NaslovnaNovostiNemačka: Nećemo moći da zamenimo svaki uništeni Leopard, ali ćemo povećati isporuku...

Nemačka: Nećemo moći da zamenimo svaki uništeni Leopard, ali ćemo povećati isporuku starih tenkova

U uslovima oružanog sukoba u Ukrajini, Nemačka se suočila sa poteškoćama u zameni uništene vojne opreme na teritoriji Ukrajine. Ovo je izjavio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Ministar je tokom obraćanja prokomentarisao informacije o uništavanju vojne opreme nemačke proizvodnje, koja je isporučena Ukrajini. Međutim, uprkos problemima sa zamenom uništenih delova vojne opreme, Nemačka će nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem.

Boris Pistorijus kaže: „Ono što ćemo uraditi je da od jula povećamo nabavku remontovanih tenkova Leopard 1A5. Biće ih više od 100 do kraja godine.”

Međutim, zadatak zamene svakog uništenog Leoparda izgleda kao značajan test za Nemačku, s obzirom na trenutnu situaciju. Imajte na umu da je Leopard glavni borbeni tenk razvijen u Nemačkoj, koji se smatra jednim od najnaprednijih tenkova na svetu.

unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli
unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli

Treba napomenuti da su nešto ranije u Ukrajini tražili da Nemačka utrostruči snabdevanje tenkova Leopard 2.

Isporuka 80 glavnih borbenih tenkova Leopard 1 Ukrajini počeće sredinom ove godine, otkrio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za španski list La Vanguardia koji je objavljen 28. aprila.

Uzimajući u obzir prve gubitke tokom kontraofanzive, Andrii Melnik, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine, traži još tenkova nemačke proizvodnje, piše ukrajinsko glasilo Evropska Pravda

U pozadini gubitka tenkova koje su zapadni saveznici isporučili za učešće u neprijateljstvima u Ukrajini, Kijev ponovo poziva na pojačanu podršku, posebno Nemačku.

„Ukrajinskoj vojsci je očajnički potrebno mnogo više zapadnih borbenih tenkova, borbenih vozila pešadije i drugih oklopnih vozila“, rekao je Melnik. Svaki Leopard 2 je bukvalno zlata vredan za odlučnu ofanzivu“, dodao je bivši ambasador Ukrajine u Berlinu.

Po njegovom mišljenju, Bundesver je sposoban da obezbedi više od 18 već isporučenih komada iz svojih zaliha od preko 300. Trenutni broj bi mogao da se „utrostruči bez ugrožavanja sposobnosti Nemačke da se brani“.

Melnik je takođe zatražio da se ukrajinskoj vojsci preda „još 60 borbenih vozila pešadije Marder”.

Proukrajinski ostrašćeni bezbednosni političar CDU Roderih Kizeveter podržao je Melnikov zahtev. „Saveznici treba odmah da zamene svu uništenu opremu, uključujući borbene tenkove Leopard i oklopne transportere, i da isporuče dodatnu opremu“, rekao je on.

Markus Faber, vojni političar iz Slobodne demokratske partije, rekao je da bi „jasne izjave o zameni izgubljenog materijala“ mogle „podržati branioce u njihovoj ofanzivi“. 

Na primer, Bundestag je odlučio da zameni municiju Leopard 2 u službi nemačkih oružanih snaga. „Ovde možemo povećati broj da pomognemo“, rekao je Faber.

Melnik je takođe ponovio svoj zahtev da Nemačka obezbedi krstareće rakete Taurus i pomogne u izgradnji ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Leopard 1

Leopard 1 je razvila nemačka kompanija Krauss-Maffei u saradnji sa švajcarskom kompanijom MOWAG. Kada je uveden u službu nemačke vojske 1965. godine postao je jedan od najčešće korišćenih glavnih borbenih tenkova na svetu.

Leopard 1 ima četvoročlanu posadu. Ima maksimalnu brzinu od oko 65 km/h i domet od približno 500 km sa punim rezervoarom goriva.

leopard 1a5 dk
leopard 1a5 dk

Tokom godina, napravljene su različite nadogradnje Leoparda 1 kako bi se poboljšale njegove sposobnosti, uključujući poboljšanu zaštitu oklopa, snažnije motore i bolje sisteme za kontrolu vatre. Međutim, do sredine 1980-ih, mnoge zemlje su počele da zamenjuju svoje stare Leopard 1 novijim, naprednijim tenkovima.

Danas Leopard 1 uglavnom koriste rezervne jedinice ili jedinice za obuku u zemljama kao što su Čile, Ekvador i Indonezija. Neke varijante Leoparda 1 su takođe pretvorene u oklopna vozila za spasavanje, oklopne mostove i druga vozila za podršku.

5 KOMENTARA

  1. Dobra prilika za Nemačku da se reši starog železa. Dobro je i za Amere, jer će moći još dugo da prodaju artikle koji pune budžet. Dobro je i za Ruse – mogu da vežbaju gađanje. Jedino je slabo za Ukrajince! Za njih je postalo slabo onog trenutka, kad su izabrali predsednika, koji ima adekvatno prezime, jer je baš zelen i nedorastao datoj situaciji. Daj Bože da narod to shvati, dok još nije sve izgubljeno.

  2. Apsurd je da 50 država ratuje u korist Amerike.
    Ukrajincima neće ostati ništa njihovo.
    Na žalost uz velike ljudske gubitke na obe strane.

  3. Ako tako nastave, rudari Rusije će ostati bez posla. Imaće Rusi sekundarnih sirovina za pretapanje narednih 100 godina.

  4. Пројектилу је само секундарна особина да убија, примарна је да те веже за земљу и да се укопаш!

  5. Ne zna se ko je ludji… ko će to da plati? Zelenski sigurno neće jer je već prezadužio zemlju, a ako Ukrajina ne bude postojala kao država ulaganja su bila čist gubitak! Jedino dobro Amerima i Zelenom koji se nafatirao, mladost Ukrajine i Rusije pobijena ili osakaćena, a Ukrajina devastirana do neprepoznatljivosti. A EU ne kapira da su i oni žrtva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave