NaslovnaNovostiKopnena blokada Kalinjingrada i Belorusije? Masovno raspoređivanje vojski Letonije, Litvanije, Poljske

Kopnena blokada Kalinjingrada i Belorusije? Masovno raspoređivanje vojski Letonije, Litvanije, Poljske

Po prvi put u modernoj istoriji, Poljska, Litvanija i Letonija istovremeno pomeraju vojne snage na granice sa Belorusijom i Rusijom.

Sve tri zemlje se pripremaju za potpunu kopnenu blokadu Belorusije, a time i ruske enklave Kalinjingrad. Ako je to zaista plan, onda neki pokušavaju da rasplamsaju situaciju i prošire sukob uvlačeći u nju ceo Zapad.

suvaliki linija 1024x682 1
suvaliki linija

Šefica letonskog ministarstva odbrane Inara Murniece rekla je da će građani zemlje češće viđati vojnike i vojnu opremu i njihovih saveznika, jer to stvara osećaj sigurnosti.

Varšava je i pre pojave „vagnerovaca“ počela da premešta svoje trupe i izvodi vojne vežbe na granici sa Ukrajinom i Belorusijom. Sada se ovaj proces intenzivirao, pošto su im se pridružili Riga i Vilnjus.

Trenutno je u toku prebacivanje vojnih jedinica Letonije i Litvanije na granicu sa Belorusijom.

U različitim naseljima pomenutih baltičkih zemalja otkrivene su grupe vojne opreme.

Naime, u Letoniji je šef Komiteta za državljanstvo i imigraciju „Saeima” Ingamar Lidaka rekao da 6.000 Rusa mora da napusti Letoniju i da će u septembru dobiti odgovarajuća „pisma” kako bi ispunili ovaj uslov u roku od tri meseca.

Poljski general: Nećemo oklevati da upotrebimo oružje!

Posada u poljskim jurišnim helikopterima, koji su prebačeni na granicu sa Belorusijom, neće oklevati da upotrebe oružje ako situacija poprimi opasan zaokret, rekao je poljski general Marek Sokolovski.

„Helikopteri imaju oružje i spremni su da se bore ako dođe do zabrinjavajućeg razvoja situacije na granici“, rekao je on na sastanku sa poljskim ministrom odbrane Mariušem Blaščakom.

Sokolovski je istakao da su piloti helikoptera stekli borbeno iskustvo služenjem u Avganistanu.

„Oni su iskusni i, ako postoji opasnost, neće oklevati da upotrebe oružje“, rekao je poljski general.

Ministar odbrane je zauzvrat istakao „potrebu proširenja vojnog prisustva Poljske“ na granici sa Belorusijom, tvrdeći da se očekuje intenziviranje provokativnih akcija.

Poljska vlada saopštila je prošlog utorka da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske u blizini Bjaloveže. Blaščak je odmah naredio pojačanje trupa na granici i slanje jurišnih helikoptera.

Ministarstvo odbrane Belorusije odbacilo je tvrdnje da su helikopteri Mi-8 i Mi-24 vazduhoplovstva zemlje narušili vazdušni prostor Poljske, rekavši da su poljske tvrdnje neosnovane.

Prema Minsku, iznošenjem ovakvih tvrdnji poljske vojne i civilne vlasti nastoje da opravdaju vojno nagomilavanje blizu granice sa Belorusijom.

Litvanija zatvara dva granična prelaza sa Belorusijom

Istovremeno, Litvanija će zatvoriti dva od šest prelaza na granici sa Belorusijom, zbog zabrinutosti koju je u Viljnusu izazvalo prisustvo plaćenika ruske privatne vojne kompanije Vagner u njenoj susednoj zemlji, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Litvanije. najavio.

“Pripremamo odluku o zatvaranju dva kontrolna punkta”, rekao je Arnoldas Abromavičijus AFP-u, pojašnjavajući da će zvanična saopštenja biti objavljena ove nedelje.

Belorusija, saveznica Moskve, dočekala je Vagnerove plaćenike nakon njihove kratkotrajne pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Lideri zemalja članica NATO Litvanije i Poljske procenili su ove nedelje da se na teritoriji Belorusije nalazi oko 4.000 plaćenika.

Dve zemlje razmatraju zajednički potez za potpuno zatvaranje svoje granice sa Belorusijom, navodeći zabrinutost da bi Vagnerovi borci mogli da pređu na njihove teritorije predstavljajući se kao migranti ili da se upuste u druge provokacije.

Poljska i Litvanija podigle su ograde duž svojih granica sa Belorusijom i Rusijom, optužujući Minsk i Moskvu da orkestriraju migracione tokove ka Evropskoj uniji kako bi je destabilizovali.

3 KOMENTARA

  1. Pogledajte kartu. Zašto se u tekstu ne spominje Suvalki koridor? To je STRATEŠKI važna oblast za obe strane. Ukoliko dođe do eskalacije sukoba, prvo što će Rusija da uradi je upravo da ovlada ovim koridorom. Time postiže dvostruki cilj: efektivno odsecanje baltičkih republika od ostalih zemalja NATO, pre svega Poljske, i, možda još važnije, spajanje Kalinjingradske oblasti sa rusko-beloruskom teritorijom. Čega sve ima u Kalinjingradu, ne bih trošio reči, dovoljno je samo reći-Iskander, možda sa nuklearnim bojevim glavama. Zaista ne razumem vlasti u baltičkim republikama-ukoliko, ne daj Bože, dođe do nekog velikog sukoba u Evropi, biće jednostavno zbrisane sa karte. Naravno da je Poljska ozbiljna oružana sila, ali da li Poljaci žele da im zemlja izgleda kao Ukrajina? Brojke koje vidimo na karti su, da nije tužno, jednostavno smešne. Ako dođe do eskalacije sukoba, jedno je sigurno-Rusi neće ratovati kao u Ukrajini. Ne zaboravimo da je Litvanija prošle godine pokušala da blokira železnički saobraćaj iz Rusije ka Kalinjingradu, ali su vrlo brzo “uvukli rogove”, možemo samo da se pitamo čime su im Rusi pripretili. Zato je ovo izuzetno opasna situacija, mir u Evropi je ozbiljno ugrožen.

  2. Ne razumem kako tudja vojska ili bilo cija vojska koja se seta ulicom moze da uliva sigurnost. Prave strah kod ljudi, proteruju gradjane, sve je to ludo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave