Naslovna Novosti Francuska odobrila 3,2 milijarde za budući evropski borbeni vazduhoplovni sistem

Francuska odobrila 3,2 milijarde za budući evropski borbeni vazduhoplovni sistem

0
budući evropski borbeni vazdušni sistem na putu do prvog leta
budući evropski borbeni vazdušni sistem na putu do prvog leta
google news

U ime vlada Francuske, Nemačke i Španije, francuski generalni direktorat za naoružanje (DGA) dodelio je Dassault Aviation, Airbus, Indra, Eumet i njihovim industrijskim partnerima ugovor za Demonstrator Faze 1B budućeg borbenog vazduhoplovnog sistema ( FCAS). Ovaj značajan ugovor, u iznosu od 3,2 milijarde evra, pokrivaće rad na FCAS demonstratoru i njegovim komponentama u periodu od oko tri i po godine.

Najnoviji razvoj događaja dolazi nedelju dana nakon što su Velika Britanija, Japan i Italija objavile da će sarađivati na stvaranju novog borbenog aviona u okviru Globalnog borbenog vazduhoplovnog programa (GCAP).

Koncept za dvomotorni NGF lovac, u ovoj formi zasnovan na konfiguraciji bez repa. Safran
Koncept za dvomotorni borbeni avion, u ovoj formi zasnovan na konfiguraciji bez repa. Safran

Program FCAS, koji su njegovi učesnici opisali kao „sistem sistema“ usredsređen na borbeni avion šeste generacije, sastoji se od nekoliko potprograma, ili „stubova“, koji su morali da budu raspoređeni među proizvođačima.

Ova distribucija je zaustavila projekat na oko godinu dana, dok su se vlade i proizvođači prepirali oko konkurentnih industrijskih interesa.

Prvi let je zakazan za 2029. godinu, dve godine kasnije nego što je prvobitno planirano, i označiće formalni početak programa. „Ovo je veliki korak napred sa važnim projektom zaštite naših strateških interesa“, rekao je francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi, Dassault Aviation, Airbus, Indra i Eumet su izrazili svoju zahvalnost za ovaj značajan razvoj, demonstrirajući posvećenost Francuske, Nemačke i Španije stvaranju moćnog, revolucionarnog, potpuno evropskog sistema naoružanja koji će ispuniti operativne zahteve svojih odgovarajuće vojske.

U saopštenju FCAS ugovora se navodi da se očekuje da će „demonstracije u letu“ biti obavljene do 2028. ili 2029. Međutim, tip letećih demonstratora kreiranih za FCAS još uvek nije poznat.

FCAS bi takođe mogao da sadrži bespilotne letelice, oružje koje se lansira iz vazduha i možda druge vazduhoplovne sisteme pored nekih prototipova borbenih letelica sa posadom koji predstavljaju NGF (borbeni nove generacije).

Borci nove generacije (NGF)

Ugovor pokriva ono što se naziva FCAS faza 1B, koja će sadržati dodatne elemente istraživanja i tehnologije pored stvarnih demonstracija letenja i povezanih podsistema.

Mlazni motor nove generacije proizvodiće Eumet, Evropski tim vojnih motora, glavni industrijski igrač sa sedištem u Nemačkoj.

Ranije je objavljeno da bi novi navodno bio prevelik da bi stao na brod Šarl de Gol, sadašnji nosač aviona na konvencionalni pogon francuske mornarice. U poređenju sa potpuno opremljenim Rafalom, koji je težak oko 27 tona, očekuje se da će novi avion težiti oko 33 tone.

screen shot 2022 12 16 at 4.19.37 pm.png copy
Grafički prikaz motora za Next Generation Fighter, koji razvija Evropski tim za vojne motore.

Prema nemačkom ministarstvu odbrane, NGF treba da ima stelt karakteristike, uglavnom da bi se smanjila mogućnost otkrivanja od strane neprijateljskog nadzora vazdušnog prostora velikog dometa.

Ministarstvo takođe ističe potrebu da se uspostavi ravnoteža između visoke prikrivenosti i najbolje moguće aerodinamike, što implicira da će niska uočljivost, manevrisanje i kinematičke performanse verovatno biti podložne nekom kompromisu.

Proizvođači i vlasti će morati da se sastanu za pregovaračkim stolom za fazu 2, uključujući proizvodnju, montažu i testiranje demonstracija. Štaviše, za drugu fazu programa biće potrebno dodatnih 8 milijardi evra, koje prvo mora da odobri Bundestag, donji nemački parlament.

Ipak, projekat je od suštinskog značaja za integraciju evropskih vojnih sposobnosti i povećanje njihove nezavisnosti od američkog hardvera.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version