NaslovnaNovostiNa služenju vojnog roka više žena nego muškaraca! Sada su dobile i...

Na služenju vojnog roka više žena nego muškaraca! Sada su dobile i donji veš – M21

Uvek aktuelno pitanje, da li vratiti redovno služenje vojnog roka, postaje još interasntnije kad jesen pokuca na vrata. I dok bi neki druženje sa puškom i uniformom rado zaobišli, ima i onih koji su se dobrovoljno priključili Vojsci Srbije.

Dajana Krsmanović iz Golupca završila je srednju-turističku školu, ali od želje za putovanjem ljubav prema vojsci i otadžbini bila je jača, pa je dobrovoljno služenje vojnog roka za nju je bio prvi korak kako bi postala deo Vojske Srbije.

dajana
dajana

“Od malena mi je bio san da obučem uniformu i uvek mi je bilo fascinantno kada vojno lice prođe pored mene i može se reći da mi je to dečiji san. Oduvek sam imala želju da branim svoju porodicu, domovinu, da uvek budem tu za brata, sestru, majku i oca”, kazala je ova mlada Golubčanka za RINU.

I njene kolege, mladi klasići u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Gorenjm Milanovcu imali su isti san i većina njih nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka ostaće u redovima VS, a mogućnost napredovanja i usavršavanja posebno ih motiviše.

“Video sam da je ministarstvo odbrane raspisalo konkurs za prijem novih vojnika u raznim jedinicama, tako da se to poklopilo sa mojim planovima, gde želim da postanem profesionalni vojnik i da ostanem da radim ovde”, kaže mladi Martin Radovanović.

Znanje i veštine koje vojnici ovde stiču tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka su od posebnog benefita koja mogu koristiti i u civilnom životu. Obuka i usavršavanje kadrova u službi telekomunikacija i informatike pravi je primer za to.

“Kada kažemo služba telekomunikacije, to podrazumeva osposobljavanje za upotrebu kako tehnike koja je starije generacije, tako i najsavremenije tehnike telekomunikacija, do što bi se mladim ljudima najviše dopalo mobilnih telefona i tehnike koja se može upotrebiti u svim oslovima eksplatacije”, priča major Vladimir Jeličić, komandir u centru za obuku za veze i informatiku.

Vojska Srbije danas je jedna od najprofesionalnih institucija naše zemlje, u kojoj rame uz rame stoje i momci i devojke, a predrasude da damama u vojci nije mesto demantuju podaci da ih je na odluženju dobrovoljnog vojnog roka sve više.

pripadnice vs na paradi
pripadnice vs na paradi

“Kada je uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, tj u poslednje 2-3 godine trend je da se u jedinicama VS javlja mnogo više devojaka nego muškaraca. Retke su generacije u kojima više dodje muškaraca”, dodaje Jeličić.

Prijava za doborovoljno služenje vojnog roka veoma je jednostavna. Svi zainteresovani mladići i devojke starosti od 19 do 30 godine mogu se javiti u svoje regionalne centre Ministarstva odbrane i preko sajta dobrovoljac ili na nekom od šaltera Pošta Srbije.

“Nakon prijave na konkurs, regionalni centri pozivaju kandidate na lekarski pregled i nakon prolaska lekarskih pregleda, formira se lista kandidata koji se sa datim rokovima upućuju na dalje služenje vojnog roka”, ističe potpukovnih Zlatko Kovačević.

Služiti otadžbini nekada je bila najveća čast za mlade ljude i njihove porodice, a danas obzirom da je služenje vojnog roka dobrovoljno, mladi momci i devojke sigurno su najbolji od nas.

Gaće kratke ženske M-21

Sve brojnije žene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije zvanično su dobile nov odevni predmet – kratke gaće pod zvaničnim nazivom “Gaće kratke ženske M-21”. 

Ova informacija objavljena je u Službenom vojnom listu br 33. od 17 avgusta 2023. godine, sa zvaničnim opisom SORS (Standard odbrane Republike Srbije) 9523/23: GAĆE KRATKE ŽENSKE M-21.

pozdrav
pozdrav

To u praksi znači da će nov odevni predmet za pripadnice VS morati da zadovolji određene standarde u pogledu izgleda i kvaliteta, pre svega uklapanja u maskirnu boju i korišćenje uz vojnu uniformu na terenu.

Detalji uključujući fotografije i opis novog odevnog predmeta Vojske Srbije nisu javno dostupni. Nije poznato ko je proizvođač, kao ni da li su pripadnice VS dobile gaće M-21.

Komplet terenske uniforme za Vojsku Srbije proizvode “Jumko” iz Vranja, dok se svečane i službene uniforme šiju po meri u Vojnoj ustanovi “Dedinje” u Beogradu. U Vojnoj ustanovi “Dedinje” se godinama šiju svečane uniforme za pripadnice ženskog pola, oficire, podoficire i kadetkinje.

IzvorMondo

1 KOMENTAR

  1. Aj kad me terate, postoji nešto šta žene moraju spakovati u uniformu, a mnogo je komplikovanije od gaćica! To je grudnjak! Zbog specifičnosti službe moram reći da je vojska primila žene, ali se nije spremila za njih, a sama ova glupost pokazuje da u ovome nije sudjelovala žena! Da ne pominjem činjenicu da ne postoji odgovarajuća oprema koja je namenjena ženama, tako nema adekvatne obuće, šlema, puške pa ni same uniforme prilagođene za ženu, a ova nova nije prilagođena ni za muškarca jer su samo podobni idioti kad je došla zaključili da je idealna! A ja koji stalno navlačim pantalone, deo međunožje koji nije rešen, nogavice koje se nebi trebale nositi u čizmi, kao i majica i košulja koje hoće da budu svagde osim u pantalonama i tako na svakih nekoliko pokreta ili vremena aj se namesti da ličiš na čoveka-vojnika! Tako da ovaj veliki napredak sa gaćicama možemo uzeti kao kvalitetnu priliku da se našalio, da ih vidimo, proverimo kvalitet i umesto da su duže da kupe znoj i sprečavaju pojedine, one su kraće, predlažem i tanga kombinaciju za svečanu uniformu! Bravo za inovativnost! A nije se neko setio da uzme krojača kreatora, da mu opiše svrhu i specifičnost pa da napravimo nešto stvarno za žene što drugi nemaju ili im je uopšte glupo da govore!!!?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave