NaslovnaNovostiMilitanti Hamasa pokrenuli napad na Izrael: na desetine napada izvedeno je širom...

Militanti Hamasa pokrenuli napad na Izrael: na desetine napada izvedeno je širom zemlje

Nedavni događaji u Izraelu i Pojasu Gaze ukazuju na ozbiljno pogoršanje situacije. Navodi se da je na desetine raketa ispaljeno na centralni i južni Izrael iz pojasa Gaze. Na društvenim mrežama pojavile su se poruke očevidaca o pucnjavi iz mitraljeza na ulicama grada Sderota.

Kao odgovor na napade, Izraelske odbrambene snage proglasile su stanje “spremnosti za rat”, navodi se u njihovom zvaničnom saopštenju. Ministar odbrane zemlje naredio je pozivanje rezervista u vojnu službu, signalizirajući povećanje vojnih napora i potencijalnu eskalaciju sukoba.

Izveštaji sa palestinskih kanala tvrde da su militanti Hamasa uspeli da nokautiraju izraelski tenk Merkava i zarobe izraelske vojnike. Iz katarske Al Džazire je stigla i informacija da je izraelska vojska izgubila kontrolu nad jednom od svojih baza na granici sa Gazom i kontrolnim punktom Erez.

Napet razvoj događaja označava još jednu prekretnicu u višedecenijskom sukobu između Izraela i Palestine, koji je iskomplikovan uključivanjem različitih političkih i vojnih frakcija i spoljnim mešanjem. S obzirom na ovaj incident, region bi mogao biti na ivici novog talasa vojnih sukoba.

Hamas najavio veliku vojnu operaciju nazvanu “Al-Aksa poplava”

Lider naoružanog krila pokreta Hamas najavio je u subotu pokretanje operacije – “Poplava Al-Aksa” – protiv Izraela, dok je stotine raketa lansirano iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju, prenose međunarodne novinske agencije.

“Odlučili smo da okončamo sve okupacione zločine” (Izraela) i jutros je ispaljeno “preko 5.000 raketa”, rekao je Mohamed Deif, komandant brigada Ezedin al-Kasam, u audio snimku koji je emitovala televizija Al-Aksa, televizijski kanal Hamasa, islamističkog pokreta na vlasti u Gazi

Publikacija Tajms of Izrael ističe da je izraelska armija pokrenula procedure u vezi sa pripremama za rat.

Desetine raketa ispaljeno je u subotu ujutro iz Pojasa Gaze na Izrael, čime je okončano primirje koje se uglavnom poštuje od kraja petodnevnog rata u maju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave