NaslovnaNovostiUkrajina odbila isporuku tenkova Leopard 1 iz Nemačke, dok Poljska neće da...

Ukrajina odbila isporuku tenkova Leopard 1 iz Nemačke, dok Poljska neće da daje više oružje Kijevu

Isporuka polovnih Leopard 1A5 iz Nemačke Oružanim snagama Ukrajine (OSU) nedavno je naišla na blokadu, pošto je Ukrajina odbila da prihvati seriju od 10 ovih starih tenkova zbog nemogućnosti da ih servisira.

Vlasti u Kijevu su odbile da uvezu tenkove Leopard 1A5 iz Nemačke uz obrazloženje da su ti tenkovi zahtevali opsežnu popravku, preneo je poznato nemačko glasilo Špigl. Ukrajinske vlasti su napomenule da bi za popravku i održavanje bili potrebni rezervni delovi i tehnička ekspertiza koju Kijev nema.

Pre otprilike šest meseci, u februaru ove godine, Nemačka je odobrila isporuku preko 100 tenkova Leopard-1 Ukrajini u zajedničkom naporu sa Holandijom i Danskom. Međutim, tada je u saopštenju navedeno da „koliko će glavnih borbenih tenkova Leopard 1A5 biti isporučeno Ukrajini zavisi od potrebnih radova na održavanju“.

Isporuka ovih tenkova iz Nemačke je najverovatnije počela negde u julu. Do kraja prošlog meseca ažuriran je spisak naoružanja i vojne opreme isporučenih Ukrajini u okviru nemačkog programa vojne podrške kako bi se pokazalo da je Kijevu isporučeno 20 tenkova Leopard-1A5.

Odbijanje da prihvati isporuku 10 tenkova od strane Ukrajine, izgleda da se dogodilo nedavno. U izveštaju Špigla je navedeno da je Kijev nedavno rekao specijalnom osoblju nemačkog ministarstva odbrane da je nemačkim tenkovima Leopard 1 koji su poslati u Poljsku da budu prosleđeni Ukrajini potrebno održavanje, pri čemu je za neke od njih potreban značajan remont.

Da bi iz prve ruke pregledali tenkove, nemačka strana je poslala tim stručnjaka u Poljsku. Nakon pregleda, otkriveno je da su „već bili prilično istrošeni nakon obuke ukrajinskih vojnika u Nemačkoj i da im je potrebna popravka“.

U stvari, takođe je obavešteno da se nekoliko drugih Leopard 1 koji su stigli u Ukrajinu tokom leta pokvarilo ubrzo nakon toga. Ukrajinske vlasti su odbile tenkove iako se isporuka odvijala brzinom puža. Primera radi, Die Welt je početkom avgusta izvestio da je isporučeno samo 10% obećanih tenkova.

leopard 1a5 dk
leopard 1a5 dk

Nakon istrage, Ministarstvo odbrane Nemačke je preko Špigela saopštilo da se tenkovi Leopard obnavljaju „zajedno sa Ukrajinom nakon intenzivne obuke u Nemačkoj“, te da nisu u mogućnosti da komentarišu „konkretan pojedinačni incident“.

Stanje 100 tenkova Leopard 1A5 koje se Nemačka obavezala da će dati Ukrajini takođe otkriva iscrpljujuće logističke probleme sa snabdevanjem prastarom opremom. Tenk tipa 1A iz doba hladnog rata je Nemačka poslednji put koristila 2000. godine, odnosno u magacinu su bili minimum 20 godina.

Obnavljanje tenka koji se izvlače iz zamrzivača traje dosta vremena, čak i predstavlja prepreke za obuku koja se obično dešava u Nemačkoj. Ovo je postalo očigledno i kada je danska vojska izvukla tenkove Leopard 1A5 iz muzeja kako bi obuka ukrajinskih tenkista mogla da počne bez odlaganja.

Iako su neki zapadni vojni stručnjaci naglašavali da čak i stari Leopard može da se bori protiv tenka T-72 iz sovjetske ere koji koristi Rusija, neki od njih su sada promenili ploču te su počeli da priznaju da se Leopard 1 možda neće pokazati tako otpornim u borbi.

Pored svega ovoga, iako vidimo da je isporuka Leoparda 1A5 već neko vreme kilava, možda najveći ukrajinski “saveznik” i najostrašćenija EU zemlja u ovom sukobu je nagovestila da bi mogli da zaustave isporuku oružja Kijevu.

Poljska: nema više oružja za Ukrajinu!

Poljska, jedan od najsrčanijih saveznika Ukrajine, zemlja koja je svojim izjavama i antiruskom histerijom zamalo rasplamsala sukob u nekoliko navrata već, rekla je da više neće davati oružje svom susedu jer se diplomatski spor oko žita pojačava.

Prioritet Poljske, prema premijeru Mateušu Moravjeckom, jeste da se sama naoruža savremenijim oružjem. Poljska je već prosledila nešto više od 320 tenkova iz sovjetske ere i 14 lovaca MiG-29 koji su još ranije isporučila Ukrajini. Šta je od ovih sistema naoružanja preživelo do sada niko ne zna.

Saopštenje je usledilo dok su odnosi između Poljske i Ukrajine već bili zategnuti zbog proširenja zabrane ukrajinskog žita od strane Varšave zbog zabrinutosti da će velike količine naštetiti poljskim poljoprivrednicima.

ukrajinska psenica
ukrajinska psenica

U stvari, poljsko ministarstvo spoljnih poslova je zvanično pozvalo ukrajinskog izaslanika u Varšavu i na formalno “ribanje”, preneli su poljski mediji.

Mateuš Moravjecki je izrazio žaljenje rekavši da su ukrajinski oligarsi „gurnuli svoje žito na poljsko tržište“ ne uzimajući u obzir implikacije za poljske poljoprivrednike. On je tvrdio da je to dovelo do pada cena, te je zahtevalo uvođenje garancija cena i na kraju dovelo do toga da je vlada zabranila uvoz ukrajinskog žita.

„Naravno, mi ćemo zadržati tranzit ukrajinske robe“, rekao je Moravjecki. „Poljska zbog toga ne snosi nikakve troškove. Naprotiv, moglo bi se reći da od toga zarađujemo.” Poljski premijer je takođe rekao da Poljska neće rizikovati bezbednost Ukrajine.

„Naše čvorište vojnog snabedvanja u Žešovu, u dogovoru sa Amerikancima i NATO-om, sve vreme ispunjava istu ulogu koju je ispunjavalo i ispunjavaće“, rekao je on.

Međutim, on je odlučno rekao da se Poljska, umesto da šalje oružje Ukrajini, sada „brani najsavremenijim naoružanjem“. „Ako želite da se branite, morate imati čime da se branite“, rekao je Moravjecki. „Mi se pridržavamo tog principa, zato smo dali povećane porudžbine.

Leopard 1 ukratko

Leopard 1, koji je prvi put ušao u službu 1960-ih, preteča je naprednijeg Leoparda 2. Tenk je naoružan topom kalibra 105 mm Royal Ordnance L7A3 L/52. Ima umeren oklop, efikasan samo protiv topova manjeg kalibra i teških mitraljeza.

Verzija A5 koja treba da bude isporučena u Ukrajinu opremljena je sistemima za ciljanje dan/noć, uporedivim sa onima instaliranim u ranim verzijama Leoparda 2.

leopard 1
leopard 1

Leopard 1 je razvila nemačka kompanija Krauss-Maffei u saradnji sa švajcarskom kompanijom MOWAG. Kada je uveden u službu nemačke vojske 1965. godine postao je jedan od najčešće korišćenih glavnih borbenih tenkova na svetu.

Leopard 1 ima četvoročlanu posadu. Ima maksimalnu brzinu od oko 65 km/h i domet od približno 500 km sa punim rezervoarom goriva.

Tokom godina, napravljene su različite nadogradnje Leoparda 1 kako bi se poboljšale njegove sposobnosti, uključujući poboljšanu zaštitu oklopa, snažnije motore i bolje sisteme za kontrolu vatre. Međutim, do sredine 1980-ih, mnoge zemlje su počele da zamenjuju svoje stare Leopard 1 novijim, naprednijim tenkovima.

unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli
unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli

Danas Leopard 1 uglavnom koriste rezervne jedinice ili jedinice za obuku u zemljama kao što su Čile, Ekvador i Indonezija. Neke varijante Leoparda 1 su takođe pretvorene u oklopna vozila za spasavanje, oklopne mostove i druga vozila za podršku.

IzvorSpiegel

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave