NaslovnaNovostiNovi turbomlazni Shahed 136: iranski dronovi postaju još teži za obaranje, dok...

Novi turbomlazni Shahed 136: iranski dronovi postaju još teži za obaranje, dok su ruskim dodati volfram geleri

Iranski državni mediji objavili su 26. septembra video snimak koji prikazuje verziju jurišnog drona serije Šahed na mlazni pogon koji Rusija koristi u svom ratu u Ukrajini.

Verzija sa novim motorom bila bi mnogo brža i teža za presretanje od aktuelnog drona kamikaze Šahed-136, koji je opremljen klasičnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (sa jednim klipom).

Turbomlazni motor će omogućiti znatno veću brzinu kao i veću visinu letenja za dron. Dok Shahed-136 leti brzinom od oko 200 km/h, dovoljno sporo da ga mogu gađati protivavionski topovi, pa je čak i pojedinačno oružje tipa Kalašnjikov, mlazni dron će raditi mnogo većom brzinom, smanjujući na taj način vreme izlaganja a samim tim i mogućnost presretajna.

Trenutno, protiv bespilotnih letelica Šahed koje su Rusi koristili u Ukrajini se koristi mobilni protivavionski artiljerijski sistemi Gepard opremljeni sa dva automatska topa kalibra 35 mm koja mogu da održavaju brzinu od 550 metaka u minuti.

Sudeći po svakodnevnim izjavama ukrajinskih zvaničnika uspešnost presretanja ruskih kamikaza dronova tipa Geranj-Shahed je 101%, pa ih ponekad obore u većem broju nego što je poslato.

Ključna karakteristika žrtvovana

Iako je efikasnost ovih topova značajno niža ukoliko pokuša da se suprotstavi turbomlaznim dronom. činjenica da mlazni motor generiše znatno više toplote od motora sa unutrašnjim sagorevanjem čini dron mnogo lakšom metom za rakete i projektile opremljene termičkim senzorima.

Takođe, zbog veće potrošnje goriva, nova verzija drona verovatno ima manji domet od 2.000 kilometara koji je jedan od odlika dosadašnjeg drona Shahed-136.

Nova verzija bespilotne letelice pojavila se u snimku prezentacije dokumentarca pod nazivom Parchamdar (zastavnik), koji slavi istoriju razvoja i proizvodnje dronova u Iranu.

Dokumentarac je zvanično predstavljen 26. septembra u prisustvu brigadnog generala Amira Ali Hadžizadeha, komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Revolucionarne garde.

Ruski dronovi Geranj (Shahed 136) sada imaju volfram gelere

Rusija je povećala svoje napade bespilotnim letelicama kamikazama i koristi novu generaciju tog oružja sa bojevim glavama punim volframovih gelera, kažu ukrajinski zvaničnici.

„Rusi još intenzivnije koriste bespilotne letelice Shahed“, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat tokom nedavnog prenosa nacionalne televizije. „Nažalost, Rusija sada ima priliku da proizvodi sopstvene. Ovo je novi izazov na koji ćemo odgovoriti. verovatno će ponovo početi da napadaju energetsku infrastrukturu.”

Shahed-136
Shahed-136

Poslednjih dana Rusija je koristila Geranj dronove za udare širom Ukrajine, ali posebno protiv lučkih objekata na Crnom moru i Dunavu.

Pored upotrebe povećanog broja ovih dronova, Rusija koristi nove modele, kažu ukrajinski zvaničnici. To je zasnovano na nalazima fragmenata Geranj dronova.

Utvrđeno je da poslednja generacija ovih dronova ima nove bojeve glave, motore, baterije, servomotore i tela, rekao je u četvrtak na brifingu za novinare kapetan Andrij Rudik, predstavnik ukrajinskog Centra za istraživanje trofeja i potencijalnog naoružanja i vojne opreme.

Nove bojeve glave sadrže volframove kuglice, što je nadogradnja u odnosu na originalnu konfiguraciju bojeve glave za fragmentaciju eksplozije Shahed-136.

Kuglice od volframa su takođe karakteristika dizajna municije za raketne sisteme sa višestrukim lansiranjem (GMLRS) proizvedene u Sjedinjenim Državama koje ispaljuju raketni sistemi M142 ili HIMARS i M270 (MLRS) koji se isporučuju Ukrajini.

Pokrenuti snagom eksploziva, fragmenti, poput kugličnih ležajeva, proširuju destruktivnu oblast bojevih glava, dok velika gustina volframa bolje prodire u šta god udare, i to sa većom snagom.

Pored novog punjenja, Geranj dronovi su sada opremljeni novim motorima, kontrolorima letanja, antenama Kometa (iste se koriste u kliznim bombama).. Takođe je došlo do redizajna tela drona. Novi dronovi imaju kompozitna tela ispunjena čvrstim materijalom nalik peni, za razliku od modularnih tela sa strukturom nalik na saćaste ćelije.

geran 2
geranj 2

Britanski Gardijan je pre nekoliko dana objavio članak u kome tvrdi da su Geranj (Shahed) dronovi, koji u poslednje vreme udaraju po Ukrajini, prepuni evropskih komponenti.

Ranije u avgustu objavili smo nove detalje o ruskom planu za domaću proizvodnju iranskih dronova Shahed-136, koje Rusija naziva Geran-2. Bespilotne letelice će se praviti u Tatarstanu sa proizvodnim ciljem od 6.000 dronova do leta 2025. Više o tome možete pročitati u našem članku ovde.

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

zelenski i iranski dron shahed
zelenski pored drona shahed

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave