NaslovnaNovostiNemačka u Ukrajinu šalje 187 starih glavnih borbenih tenkova Leopard 1

Nemačka u Ukrajinu šalje 187 starih glavnih borbenih tenkova Leopard 1

Nemačka vlada će u utorak saopštiti da je dala dozvolu odbrambenom koncern Rajnmetalu i Flensburger Fahrceugbau Geselšaft mbH da Ukrajini isporuče 187 tenkova Leopard 1.

Rheinmetall će preneti 88 tenkova, a još 99 će doći iz FFG-a. Istovremeno, Ukrajina će prve tenkove dobiti sredinom ove godine, a tačan broj nije naveden. Napominjemo da je mnogim Leopard 1 tenkovima potrebna popravka, a nije jasno da li je moguće koristiti celu seriju na bojnom polju ili će se koristiti za rezervne delove. Leopard 1 je ušao u upotrebu 1965 godine.

Ranije je list Handelsblatt objavio da bi Nemačka mogla da isporuči Ukrajini do 160 glavnih borbenih tenkova Leopard 1 iz industrijskih zaliha. Prema njihovim rečima, još nije poznato kada će tenkovi biti spremni za slanje. Neki od njih su u lošem stanju. Međutim njihove komponente se mogu koristiti za popravku drugih tenkova Leopard, zaključuje se u publikaciji.

Berlin je, uprkos otporu između ostalih i nemačkog kancelara Šolca, popustio pod pritiskom Zapada i dozvolio ponovni izvoz tenka Leopard. Na ovaj način je zeleno svetlo dobilo nekoliko evropskih zemalja koje su ranije izrazile želju da Ukrajinu isporuče tenkove Leopard sa svog inventara ali nisu mogli bez dozvole Nemačke.

Veruje se da su tenkovi Leopard jedni od retkih na svetu koji se mogu suprotstaviti ruskim tenkovima T-80 i T-90. Međutim, ovde govorimo o Leopardu 2, a ne o Leopardu 1. Po nekima, sve zavisi od posade tenkova i njihove sposobnosti da upravljaju tehnikom sa kojom su godinama vežbali, što sigurno neće biti slučaj sa ukrajincima.

solc ispred leopard tenka
solc ispred leopard 2 tenka

Veruje se i da je Leopard mnogo ranjiviji od ruskih tenkova, jer nemačke mašine nemaju dinamičku zaštitu. Godinama je Berlin bio na ivici integracije takvog tipa oklopa, ali je kasnije odustao, rekavši da je opasan.

U osnovi, dinamička zaštita se sastoji od dve paralelne ploče, od kojih se svaka kreće u suprotnom smeru od druge, sa naelektrisanjem između njih. Na ovaj način je gotovo nemoguće da protivtenkovska raketa pogodi oklop pod pravim uglom, često pod 45 stepeni. Naboj između ploča se aktivira, omogućavajući da se projektil uništi mnogo pre nego što se aktivira njegova prodorna moć.

Odluke o snabdevanju tenkova Zapad predstavlja kao “prekretnicu” u Ukrajini, dok Rusija polako ali sigurno napreduje na terenu. Uz Leopard, do kraja godine Kijev bi trebalo da dobije 14 tenkova Čelendžer dopremljenih iz Londona i 31 tenk Abrams iz Vašingtona.

2 KOMENTARA

  1. Kupujemo staro gvožđe!Biće posla za otkupljivače starog gvožđa kada se ovaj cirkus završi.Evo i Nemci daju svoj prilog u starim tenkovima!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave