NaslovnaNovostiAmerički razarač presreće projektile Huta u Crvenom dok su im baze napadnute...

Američki razarač presreće projektile Huta u Crvenom dok su im baze napadnute u Iraku i Siriji

U četvrtak je američki razarač oborio tri rakete zemlja-zemlja i nekoliko dronova koje su lansirali Hut,i pobunjenici u Jemenu (podržani Iranom). Činilo se da su projektili potencijalno išli u pravcu Izraela, preneo je Rojters.

Koliko znamo, nije bilo povređenih među mornarima na USS Carney ili među civilima na kopnu, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane na konferenciji za novinare.

Jemenski Huti preuzeli su kontrolu nad jemenskom prestonicom Sanom 2014. godine, pokrenuvši rat protiv vladinih snaga koji je ostavio stotine hiljada mrtvih i raseljenih miliona, gurnuvši zemlju u jednu od najgorih humanitarnih kriza u istoriji sveta.

Presretanje ovih dronova i projektila dolazi u kontekstu povećanog straha Vašingtona od direktnog učešća Teherana u sukobu između Izraela i palestinskog Hamasa, koji je već ostavio nekoliko hiljada mrtvih.

Američke trupe više puta napadane u Iraku i Siriji

U Iraku su u sredu „sprečeni“ napadi dronovima na američke snage i međunarodnu koaliciju u ovoj zemlji, a letelice su „oborene“, registrujući lakše povrede, saopštile su američke vojne vlasti.

Iračke oružane frakcije bliske Iranu pretile su poslednjih dana da će napasti američke interese u Iraku zbog podrške Vašingtona Izraelu.

Videli smo porast napada na američke snage otkako je sukob u Izraelu izbio 7. oktobra, kada su palestinski militanti iz Hamasa napali južni Izrael. U sredu je jedan dron pogodio američke snage u Siriji, što je rezultiralo lakšim povredama, dok je drugi oboren.

Ranije ove nedelje, američke snage osujetile su nekoliko dronova koji su ciljali trupe u Iraku. U četvrtak su bespilotne letelice i projektili gađali vazdušnu bazu Ain al-Asad, u kojoj se nalaze američke snage u zapadnom Iraku, a u bazi se čulo nekoliko eksplozija.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

Rakete su pogodile još jednu vojnu bazu u kojoj se nalaze američke snage u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu, saopštila je u četvrtak iračka policija, ne navodeći dalje detalje.

Tokom lažne uzbune u vazduhoplovnoj bazi Al-Asad u Iraku, “civil” je preminuo od srčanog udara.

Predsednik Džo Bajden poslao je impresivnu pomorsku snagu na Bliski istok u protekle dve nedelje, uključujući dva nosača aviona, druge ratne brodove i oko 2.000 marinaca u direktnoj podršci Izraelu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je u subotu da Sjedinjene Države šalju drugi nosač aviona u istočni Mediteran da bi „odvratio neprijateljske akcije protiv Izraela ili bilo kakve napore da se proširi ovaj rat“.

Eksplozija na gasovodu pod kontrolom SAD u sirijskom Deir Ezoru

Kasno uveče, 19. oktobra, eksplozija je potresla gasovod povezan sa bazom Sjedinjenih Država u gasnoj fabrici Konoko u istočnom selu sirijskog Deir Ezora.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama pokazuje veliku vatru i dim koji se diže u blizini američke baze nakon eksplozije. Nema prijavljenih žrtava.

Nijedna strana još nije preuzela odgovornost za napad. Ipak, Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), proopoziciona posmatračka grupa sa sedištem u Londonu, navela je da su gasovod digle u vazduh ćelije koje rade za Iran.

Otprilike u isto vreme kada se dogodila eksplozija u blizini Konokoa, čulo se nekoliko eksplozija u blizini američke baze Grin Vilidž na naftnim poljima al-Omar u jugoistočnom Deir Ezzoru. Dok su neki sirijski novinski izvori rekli da je baza bila napadnuta, SOHR je izvestio da su eksplozije rezultat navodnih vežbi američkih trupa.

Islamski otpor u Iraku, koalicija oružanih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade, rekavši da su oni izvedeni kao odgovor na izraelski rat u Pojasu Gaze. Objavljen je video snimak koji pokazuje lansiranje dronova samoubica koje su gađale garnizon al-Tanf.

Pokret otpora je 18. oktobra uspostavio Operativnu sobu za podršku poplavama al-Aksa, posebno za podršku palestinskim oružanim frakcijama.

SAD su navodno stavile svoje trupe u Siriji u stanje visoke pripravnosti. Napadi na američke baze u zemlji verovatno će se nastaviti sve dok Vašington pruža podršku izraelskim vojnim operacijama u Gazi. Intenzitet napada mogao bi se povećati ako bi izraelski vojnici izvršili, već nedelju dana najavljivanu, invaziju na pojas.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave