NaslovnaNovostiLoš period za F-35: Problemi sa održavanjem načinili su avion u funkciji...

Loš period za F-35: Problemi sa održavanjem načinili su avion u funkciji samo polovinu neophodnog vremena

Sistem za obezbeđivanje usluga vezanih za rad američkog lovačkog aviona F-35 još ne izgleda spreman da avion ostane 100% raspoloživ za borbene zadatke za koje je stvoren.

Mlaznjaci američke vojske F-35 sposobni su da lete u misijama nešto više od polovine vremena potrebnog zbog ozbiljnih problema sa održavanjem, prema pregledu nadzora nad dugoročnim planovima nabavke Pentagona.

Nova otkrića, uključena u opsežan izveštaj koji je u četvrtak (21. septembra) objavila Vladina kancelarija za odgovornost (GAO), dolaze samo nekoliko dana nakon što se borbeni avion F-35B Lightning II srušio iznad Južne Karoline.

Izveštaj GAO-a, koji je već poslat zakonodavcima, otkrio je da već skupi program F-35 muče problemi sa održavanjem i da je potrebno preispitati buduću strategiju održavanja aviona.

„Izazovi održavanja negativno utiču na dostupnost aviona F-35“, navodi se u izveštaju. „Stopa kapaciteta misije flote F-35 (procenat vremena u kojem avion može da izvrši jednu od svojih misija) bila je oko 55 procenata u martu 2023, znatno ispod ciljeva programa.

Iz GAO su takođe primetili kašnjenje u uspostavljanju procedura i aktivnosti održavanja, i „kao rezultat toga, vremena popravke komponenti su ostala spora, više od 10.000 puta iznad dozvoljenih nivoa. Istovremeno, na nivo održavanja utiče niz problema, uključujući nedostatak tehničkih podataka i obuke.”

Postoji nekoliko specifičnih pitanja koje je GAO naveo u svom izveštaju, uključujući to da se američka vlada u velikoj meri oslanja na izvođače – čime se ograničava njena sposobnost donošenja odluka – i da postoji neadekvatna obuka u vezi sa održavanjem.

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A
Amerikanci naoružavaju i švajcarce sa 36 lovaca F-35A

Pored toga, postoji nedostatak rezervnih delova, prateće opreme i tehničkih podataka, što sve uzrokuje kašnjenje u održavanju.

Kašnjenja u postavljanju servisnih objekata u kojima se obavljaju složene popravke za F-35

Američka vojska trenutno ima oko 450 F-35 u svim verzijama, a Pentagon planira da nabavi još 2.500 kao deo višedecenijskog programa sa procenjenom cenom životnog ciklusa od više od 1,7 milijardi dolara.

GAO je izvestio da će većina ovih sredstava otići na rad, održavanje i popravku borbenih aviona.

Postoje tri varijante F-35 proizvođača Lockheed Martin. F-35A koristi američko vazduhoplovstvo (USAF) i predstavlja sposobnost sledećeg nivoa u odnosu na starije avione F-16 i A-10.

F-35B je varijanta za kratko uzletanje/vertikalno sletanje namenjena mornaričkom korpusu (USMC) za upotrebu na amfibijskim jurišnim brodovima i na malim aerodromima, a F-35C je poboljšanje u odnosu na postojeće lovce namenjene upotrebi sa nosača aviona kao što je F/A-18.

B varijanta, koja košta oko 100 miliona dolara, nedavno je došla na naslovne strane vesti 17. septembra kada je pilot USMC bio primoran da se katapultira zbog kvara koji se dogodio tokom misije na obuci u Južnoj Karolini.

Ubrzo nakon što je incident objavljen u javnosti, Korpus marinaca je najavio dvodnevnu obustavu svih letova, navodeći niz “avio-nesreća” poslednjih nedelja.

Pored pada F-35, dogodile su se dve odvojene nesreće koje su uključivale lovac F/A-18 kada je poginuo pilot i avion sa nagibnim rotorom MV-22B Osprey u kojima su poginula četiri marinca i povređeno 20 drugih pripadnika vojske.

Kako uočiti osnovne A, B i C razlike

  • F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.
  • F-35B je STOVL verzija. Ovo je skraćenica za „Kratko poletanje i vertikalno sletanje“. Ovo je verzija koja može da deluje sa veoma malog aerodroma ili van palube nosača koji nemaju katapulte.
  • F-35C je varijanta za nosače. Ovaj je namenjen za lansiranje iz katapulta i kratko sletanje sa prihvatanjem.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Južnokorejski F-35A
Južnokorejski F-35A

Model B se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po sistemu vertikalnog podizanja. Sistem se može uočiti pod skoro svim uglovima gledanja aviona. Čak i u uzlaznom (ne vertikalnom) letu, F-35B ima vizuelne naznake za sistem vertikalnog podizanja. Vrata ventilatora za podizanje izravnavaju gornju površinu F-35 odmah iza kokpita, dajući ovom modelu prepoznatljivu grbu. Grba je posebno uočljiva iz prednje i bočne perspektive. Sam ventilator za podizanje skraćuje i zadnji kraj linije nadstrešnice.

Linije i oznake na panelu povezane sa sistemom podizanja vidljive su na gornjoj i donjoj strani F-35B. Odozgo su vidljive linije panela za vrata ventilatora za podizanje i ulaz za pomoćni vazduh. Odozdo, odmah iza vrata prednjeg stajnog trapa pojavljuju se vrata za ispuh ventilatora za podizanje. 

Stražnji kraj donjeg trupa takođe ima šav za vrata koja se otvaraju kada okretni kanal sa tri ležaja krene u akciju u STOVL režimu. (Modeli A i C imaju grbu na ovoj lokaciji gde su smeštene njihove repne kuke za zaustavljanje) Model B takođe ima rolo kanal na donjoj strani svakog krila.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Model C se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po većem krilu, koje pruža skoro pedeset posto veću površinu krila od modela A i B. Linija šarke za preklop krila je vidljiva sa gornjeg i donjeg pogleda. Krilo F-35C ima i dodatne kontrolne površine, koje se zovu eleroni, i na zadnjoj ivici (po dve kontrolne površine na svakom krilu umesto jedne).

4 KOMENTARA

  1. Ловац “Ф-35” је најскупљи авион с’највише мана ,има надимак ‘Свака длака му смета’ ! На симулатору летења је био одличан ,али у пракси се показао као највећи промашај због техничких грешака и скупог одржавања.Пошто је невидљив за радар , тешко му је пронаћи олупину, кад се сруши због техничке грешке или неидеалних услова летења!Скупља дара од мере!Сиромаши су они који имају новца ,а богати само они који купују “Ф-35” !!!

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Kao Ferari dobar ali preskup za odrzavanje plus malo ko zna da ga opravi kako treba.
    Avion za uzimanje para a i pravom ozbiljnom ratu bi sedeo u kvaru.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave