NaslovnaAnalitikaDa li rat u pojasu Gaze preti strategiji Oružanih snaga SAD na...

Da li rat u pojasu Gaze preti strategiji Oružanih snaga SAD na Bliskom istoku?

Ukoliko se rat između Izraela i palestinskog otpora proširi, rizikuje da privuče američke snage koje su trenutno stacionirane na Bliskom istoku, odnosno ne manje od „40.000 američkih vojnika raspoređenih širom regiona“, kako su izračunali analitičari platforme Axios.

Od “iznenadnog napada” Hamasa na Izrael 7. oktobra i odgovora Izraela na napade, američke snage u Iraku i Siriji bile su meta u više od 20 napada različitih milicija i oružanih grupa.

Proširenje rata moglo bi da preokrene napore učinjene poslednjih godina da se smanji američko prisustvo na Bliskom istoku, kao rezultat otvaranja strateške osovine usredsređene na region Pacifika.

Ministarstvo odbrane SAD je odlučilo da rasporedi hiljade vojnika na dve grupe nosača aviona, od kojih se svaka sastoji od oko 7.500 vojnika, pored dva amfibijska broda koji prevoze hiljade marinaca.

Američki bojni brod USS Carney presreo je tri rakete iznad Crvenog mora koje su bile usmerene na mete u Izraelu, dok je američki ministar odbrane saopštio da je skoro 2.000 vojnika stavljeno u stanje visoke pripravnosti.

Navodno, očekuje se da američke trupe poslate u region ne igraju nikakvu ulogu u bici, iako je Bela kuća govorila o mogućnosti upotrebe vojne sile ako Hezbolah sa sedištem u Libanu otvori novi front u ratu.

Irak i Sirija

Vojnici u američkoj bazi u Siriji gađani su nekoliko napada dronovima i projektilima, dok su slični napadi ciljali američko vojno osoblje u Iraku najmanje 10 puta od 17. oktobra.

Nijedan pripadnik američke vojske nije poginuo, ali je najmanje 21 zadobio, kako su iz SAD opisali, lakše povrede. Oko 900 američkih vojnika nalazi se u Siriji pod izgovorom protivterorističkih operacija protiv ISIS-a. Takođe podržavaju “Slobodnu sirijsku armiju”, savez opozicionih oružanih grupa u sirijskom građanskom ratu koji je, zahvaljujući podršci idalje u toku.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

Američko ministarstvo odbrane krije tačan broj vojnika prisutnih u Iraku, ali je 2021. saopštilo da je broj osoblja navodno pao na 2.500. Američki i irački zvaničnici “složili su se” u julu 2021. da pretvore američko vojno prisustvo u Iraku u neborbenu savetodavnu ulogu, označavajući zvanični kraj borbenih misija.

Američka vojska sada obučava i pruža obaveštajne podatke iračkim oružanim snagama u “borbi protiv ISIS-a”.

Izrael, Jordan i Katar

Nije jasno koliko je američkih vojnika stacionirano u Izraelu, ali Sjedinjene Države imaju minimum jednu vojnu bazu u zemlji. Veruje se da tajna baza pod kodnim nazivom „Site 512“ sadrži radarski sistem za nadzor koji može da otkrije i prati pretnje balističkim projektilima protiv Sjedinjenih Država, međutim “nije otkrila” napad Hamasa.

Iako je prisustvo američke vojske osetljivo unutrašnje pitanje u jordanskoj politici, od juna 2023. na zahtev jordanske vlade u Hašemitskoj kraljevini bilo je približno 2.900 vojnika. Oni su tamo raspoređeni pod izgovorom “podrške operacijama Jordana protiv ISIS-a, ojačavanju njegove bezbednosti i promociji regionalne stabilnosti”.

Jordanske vazduhoplovne baze su posebno bile važne za američke obaveštajne misije u Siriji i Iraku, navodi Axios, napominjući da je Katar “jedinstven slučaj jer istovremeno ugošćuje američke snage i lidere pokreta Hamas”.

Kao glavni saveznik van NATO-a, Katar “igra ključnu ulogu u vojnoj strategiji Sjedinjenih Država u regionu”. Vazduhoplovna baza USAF Al Udeid, jugozapadno od Dohe, dom je za najmanje 8.000 američkih vojnika i regionalnom štabu Centralne komande SAD. U pitanju je najveći vojni objekat SAD na Bliskom istoku.

