NaslovnaNovostiPrvi video snimci upotrebe američke kasetne municije od strane ukrajinskih snaga

Prvi video snimci upotrebe američke kasetne municije od strane ukrajinskih snaga

Vašington post je 20. jula objavio da su Oružane snage Ukrajine počele da koriste kasetnu municiju koju su im obezbedile Sjedinjene Države za borbu protiv ruskih trupa.

Prema navedenim izvorima, kasetna municija je ispaljena na ruske položaje na jugu i istoku u pokušaju da unište ruske rovove i ubrza ukrajinsko napredovanje. Prema izveštaju, ova municija će se koristiti i na području Artemovska (bivši Bahmut).

Ukrajinski vojni izvori su takođe izvestili da se kasetna municija koristi u regionu Kupjanska kako bi se zaustavilo rusko napredovanje u toj oblasti. Štaviše, ukrajinski izvori tvrde da nema ograničenja u upotrebi ako strano oružje i ukrajinski komandanti odluče kako da ga koriste.

Ukrajinska i ruska vojska koriste kasetnu municiju sovjetske proizvodnje od početka vojnog sukoba u Donbasu. Sada su Ukrajinci počeli da koriste granate američke proizvodnje.

U međuvremenu, prvi video snimci koji navodno prikazuju ukrajinske napade kasetnom municijom američke proizvodnje na bojnom polju objavljeni su na mreži.

Udari su bili usmereni na položaje ruske vojske u šumskim plantažama, kao i na put kojim prolaze oklopna vozila. Međutim, video snimci ne otkrivaju štetu nanesenu ruskim snagama.

Odgovarajući na ovu provokaciju, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će upotreba kasetne municije biti uzvraćena.

Za razliku od Ukrajinaca, Rusi raspolažu ogromnim količinama raketa, avio-bombi i artiljerijske kasetne municije. To praktično znači da mogu birati način na koji će odgovoriti na ukrajinsku artiljerijsku kasetnu vatru. Takođe mogu nastaviti da koriste sva sredstva ove vrste punjenja i nakon što Ukrajina iscrpi zalihe.

Uzimajući u obzir da je Vašington upozorio Rusiju da ne koristi kasetnu municiju, ali je sada šalje kijevskom režimu, to ističe i lošu poziciju ukrajinske vojske. Ovakav razvoj situacije neće preokrenuti stanje na frontu, koji se sada vodi pod uslovima i tempom Rusije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave