NaslovnaNovostiŠef Šin Beta preuzeo odgovornost za "pogrešno tumačenje" uoči napada Hamasa: Igorisana...

Šef Šin Beta preuzeo odgovornost za “pogrešno tumačenje” uoči napada Hamasa: Igorisana upozorenja

Ronen Bar, šef izraelske tajne službe Šin Bet, rekao je da je lično odgovoran za propust da se na vreme upozori na ubilački napad Hamasa.

Visoki izraelski zvaničnici razgovarali su navodno o sumnjivom kretanju u Pojasu Gaze noć pre ogromnog napada Hamasa, ali je većina upozorenja odbačena kao lažna, preneo je Tajms of Izrael.

“Uprkos brojnim akcijama koje smo preduzeli, nažalost, u subotu nismo bili u mogućnosti da izdamo efektivno upozorenje kako bismo spriječili napad”, napisao je Bar svojim podređenima. „Kao onaj koji vodi organizaciju, smatram se odgovornim“, navodi on.

„Biće vremena za istragu. Sada se borimo“, citira ga Times of Israel.

Nekoliko sati pre napada 7. oktobra, izraelske snage su identifikovale neobično kretanje u pojasu Gaze, a donosioci odluka obaveštajnih službi održali su konsultacije oko 4 sata ujutro. Međutim, upozorenja su uglavnom odbačena kao beznačajna.

Međutim, prema izraelskim medijima, Bar je otišao u štab Šin Beta i naredio da se mali tim rasporedi na granicama Pojasa Gaze, očekujući napad manjeg obima. Najmanje 10 članova Šin Beta ubijeno je u napadima 7. oktobra, navodi Izrael.

Šef Šin Bet pozvao na nastavak borbe protiv Hamasa

Bar je poslednji u nizu visokorangiranih Izraelaca koji su preuzeli odgovornost za neuspeh koji je doveo do masakra od strane naoružanih napadača Hamasa.

slika iz unutrasnjosti podzemnog tunela u gazi snimljena 2014. godine
slika iz unutrasnjosti podzemnog tunela u gazi snimljena 2014. godine

Načelnik generalštaba izraelskih odbrambenih snaga Herci Halevi i ministar obrazovanja Joav Kiš već su priznali svoj deo krivice. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ili ministar odbrane Joav Galant to tek treba da urade, ističe Tajms of Izrael.

Cači Hanegbi, savetnik za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, ranije je rekao da su izraelske obaveštajne službe pogrešile i da nisu uspele da garantuju bezbednost svojih građana.

Navodi se da je i Egipat izdao upozorenje, ali izraelski zvaničnici to negiraju

Cači Hanegbi je rekao da Izrael nije dobio nikakvo posebno upozorenje o napadu Hamasa u Gazi, koji se dogodio u ranim satima 7. oktobra. Niti, kako je rekao, nije došao iz Egipta, čije su obaveštajne službe saopštile da su upozorile Izrael da se sprema „veliki događaj“ u Gazi.

Sa egipatske strane nismo dobili nikakve informacije, nisu nam nagovešteni, niko nije ni namignuo čak kao znak da će se nešto desiti, želeo je da precizira savetnik za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Dva i po sata pre početka napada, Bar je održao sastanak na kojem je razgovarano o novim informacijama. Ali, prema Hanegbiju, ova informacija nije ocenjena kao konkretno upozorenje na ono što je usledilo kasnije.

Iran najavljuje mogući preventivni udar Hezbolaha na Izrael “u narednih nekoliko sati” kako bi sprečili izralesku invaziju na Gazu

Iranski ministar spoljnih poslova zapretio je da “u narednih nekoliko sati” postoji mogućnost preventivnog udara džihadista koje podržava Iran kako bi izbegli da “Izrael radi šta god želi u Gazi”.

hezbollah
hezbollah

Hosein Amirabdolahjan, iranski ministar spoljnih poslova, rekao je državnoj televiziji, prenosi Fajnenšel tajms, da „vođe grupa otpora neće dozvoliti cionističkom režimu da deluje na bilo koji način u Gazi“. On je dodao da Izrael može očekivati „preventivnu akciju u narednim satima“.

Iranski zvaničnik je dodao da Hezbolah, glavna iranska zastupnička snaga u regionu, ima „sve opcije i scenarije na stolu“.

Hezbolah je zapravo iranska naoružana ruka u regionu. Šiitska grupa koja upravlja iz Libana i deluje u severnom Izraelu u potpunosti je podređena Iranu, a Iran je u velikoj meri finansira i naoružava.

Iranski ministar spoljnih poslova je dodao da mu je lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao da „ako danas ne pribegnemo preventivnim udarima (na Izrael), sutra ćemo morati da se borimo protiv izraelske vojske u Bejrutu”.

Istovremeno, šef iranske diplomatije optužio je Izrael da koristi fosforne bombe u Pojasu Gaze, ne izvodeći nikakve dokaze.

Izrael napada Hezbolah na severu, postoji mogućnost otvaranja novog fronta

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su na onlajn društvenim mrežama da napadaju “terorističke mete Hezbolaha u Libanu”. Nekoliko dana je došlo do razmene vatre preko granice između Hezbolaha i izraelskih snaga.

Hezbolah, kao i Hamas, su proglašene za terorističke organizacije od strane SAD, Velike Britanije i drugih njima bliskih zemalja. Veruje se da grupa ima daleko sofisticiraniji arsenal u poređenju sa Hamasom i da je sposobna da gađa ciljeve unutar Izraela.

hezbolah preti da ce pogoditi izrael supersonicnim projektilima
hezbolah preti da ce pogoditi izrael supersonicnim projektilima

Ova teško naoružana grupa, ima oko 130.000 projektila, prema zapadnom Centru za strateške i međunarodne studije. Sukob sa Hezbolahom rizikuje otvaranje drugog fronta u ofanzivi Izraela.

Nekoliko sati ranije, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se Knesetu (izraelskom parlamentu), upozoravajući Iran i Hezbolah da se drže podalje od sukoba. „Ne stavljajte nas na iskušenje, bićete teško pogođeni“, pretio je Netanjahu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave