Naslovna Novosti Nemačka izdvaja neverovatnih 43 milijarde dolara za borbeni avion šeste generacije, FCAS

Nemačka izdvaja neverovatnih 43 milijarde dolara za borbeni avion šeste generacije, FCAS

0
nemačka izdvaja neverovatnih 43 milijarde dolara za borbeni avion šeste generacije, fcas
fcas
google news

Nemačka je izdvojila oko 40 milijardi evra za svoj borbeni avion nove generacije [NGF], nemačko-francuski projekat čiji je cilj razvoj platforme šeste generacije, izvestio je Blumberg.

U izveštaju se navodi da će nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarati o nemačko-francuskoj inicijativi, poznatoj kao budući borbeni vazdušni sistem (FCAS – Future Combat Air Sistem), kada se sastanu 22. januara u Parizu.

Međutim, izveštaj ne otkriva koje aspekte projekta će dvojica lidera detaljno ispitati. FCAS planira da proizvede prototip okupljanjem Dassault Aviation, proizvođača lovca Rafale, i Airbusa, jedne od firmi iza Eurofighter Tiphoon-a.

Zahtev Nemačke da parlament odobri izvoz vojske zakomplikovao je projekat FCAS, što bi se moglo pokazati kao ekonomska prepreka s obzirom na to da će program morati da obezbedi ugovore za odbranu širom sveta da bi uspeo.

Future Combat Air Sistem je projekat šeste generacije aviona koji su 2017. objavile Francuska i Nemačka, a Španija će se pridružiti 2019. NGF, lovac šeste generacije, biće centralni deo porodice vazdušne dominacije sistema koje FCAS planira da razvije.

fcas2
FCAS

NGF će imati potpuno novi motor, nove sisteme naoružanja, najsavremeniju stelt tehnologiju, poboljšane senzore i kapacitet komunikacije sa bespilotnim letelicama. Takođe će moći da se pridruži borbenoj cloud mreži.

Predviđeno je da ovaj avion zameni francuski Rafale i nemačko španski Eurofighter Typhoon. Derivat baziran za upotrebu na nosaču takođe se razmatra za koršćenje na budućem francuskom nosaču aviona.

FCAS

FCAS je jedan od najvećih multinacionalnih evropskih programa naoružanja, sa projektovanom cenom od oko 106 milijardi dolara. S obzirom na sve veći broj nabavki F-35 od strane evropskih zemalja, FCAS ima za cilj da Evropljanima pruži opciju vrhunskog stelt aviona proizvedenog u Evropi.

Prvi let je zakazan za 2029. godinu, dve godine kasnije nego što je prvobitno planirano, i označiće formalni početak programa. „Ovo je veliki korak napred sa važnim projektom zaštite naših strateških interesa“, rekao je francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu u saopštenju.

Prema nemačkom ministarstvu odbrane, NGF treba da ima stelt karakteristike, uglavnom da bi se smanjila mogućnost otkrivanja od strane neprijateljskog nadzora vazdušnog prostora velikog dometa.

Ministarstvo takođe ističe potrebu da se uspostavi ravnoteža između visoke prikrivenosti i najbolje moguće aerodinamike, što implicira da će niska uočljivost, manevrisanje i kinematičke performanse verovatno biti podložne nekom kompromisu.

Projekat je od suštinskog značaja za integraciju evropskih vojnih sposobnosti i povećanje njihove nezavisnosti od američkog hardvera.

Francuska je odobrila 3,2 milijarde za budući evropski borbeni vazduhoplovni sistem

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version