Katar je takođe dozvolio političkoj kancelariji Hamasa da radi u Dohi više od jedne decenije. U njemu se nalazi nekoliko visokih zvaničnika Hamasa, uključujući vrhovnog vođu te organizacije Ismaila Hanija.

sirijci kamenicama proterali americki vojni konvoj iz hasake bogate naftom
Sirijci kamenicama proterali americki vojni konvoj iz Hasake bogate naftom

Katar je žestoko kritikovan zbog toga što je domaćin kancelarije. Međutim iz Katara tvrde da im to omogućava da posreduje u odnosima sa Hamasom i Zapadom i da bi mogli da pomognu u promovisanju izraelsko-palestinskog mira.

Međutim, američki zvaničnici su nedavno rekli da bi katarske vlasti “trebale biti otvorene za preispitivanje prisustva Hamasa u zemlji” kada više od 200 talaca koje drži palestinska militantna grupa bude oslobođeno.

Zaliv (Bahrein, Kuvajt, Saudiska Arabija, UAE, Oman) i Turska

Od 2022. godine, više od 9.000 američkog vojnog osoblja je stacionirano u pomorskoj bazi u Bahreinu, koja je dom Centralne komande američkih pomorskih snaga i Pete flote SAD.

Bahrein je jedina stalna obalska pomorska baza Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, a luka Kalifa bin Salman jedan je od retkih objekata u Zalivu koji može da primi američke nosače aviona i amfibijske brodove.

Bahrein je takođe klasifikovan kao “glavni saveznik van NATO-a”, što mu omogućava kupovinu naprednog oružja i sprovođenje odbrambenih istraživanja sa Sjedinjenim Državama.

Hiljade američkih vojnika stacionirano je u Kuvajtu od 1991. godine, kada je multinacionalna koalicija predvođena SAD proterala iračke snage iz zemlje u okviru Prvog zalivskog rata. Ova mala, ali takođe prebogata naftom zemlja je služila kao glavna logistička baza za američke i međunarodne koalicione snage tokom rata u Iraku.

U Kuvajtu je 2021. bilo 13.500 američkih vojnika i hiljade opreme, uglavnom u kampu Arifjan i vazduhoplovnoj bazi Ali Al Salem.

Od decembra 2022. godine, više od 2.700 američkih vojnika je stacionirano u Saudijskoj Arabiji kako bi obučavali njihove oružane snage, davali savete i pomoć, naravno i služili interesima SAD u regionu protiv Irana i njihovih satelita.

americka vojna baza
americka vojna baza

Vojnici ovde, prema Beloj kući, održavaju vazduhoplovne i protivraketne odbrambene sisteme i podržavaju rad vojnih aviona.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je 2021. godine, navodno prekinula američku podršku ofanzivnim operacijama Saudijske Arabije protiv jemenskih Huta koje podržava Iran.

UAE su već godinama glavni američki saveznik na Bliskom istoku, ugošćujući do 3.500 američkih vojnika, uglavnom stacioniranih u vazduhoplovnoj bazi Al Dafra, koja uključuje Centar za vazduhoplovni rat u Zalivu, regionalni centar za obuku protivvazdušne odbrane i zajedničku protivraketnu odbranu koje vode dve zemlje.

Luke u UAE su takođe izuzetno bitne za američku mornaricu, jer ovde imaju više brodova stacioniranih nego u bilo kojoj drugoj luci van Sjedinjenih Država.

Postoji i „nekoliko stotina“ američkih snaga stacioniranih u Omanu, navodi Axios, napominjući da je većina iz Ratnog vazduhoplovstva (USAF). Sultanat “dozvoljava” američkom vazduhoplovstvu da izvrši hiljade letova i stotine sletanja svake godine.

Ranije ove godine, Sjedinjene Države su rasporedile razarač i dodatne borbene avione u blizini Omana kao odgovor na zaplenu trgovačkih brodova od strane iranske mornarice u Ormuskom moreuzu i Omanskom zalivu.

turski s 400
turski s 400

Što se tiče Turske, Sjedinjene Države imaju više od 1.000 vojnika stacioniranih u vazduhoplovnoj bazi u blizini grada Adane i vazduhoplovnoj bazi u blizini Izmira. Odnosi između dveju zemalja su turbulentni, sobzirom da je Turska, od svih ovde pobrojnaih država, zaista sila u regionu a i šire.

IzvorAxios

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave