NaslovnaNovostiSofisticirana ruska raketa „protivoklopnjak“ odobrena za upotrebu u ukrajinskim operacijama

Sofisticirana ruska raketa „protivoklopnjak“ odobrena za upotrebu u ukrajinskim operacijama

Rusija je započela serijsku proizvodnju svoje najnovije rakete velike snage, poznate kao „Protivoklopnjak [Бронебойщик]“, da bi je upotrebila protiv Ukrajine ove godine, potvrdio je Aleksandar Kočkin, zamenik generalnog direktora Tehmaša.

Tehmaš je povezan sa državnom korporacijom Rostec, renomiranim konglomeratom u Rusiji specijalizovanom za razvoj i proizvodnju najsavremenije vojne opreme.

Kočkin je pričao o ovome državnim RIA Novostima, otkrivajući da je zemlja započela fazu masovne proizvodnje ove rakete.

Međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme MILEX-2023 u toku je u Minsku, Belorusiji od 17. maja do 20. maja. Ova izložba služi kao platforma za predstavljanje širokog spektra proizvoda odbrambene industrije, uključujući one iz ruskih preduzeća.

Tokom MILEX-2023, Kočkin je objavio da je protiv-oklopna raketa sada u aktivnoj službi ruske vojske. Projektil je dobio svoje početne narudžbine, a proizvodnja je počela. Kočkin je dalje napomenuo da će ove godine projektil biti korišćen u specijalnoj vojnoj operaciji koja je u toku u Ukrajini.

Projektil užurbano napreduje ka operativnoj implementaciji

“Protivoklopnjak” je dizajniran da bude kompatibilan sa avionima kao što su Su-25, vojnim helikopterima serije Mi-8 i drugim letelicama opremljenim nevođenim raketnim bacačima.

Nova raketa dopunjuje postojeću familiju S-8 granata kalibra 80 mm. Protivoklopnjak ima za cilj da poboljša sposobnosti aviona efektivnim angažovanjem njegovih ciljeva.

Izveštava se da bojeva glava rakete za probijanje oklopa poseduje pet do šest puta veću snagu od prethodnih iteracija. Ova poboljšana sposobnost omogućava raketi da efikasno probije značajne prepreke i gađa neprijateljska utvrđenja.

Iako se u izveštaju RIA Novosti ne pominje eksplicitno ime projektila, drugi ruski državni medij dao je više detalja.

Prema pisanju državnog medija RT, raketa je identifikovana kao S-8OFP, koja je dobila nadimak „Bronebojščik“ ili „Protivoklopnjak“.

S-8OFP

Novorazvijena raketa pripada porodici nevođenih projektila S-8, dizajniranih posebno za raspoređivanje na vaduhoplovnim platformama kao što su avioni za blisku vazdušnu podršku ali i helikopteri.

Osnovna karakteristika ovog oružja, kako navodi Tehmaš, je njegov novi motor, koji uključuje snažnije pogonsko gorivo. Ovaj unapređeni motor poboljšava performanse projektila, što dovodi do poboljšanih sposobnosti i povećane efikasnosti tokom misija.

s 8ofp
s 8ofp

Optimizacijom pogonskog sistema projektila, inženjeri su smanjili njegovu veličinu, čime su stvorili dodatni prostor za raspodelu korisnog tereta.

Takođe je opremljen novom bojevom glavom posebno dizajniranom da probije različite barijere, uključujući zidove i druge prepreke, ukoliko treba, pre nego što pokrene svoju detonaciju.

Za razliku od ranijih iteracija koje su imale različite opcije nosivosti, kao što su konvencionalni visoki eksplozivi ili flešetni protivpešadijski projektili, ova nova varijanta naglašava poboljšane sposobnosti penetracije, proširujući opseg potencijalnih ciljeva koje efikasno uništava.

Raketa S-8OFP može isporučiti svoju bojevu glavu od devet kilograma do cilja koji je udaljen do šest kilometara. Zadržavajući standardnim kalibarom od 80 mm, ovaj projektil je u potpunosti kompatibilan sa uobičajenim lanserima na brojnim ruskim vojnim letelicama.

Raketa prvi put predstavljena 2018

U 2018. godini, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo snimak koji prikazuje upotrebu raketa S-8OFP iz helikoptera tokom vežbi. Sledeće godine, Tehmaš je objavio da je oružje uspešno završilo testiranje i da je odobreno za operativnu upotrebu.

s 8ofp
s 8ofp

U međuvremenu, Rosoboroneksport, državni prodavac oružja u Rusiji i podružnica državne tehnološke korporacije Rostec, najavio je da će Rusija na međunarodnom sajmu naoružanja MILEX 2023 u Minsku prikazati više od 150 vrsta naoružanja i vojne opreme.

Značajno je da će neka od ovih oružja biti javno izložena po prvi put, naglašavajući spremnost Rusije da predstavi najsavremenije tehnologije i napredak u odbrambenoj industriji uprkos ratu u Rusiji koji je u toku.

PrekoRT

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave