NaslovnaNovostiSAD „spalile“ vojnu opremu vrednu preko 10 milijardi dolara u kontraofanzivi Kijeva

SAD „spalile“ vojnu opremu vrednu preko 10 milijardi dolara u kontraofanzivi Kijeva

Navodi se da je Ukrajina izgubila preko 10 milijardi američkih dolara oružja koje je isporučilo SAD u svojoj kontraofanzivi protiv Rusije.

Ova gruba procena zasniva se na proceni Njujork tajmsa iz jula da je oko 20 odsto naoružanja koje je isporučio Zapad, Rusija oštetila ili uništila u prve dve nedelje ukrajinske kontraofanzive.

Otkako je Rusija početkom 2022. započela vojne operacije protiv Ukrajine, Sjedinjene Države su Kijevu pružile više od 47 milijardi dolara vojne pomoći, piše Politiko. Procenjeno je da će ovo navodno pomoći ukrajinskim snagama da zadrže rusko napredovanje, ali nije dovoljna da ostvari cilj Kijeva da ponovo zauzme svu ukrajinsku teritoriju, koju je držala 30ak godina od svoje nezavisnosti.

„Ovaj zahtev Bele kuće za dodatnih 13 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini je priznanje da će pomoć morati da se nastavi u doglednoj budućnosti“, navodi se u izveštaju Kiel instituta.

Ova vojna pomoć iz SAD uključuje „najmoćnije i najskuplje“ oružje i vozila u američkom inventaru, uključujući tenkove M1 Abrams, PVO sisteme Patriot i bacače raketa HIMARS, za razliku od opreme u prvim mesecima rusko-ukrajinskog rata kada su strahovi od eskalacije ograničili vrstu opreme koja se pruža.

unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli
unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli

„Nesrećna činjenica za Ukrajince i njihove strane pristalice je da su mnogi od ovih sistema već uništeni“, ocenjuje se i u izveštaju američkog Mesindžer Njuza.

Velika stopa gubitaka strane vojne opreme primorala je NATO da modifikuju svoju taktiku, dakle ukrajinskih snaga na terenu. Međutim gubici bi mogli da utanje sposobnost zapada da nastavi sa isporukom oružja za ukrajinsko stradanje.

Bredli najgore prošao

Čak i blogovi zapadnih službi poput Oriksa (čitaj Belingket), koji je dokumentovao gubitke, izbrojao je najmanje 23 ukrajinska borbena vozila Bredli uništena u ratu sa Rusijom. Navode da je još 21 oštećen, a pet je napušteno.

To ukazuje da je Bredli, koji su isporučili SAD, bio sistem naoružanja koji je podneo najteže udarce. Samo nekoliko ukrajinskih vojnika je, međutim, tvrdilo da su spasili svoje živote tokom kontraofanzive zahvaljujući Bredliju.

Oklopna transportna vozila imaju topove i protivtenkovske raketne sisteme. Od kraja jula, SAD su isporučile oko polovinu od 190 Bredlija koje su obećale ukrajinskim snagama.

bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja
bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja

Takođe se procenjuje da je više od 60 oklopnih borbenih vozila M113, 57 Maxxpro vozila otpornih na mine i još 100-ak Hamvija takođe uništeno, oštećeno ili izgubljeno. „Vrednost ove uništene opreme se meri u stotinama miliona dolara“, procenjeno je.

Visoka stopa razaranja dolazi od snažno utvrđenih ruskih odbrambenih položaja, uključujući ogromna polja mina. Takođe, za razliku od ranih dana rata, ruska taktika je takođe postala inovativnija i još efikasnija. Rusi su takođe koristili jurišne helikoptere KA-52 „Aligator“ za napad na ukrajinska vozila i tenkove, po nama, trenutno najbolje na svetu.

Gubici naterali Ukrajinu da uspori

Dok su zapadne nacije raspravljale o tome da li da pošalju više oružja, posebno tenkova i lovaca kao što je F-16, u Ukrajinu, fokus na snabdevanju sofisticiranim NATO naoružanjem samo je doveo do „nerealnih očekivanja“ te još veće gubljenje ukrajinskih života za koje, čini se niko ne mari.

„Postojao je osećaj ‘tehnološkog optimizma’ samo zato što su ukrajinski vojnici bili tako dobri u obuci na zapadnoj opremi, i postojao je osećaj da će to moći da prevedu u taktičku finoću,” Franc-Stefan Gadi, analitičar odbrane, obavio je nekoliko studijskih putovanja na frontu u Ukrajini, citira The Messenger u svom članku prepunom opravadanja.

„Neki posmatrači su precenili sposobnost ukrajinskih snaga da steknu taktičku veštinu sa ovim platformama i steknu sposobnost da ih koriste na način kombinovanog naoružanja.”, navodi se u istom članku.

ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine
ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine

Gubici teške opreme u prvim nedeljama ofanzive primorali su Ukrajince da promene taktiku, manje se fokusirajući na napade na ruske položaje pod vođstvom vozila, a više na iscrpljivanje ruske odbrane teškom artiljerijskom vatrom iz daljine, navodi se u saopštenju.

„Direktna posledica ovih gubitaka je da je to sada prvenstveno borba koju vodi pešadija uz artiljerijsku vatru na ruske položaje“, rekao je Gejdi. „Samo povremeno dobijate napredovanje ili napade koje predvode mehanizovane snage.“

Opravdanja i prebacivanje krivice

Gadi je dodao da se ukrajinski tenkovi, za koje su mnogi očekivali da će se koristiti za vođenje napada na ruske linije, sada uglavnom koriste za pružanje vatrene podrške dugog dometa.

Ove taktike su imale određeni uspeh ali u smanjenju gubitaka opreme, navodi se u izveštaju i procenjuje da je stopa gubitaka pala sa 20 odsto na 10 odsto posle prve dve nedelje kontraofanzive, navodi Njujork tajms.

Ali ovaj oblik borbe je mučno spor, a napredak na teritoriji se meri metrima, a ne kilometrima, ako ga uopšte i ima. I dok smanjuje gubitke sistema naoružanja, više iscrpljuje u pogledu municije.

Stopa kojom je Ukrajina trošila konvencionalnu artiljerijsku municiju — daleko iznad brojeva koje su proizvele zapadne zemlje čak i nakon značajnog industrijskog napretka — podstakla je SAD da prošlog meseca donesu kontroverznu odluku o slanju kasetne municije u Ukrajinu, o čemu smo pisali u više navrata.

Potez koji je, ne samo moralno gledano užasan, već koji je otvorio pandorinu kutiju, te sada i druga strana može slobodno koristiti svoje zalihe istih.

bespilotna letelica lancet 3 unistava leopard 2 tenk
bespilotna letelica lancet 3 unistava leopard 2 tenk

U međuvremenu, nemogućnost da se postigne prodor vođen oklopom takođe znači mnogo duži rat, sa još Ukrajinaca koji ginu na frontu.

„Neki ukrajinski zvaničnici sada govore o pobedi u bici za iscrpljivanje, a ne o proboju“, rekao je Kancijan. „Mislim da je to greška zbog visoke cene čak i uspešne strategije iscrpljivanja.” Pitanje je koliko igra iscrpljivanja isplativa zapadu?

1 KOMENTAR

  1. Безбожници Сотона вам помаже.А милостиви Бог помаже браћи Русима да вас сатру у прах који ветар расипа и они се газе као блсто.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave