NaslovnaNovostiRusi ponovo udaraju u blizini Rumunije; Luke Reni i Izmail na listi...

Rusi ponovo udaraju u blizini Rumunije; Luke Reni i Izmail na listi ciljeva koje gađaju ruski dronovi

Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći 03.09.2023. izvele novu seriju napada na ciljeve na teritoriji Ukrajine, koristeći, posebno, bespilotne letelice kamikaze.

Vazdušna uzbuna objavljena su u nekoliko regiona Ukrajine, uključujući Odesu. Kako su javili ukrajinski i ruski javni izvori, u gradu Reni, koji se nalazi na obali Dunava, koji je deo Odeske oblasti, zabeleženo je nekoliko eksplozija.

Prema rečima očevidaca, usled udara dronova došlo je do niza požara koji su oštetili lučku infrastrukturu.

Ruska strana tvrdi da luku na granici sa Rumunijom koriste trupe kijevskog režima za pretovar vojne robe, odnosno oružja i municije dobijene od zapadnih država. Na ove lokacije udari dronova su zabeleženi nekoliko puta do sada.

Ruski dronovi su napali i druge lučke ciljeve u Izmailu i Nikolajevskoj oblasti. Pogođena su skladišta vojne opreme, uključujući i ona u kojima se drže pomorski dronovi Vojno-pomorskih snaga Ukrajine.

Istovremeno, izvršeni su i vazdušni udari na ciljeve koji pripadaju Oružanim snagama Ukrajine u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom kijevskog režima.

Rusi smatraju da ukrajinska strana koncentriše rezerve u toj oblasti, koje se kasnije premeštaju u gradove Rabotino i Verbovoje na frontu na jugu Ukrajine, gde se nastavljaju žestoke borbe između trupa dve države.

Upozorenje o vazdušnom napadu u Ukrajini prestalo je oko 05:00 po lokalnom vremenu.

Rusija razvila uspešnu taktiku za korišćenje kamikaza dronova

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

Sada se u tekstovima objavljenim u „The Washington Post“-u  tvrdi se da je potpisan rusko-iranski sporazum koji predviđa proizvodnju „lutajuće municije“ (dronova-samoubica) u postrojenju u Jelabugi, u Tatarstanu.

Ugovorom je predviđena produkcija 6000 „Shahed-136“ (pod ruskim nazivom „Geran-2“). Prva partija od 600 uređaja trebalo je da bude sastavljena u potpunosti od iranskih delova u periodu od 2. januara do 30. juna 2023. godine.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ruske snage su koristile i po 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranskog dizajna.

geran 2
geranj 2

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. 

Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra 2022. godine, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz otvorenih izvora.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave