NaslovnaNovosti„Neće oklevati da koriste oružje"; Poljska šalje borbeno spremne helikoptere na granicu...

„Neće oklevati da koriste oružje”; Poljska šalje borbeno spremne helikoptere na granicu sa Belorusijom

Poljska vojska premešta borbene helikoptere ka beloruskoj granici kao odgovor na navodno kršenje poljskog vazdušnog prostora od utorka od strane dva beloruska helikoptera, što, sa druge strane, Minsk oštro negira.

Odluku o slanju borbenih helikoptera na granicu sa istočnim susedom saopštio je u četvrtak general Marek Sokolovski, inspektor Vrhovne komande Oružanih snaga Poljske.

Zvaničnik nije precizirao njihov broj, ali je potvrdio da se radi o letelicama 1. vazduhoplovne brigade Kopnene vojske i 25. Vazdušno-desantne brigade.

Prema njegovim rečima, poljski helikopteri biće raspoređeni u blizini granice sa Belorusijom na dva mesta i to „u režimu hitne reakcije“, kako je naredio ministar odbrane Mariuš Blaščak.

„Reč je o pilotima koji su bili sa mnom u Avganistanu i Iraku. Ako se desi nešto uznemirujuće, oni neće oklevati da upotrebe oružje“, naglasio je Sokolovski i dodao da su „helikopteri naoružani i spremni za borbu“.

Juče je već obavljeno preliminarno prepoznavanje mesta gde će oni biti stacionirani, naglasio je on.

Narušavanje poljskog vazdušnog prostora beloruskim helikopterima saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Varšavi, ističući da takav incident doprinosi tenzijama na zajedničkoj granici. Poljska je zatražila od beloruske strane da bez odlaganja objasni ovo pitanje.

Minsk je odbacio optužbe sa obrazloženjem da su „konstruisane da opravdaju jačanje poljskog vojnog prisustva na granici sa Belorusijom“.

Beloruski helikopteri ušli su na poljsku teritoriju letevši nisko, zbog čega nisu odmah otkriveni. Ovo je očigledno bio razlog zašto je poljsko Ministarstvo odbrane prvobitno tvrdilo da nema informacija o narušavanju poljskog vazdušnog prostora. Ovako je Ministarstvo odgovorilo na istragu Gazete Viborcze.

Publikacija je zatražila pojašnjenje nakon što su stanovnici pograničnog sela Bjalovježa i fotograf Eliza Kovalčikova videli helikoptere sa beloruskim oznakama kako lete iznad njih i postavili slike na Fejsbuk.

Tek kasnije je Ministarstvo odbrane priznalo da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske. Leteli su “na veoma maloj visini”, što je navodno otežavalo radarskim sistemima da ih otkriju.

Poljska vojska rasporedila i snajpere na granici sa Belorusijom

Istovremeno, komanda poljske vojske najavila je raspoređivanje svojih snajperista na granici sa Belorusijom.

Prema rečima Stanislava Žarina, poljskog komesara za bezbednost, „beloruske snage bezbednosti su organizovane da transportuju ilegalne imigrante do poljske granice.

Iz tog razloga im obezbeđuju opremu koja će im omogućiti da prođu kroz ograde koje je postavila poljska strana“.

suvaliki linija 1024x682 1
suvaliki linija

Poljski zvaničnik tvrdi da beloruske vlasti navodno daju migrantima merdevine i sekače, kao i da ih naoružavaju kamenjem i ciglama da napadnu Poljake.

Podsećamo, pre neki dan je šef poljskog Ministarstva odbrane Mariuš Blaščak najavio stvaranje bataljona pionira za zaštitu koridora Suvalki. Snage će biti bazirane na severoistoku zemlje, u gradu Avgustovu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave