NaslovnaNovostiNajnovija ruska kasetna raketa kao odgovor na američku kasetnu municiju

Najnovija ruska kasetna raketa kao odgovor na američku kasetnu municiju

Medijska buka koja se digla oko isporuke američke kasetne municije Ukrajini potisnula je u drugi plan činjenicu da Rusija raspolaže ogromnim arsenalom najrazličitijih kasetnih projektila kojima adekvatno može uzvratit Kijevu. Upravo ovih dana predstavljena je i nova ruska kasetna nevođena raketa.

Na forumu „Armija-2023“ u Kubinki, Jerevan, 15. avgusta je predstavljena najnovija nevođena avionska raketa (NAR) sa kasetnom bojevom glavom S-8KL. Raketa kalibra 80 mm NAR S-8KL (S- projektil, 8 – 80 mm, KL – operena raketa) ima 6 krilaca koja se otvaraju pomoću detonacije 6 eksplozivnih punjenja smeštenih u 6 staklenih cevčica.

Raketa je opremljena kasetnom bojevom glavom koja sadrži 24 kumulativne i/ili fragmentacione podmunicije. Kako se radi o novim raketama u završnoj fazi razvoja, pres-služba „Instituta za primenjenu fiziku“ (IPF) je napomenula da je 2022. godine uz oznaku S-8KL dodato i „O“ što ukazuje da su preliminarna ispitivanja prototipa završena, odnosno, pre prijemnih vojnih testova završeni prototipovi su prethodno fabrički ispitani i modifikovani prema rezultatima preliminarnih testova.

Razvoj efektivnih neupravljanih avionskih raketa tipa S-8, namenjenih za dejstva po lako oklopljenim vozilim i pešadiji, započet je toko, šeste decenije XX veka u „Konstruktorskom birou za precizno inženjerstvo“ pod vođstvom Aleksandra Emanuiloviča Nudelmana (1912-1996). Modifikacije su rađene na „Institutu za primenjenu fiziku“  (IPF) u blizini Novosibirska dok je mehaničke osigurače razvio „Istraživački tehnološki institut“ u Balašihi.

ukrajinski izvori beleze povecanje proizvodnje ruskih raketa dok rusija najavljuje hipersonicnu hermes 2
Udarni helikopteri Ka-52K

Rakete su ispaljibane iz specijalnih kontejnera sa većine ruskih letilica. Vremenom, razvijano je više vrsti bojevih glava. Bez ozira na dokazanu efektivnost, ovo oružje je izazivalo i incidente. Tako je 20. marta 2008. godine nad Primorskim krajem eksplodirao Su-25 kojim je upravljao potpukovnik Sergej Jakovenko.

Istraga je ustanovila da je eksplodirao podvesni nosač-lanser B8M1sa 20 raketa NAR S-8.Rakete su i dalje usavršavane a nakon početka „SVO“, u maju 2022, vojni ekspert Aleksej Leonkov je izjavio da su na frontu, zbog dejstva po uvrđenim položajima, neophodne visokoeksplozivne, fugane probojne rakete. Zamenik direktora koncerna „Tehmaš“, Aleksandar Kočkin odmah je potvrdio da počinje sa proizvodnjom  NAR S-8OFP „Bronebojčšik“ (Probojac).

U međuvremenu, jurišni helikopteri Ka-52 dejstvovali su na neprijatelja u pravcu Ugljedara  „kabriranjem“ –  letom helikoptera sa usponom i nosom iznad horizonta. Ova reč je došla iz francuskog jezika od “cabrage” (kabraž), koji datira od „cabre“ (propinjanje konja ispod jahača) ili „cabrer“ – dizati se. Najnoviji Ka-52M bio je naoružan sa četiri protivoklopna vođena „Vihora“ i dve jedinice B-820A sa S-8 NAR.

Rakete su lansirane iz specijalnih lansera (blokova) B-8M1 i B-8V20A. Oba bloka su imala po 20 lansirnih cevi. Dužina bloka B-8M1 (B-8V20A) bila je 2760 mm (1700 mm), prečnik bloka 520 mm (520 mm) a mas praznog bloka -160 kg (123 kg). Kasnije su razvijeni lanseri tipa B-8V7, koji su imali 7 otvorenih lansirnih cevi. Masa praznog bloka B-8V7 bila je 40 kg, dužina 1780 mm a prečnik 332 mm.

blok tipa s 8
blok tipa s 8

Najnovija raketa NAR S-8KL može se lansirati iz standardnih jedinica NAR, kao i iz inteligentnih jedinica B-8V10-UV koje je razvio „Zaslon“, odnosno, može se koristiti iz svih glavnih tipova helikoptera i aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Nova municija može se koristiti iz svih glavnih tipova helikoptera i ltilica jurišne i operativno-taktičke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Lansira se iz standardnih NAR blokova, kao i iz „pametnih“ blokova B-8V10-UV koje je takođe razvio „Zaslon“.

Zanimljivo je da je na istom sajmu načelnik ruskog „Konstruktorskog biroa Degtjareva“ (ZiD) Vladimir Ljozov na istom sajmu predstavio i najnoviju snajpersku pušku „Kord“ u kalibru .338 Lapua Magnum. Oružje je prošlo vojne testove i očekuje se njegovo uvođenje u naružanje.

U jednoj od naših TV emisija o ratu u Ukrajini puštan je tejp na kome piše „da je na Armiji 2023“ predtsavljena nove ruska kasetna raketa koja nosi 24 submunicije i nosi snajprsku pušku koja obavlja voje zadatke“. Autor teksta je sa ruskog Vojnog foruma preuzeo i povezao dve vesti – o NAR S-8KL i „Kodu“ u – jednu. Ipak, i laiku je teško zamisli kasetnu raketu koja nosi snajpersku pušku.

7 KOMENTARA

  1. рат ће завршити хемијско-биолошки агенси,како ће Русија спречити то?

  2. После ове нове Руске касетне ракете
    неонацисти су обрали бостан, да јежа
    и да споменемо !?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave