će postati sledeća zemlja posle SAD, Rusije, Kine i Južne Koreje koja će imati svoj borbeni avion pete generacije. Namere Turske za svoj lovac poznate su godinama, ali su po prvi put zvanično objavljene fotografije sa montažne trake prototipa u razvoju.

Prve skice modela TF-X su nastale još 2010. godine. Projekat je za Tursku postao mnogo važniji tek pre dve godine. Ankara je 2020. odbila ponudu Vašingtona da kupi sisteme protivvazdušne odbrane Patriot. Turska je usmerila svoju pažnju ka Rusiji i posle višemesečnih pregovora odlučila da kupi PVO sistem S-400.

Turska objašnjava da su Rusi ponudili bolju ponudu cena i rokove isporuke a pritom nisu vezali ovaj posao za obaveznu buduću kupovinu oružja. Usledile su višemesečne optužbe između Ankare i Vašingtona, a SAD su izvukle svoj najjači adut: ako dovedete S-400 u operativnu sposobnost, Turska će biti izbačena iz programa F-35 Lightning II.

Turska je naručila stotinu američkih borbenih aviona F-35. Mnoga turska preduzeća iz lokalne privrede razvila su delove i komponente za američki lovac. Turska je izbačena iz programa, što je pogodilo i lokalnu ekonomiju i Vašington, jer je morala brzo da pronađe proizvođače istih turskih komponenti, po istoj ceni i za isti period.

Bez lovca pete generacije koji bi zamenio tursku flotu F-16 Fighting Falcons, Ankara je ubrzala projekat TF-X. Ankara je takođe morala da se bori sa uticajem SAD na druge zemlje koje proizvode komponente za avione, motore i materijale. Međutim, Turska je uspela da dobije dva motora GE F110 od SAD jer ih je naručila unapred.

Istovremeno, dok je još uvek avion bio u fazi skiciranja, Turska je odlučila da će se njena zavisnost od SAD ili drugih partnera vremenom povećati. Stoga je, poput Indije, Turska preduzela korake da stimuliše lokalnu proizvodnju. Dva motora koje su naručile SAD koristiće se za prototip TF-X. Turska trenutno razvija sopstvene motore koji će pokretati borbeni avion turskog ratnog vazduhoplovstva.

turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x 1
turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x 1

Fotografije deljene na mreži pokazuju napredak TF-X. Telo aviona je već sastavljeno. Čini se da će TF-X pokretati dva motora. Prema izvorima sa terena, avion je dugačak preko 20 metara. Upravo zbog ove karakteristike turski mediji i posmatrači su požurili da uporede turski avion sa američkim F-22 Raptor. Pored F-22, Su-57 Felon i kineski J-20 Mighty Dragon su takođe dugi preko 20 metara. Međutim, Turci svoj lovac upoređuju sa Raptorom upravo zbog istorijske sličnosti – F-22 je takođe počeo kao projekat američkog lovca pete generacije za domaće tržište, a takođe je morao da zameni zastarele američke avione svog vremena.

GE F110 motori bi trebalo da podignu u nebo prototip TF-X za tri godine. 2025. je godina u kojoj bi Turska trebalo da obavi prvi glavni let TF-X. Neki stručnjaci kažu da su GE F110 izuzetno pouzdani i efikasni motori. Prema njihovim rečima, budući turski motor za TF-X će verovatno imati iste karakteristike. Drugi tvrde da Turska može da koristi GE-ove F110 patente.

Međutim, da li će GE F110 ispuniti karakteristike TF-X ostaje da se vidi. Ovaj motor pokreće američke borbene avione F-15 i F-16. Koliko je poznato, Turska će tražiti opcije motora slične onima za F-22 – Prat i Vitni F119-100. To znači maksimalnu brzinu leta u rasponu od 2,25-2,50 maha, kao i maksimalni domet od 3.000 km.

Prikaz TF-X na proizvodnoj traci dobra je vest za Ankaru. S jedne strane, Turci pokazuju svetu da su, uprkos američkim sankcijama, spremni da prihvate izazov i izgrade svoj lovac. S druge strane, ubrzaće procese obnove F-16.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version