NaslovnaNovostiIz Palestine stižu sveži snimci krvavog sukoba Hamasa i Izraelske vojske u...

Iz Palestine stižu sveži snimci krvavog sukoba Hamasa i Izraelske vojske u severnom pojasu Gaze [VIDEO]

Palestinski radikalni pokret Hamas objavio je nove snimke sukoba sa izraelskom vojskom u oblasti grada Bejt Lahija koji se nalazi u severnom delu pojasa Gaze.

Snimci koje je objavila grupa pokazuju urbane bitke između pripadnika Hamasa i izraelske vojske. Iz skloništa postavljenih u ruševinama stambenih zgrada uništenih izraelskim napadima, Palestinci koriste bacače granata da gađaju izraelska oklopna vozila.

Važno je napomenuti da je, sudeći po objavljenim snimcima, ID opremila svoja oklopna vozila „roštiljima“ protiv dronova. Kako je postalo poznato, na tenkove Merkava su ugrađeni specijalni „viziri“.

Ova modernizacija podseća na poboljšanja već viđena, a dolaze iz ruske kuhinje sa početka 2022. iz sukoba u Ukrajini, kada su tenkovi bili opremljeni sličnim uređajima za zaštitu od dronova i američkih projektila Javelin.

Drugi snimci su uhvatili rad palestinskih posada minobacača velikog kalibra, uključujući i sa skrivenih podzemnih pozicija.

rostilj protiv dronova
rostilj protiv dronova

Takođe se javlja da je, prema rečima komandanta Izraelskih odbrambenih snaga Jarona Finkelmana, ID uspela da značajno napreduje duboko u administrativni centar palestinske enklave – grad Gazu.

Izraelski ministar odbrane uverava da je aktuelni šef Hamasa Jahja Sinvar u svom bunkeru trenutno potpuno odsečen od komunikacija sa spoljnim svetom i čak ne održava kontakt sa svojim potčinjenima.

U međuvremenu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 160 zdravstvenih radnika je ubijeno u Pojasu Gaze kao rezultat izraelskog bombardovanja.

Međutim, uprkos tome, Bela kuća nije osudila udare izraelske vojske na bolnice u Gazi, ali je Bajden predložio da Netanjahu obustavi neprijateljstva u Pojasu Gaze na tri dana kako bi oslobodio neke od talaca koje drži Hamas.

Rođaci poginulih u napadu Hamasa traže Netanjahuovu ostavku i prekid rata u Gazi

Situacija oko palestinsko-izraelskog sukoba nastavlja da se zahuktava. U pozadini osude operacije ID i zahteva od svetske zajednice za hitnim prekidom neprijateljstava, dolazi do destabilizacije situacije u samom Izraelu.

Juče, 7. novembra, 30 dana nakon napada Hamasa, u Jerusalimu je održana manifestacija posvećena sećanju na žrtve ove agresije. Rođaci poginulih Izraelaca postavili su na zemlju reči „7.10” sa svećama i na zidove zalepili fotografije ljudi koje palestinski militanti drže kao taoce.

Akcija se odvijala u blizini zgrade izraelskog parlamenta (Kneseta), a njen prvi deo nije imao političku konotaciju. U njemu je učestvovalo oko 1,4 hiljade ljudi. Međutim, nakon odavanja počasti poginulima, učesnici događaja počeli su da traže ostavku premijera Benjamina Netanjahua i prekid rata u Gazi.

Zauzvrat, organizatori protesta Maoz Inon, koji je 7. oktobra ostao bez majke, i Jakov Godo, čiji je sin ubijen tokom invazije Hamasa, podigli su šator u blizini zgrade parlamenta i poručili da neće prekinuti protest sve dok šef vlade podnese ostavku.

Kasnije, kako prenosi Bi-Bi-Si, muškarcima su se pridružili i drugi demonstranti koji takođe nameravaju da podignu šatore i ostanu u blizini zgrade Kneseta.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Kako prenosi izraelski list Haarec, demonstranti su od gradskih vlasti tražili dozvolu za postavljanje šatorskog grada. U međuvremenu, vlasti zemlje su ignorisale apel svojih građana.

Kao rezultat toga, demonstranti su, ne čekajući odgovor, žurno pokušali da podignu šatore pre nego što su intervenisali pripadnici reda.

Vredi napomenuti da je američki predsednik Džo Bajden ranije upozorio na mogućnost skorog okončanja Netanjahuove političke karijere, o čemu je pisala zapadna štampa, pozivajući se na izvore u administraciji Bele kuće.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave