NaslovnaNovostiPilot lovca poginuo u padu F/A-18D u blizini San Dijega, Kaliforniji

Pilot lovca poginuo u padu F/A-18D u blizini San Dijega, Kaliforniji

Pilot je poginuo u četvrtak u padu supersoničnog aviona McDonnell Douglas F/A-18D Hornet u udaljenom delu avio-baze marinaca Miramar u blizini San Dijega. Nesreća je prijavljena nešto pre ponoći istočno od autoputa 15.

Nesreća je prijavljena nešto pre ponoći istočno od autoputa 15 izjavili su iz odeljenja odnosa sa javnošću MCAS-a. Telo pilota pronađeno je u petak.

„Ekipa za potragu i spasavanje pronašli su pilota, za kojeg je potvrđeno da je preminuo na licu mesta“, rekli su zvaničnici u saopštenju za javnost koje je oko 11 sati poslalo 2. krilo marinaca. „Pilot je bio jedina osoba u avionu. Teška srca izražavamo saučešće porodici nastradalog.“

Po pravilu, identitet pilota neće biti objavljen do isteka 24 sata nakon što najbliži rođak bude obavešten. Avion je bio deo Mornarske borbene eskadrile za sve vremenske uslove [VMFA (AV)] 224, rekli su zvaničnici u petak.

Nema naznaka materijalne štete na terenu, navodi se u saopštenju. Detalji o tome šta je dovelo do pada idalje nisu dostupni.

F/A-18 Hornet je prvi američki jurišnik za sve vremenske uslove i smatra se okosnicom taktičke avijacije marinaca, prema komandi pomorskih vazdušnih sistema.

fa 18
F/A-18 uzletanje

Godine 2008. četiri osobe su poginule u San Dijegu kada se F/A-18D Hornet srušio u naselje takođe nedaleko od baze Miramar. Pilot je preživeo nakon katapultiranja i odveden je bolničko lečenje nakon što se zaglavio u drvetu.

Super Hornet ustupa tron F-35C

Američka mornarica je 2020. signalizirala da planira da prevaziđe četvrtu generaciju F/A-18 Super Hornet i predložila da se proizvodna linija prekine do 2023. Kritikovana tada, planovi su se pomerili za dve godine sada kada je Boing objavio nove vesti. 

Boing Aerospace je objavio da je odlučio da zatvori proizvodnju novog borbenog aviona F/A-18 Super Hornet krajem 2025. Stara linija F-/A-18 Hornet biće zamenjena u celoj službi američke mornarice sa lovcem F-35C Lightning II.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Avion je, međutim, po mnogo čemu poseban. McDonnell Douglas F/A-18 Hornet je bio prvi avion namenjen da izvodi operacije vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

F/A-18 Hornet je takođe bio prvi avion sa krilima od ugljeničnih vlakana i prvi taktički mlazni lovac koji je koristio digitalne kontrole leta. Varijante su uključivale dvosed, poboljšani lovac, izviđački avion i lovac za noćni napad.

Američki marinci su ga koristili kao F-18, a mornarica kao A-18. Može lako da menja uloge i takođe se može prilagoditi za misije foto-izviđanja i elektronske protivmere.

F/A-18 ukratko

Horneti su uvedeni u službu u januaru 1983. Učestvovali su u svojim prvim borbenim misijama 1986.

Kasnije, dok su učestvovali u operaciji vazduh-zemlja tokom rata u Persijskom zalivu 1991. godine, Hornet je prešao na borbeni režim i angažovao dvojicu iračkih MiG-21 u borbi vazduh-vazduh.

Zatim su se vratili u režim napada i uspešno završili svoju misiju vazduh-zemlja. U Avganistanu 2001. godine, Hornets je nudio neprekidnu pokrivenost sa bojnog polja.

F/A-18E/F Super Hornet je izveo svoj prvi let u novembru 1995. F/A-18E/F ima više manevarske sposobnosti, dometa i nosivosti od originalnog Horneta i 25% je veći. Njegovi motori su takođe snažniji. Američka mornarica ga je pustila u upotrebu 1999. godine.

f18 super hornet block iii
f18 super hornet block iii

Super Hornet je 2002 godine učestvovao u napadu na neprijateljske ciljeve iznad Iraka nakon što je poleteo sa broda Abraham Linkoln.

Prvi Block II Super Hornet, ažurirani sa prvim AESA radarom na svetu, isporučen je 2005 godine. F/A-18E/F Super Hornet je bio glavni udarni avioni mornarice SAD.

Boing je isporučio prvi Block III F/A-18 Super Hornet američkoj mornarici u septembru 2021. Proizvođač opisuje ovaj avion kao najnapredniju verziju Super Horneta koji malte ne premašuje mogućnosti lovca četvrte generacije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave