NaslovnaNovostiVagner testira NATO PVO: helikopteri Mi-24 i Mi-8 prodrli 3 km duboko...

Vagner testira NATO PVO: helikopteri Mi-24 i Mi-8 prodrli 3 km duboko u poljsku zonu protivvazdušne odbrane

Samo nekoliko sati nakon što smo pisali o Vagner trupama u Belorusiji, dva beloruska helikoptera, po Vagnerovim instrukcijama prvi put su narušila vazdušni prostor Poljske.

Prema preliminarnim informacijama, tokom vežbi beloruske vojske sa snagama Vagnera, dva beloruska helikoptera Mi-24 i Mi-8 ušla su 3 km u vazdušni prostor Poljske leteći veoma nisko.

Ovo je prva Vagnerova operacija ovog tipa. Rusi su ovim činom testirali protivvazdušnu odbranu NATO-a.

Pitanje je šta bi se desilo da su beloruski helikopteri oboreni? Ne zaboravimo da su Minsk, zapravo Rusi, preneli nuklearke u Belorusiju. Poljska je već obavestila NATO koji saziva Komisiju.

Poljska premešta nove snage na granicu sa Belorusijom

Šef poljskog Ministarstva odbrane naredio je povećanje broja vojnika na granici sa Belorusijom zbog kršenja vazdušnog prostora beloruskim helikopterima, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Poljske.

Šef Ministarstva odbrane naredio je povećanje broja vojnog osoblja na granici i raspoređivanje dodatnih snaga i sredstava, uključujući borbene helikoptere“, navodi se u poruci. Poljsko Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da se prelazak dogodio u regionu Bjaloveže na veoma maloj nadmorskoj visini, što „otežava otkrivanje radarskih sistema”.

„Ušli su u vazdušni prostor Poljske kod sela Grudki, produžili 3 km u unutrašnjost i kružili iznad crkve Sv. Mikolaja, leteli su preko Bjalovježe u Podolani. Leteli su iznad kuća, veoma nisko“, navodi se u vestima iz Poljske.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Belorusije je ove optužbe nazvalo netačnim.

Poljsko vojno-političko rukovodstvo još jednom pokušava da opravda koncentraciju snaga i sredstava u blizini granice“, saopštilo je ministarstvo. Beloruski otpravnik poslova pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, gde su mu oštro protestovali i zahtevali objašnjenje od njega.

Poljska vojska rasporedila snajpere na granici sa Belorusijom

Istovremeno, komanda poljske vojske najavila je raspoređivanje svojih snajperista na granici sa Belorusijom.

Prema rečima Stanislava Žarina, poljskog komesara za bezbednost, „beloruske snage bezbednosti su organizovane da transportuju ilegalne imigrante do poljske granice.

Iz tog razloga im obezbeđuju opremu koja će im omogućiti da prođu kroz ograde koje je postavila poljska strana“.

suvaliki linija 1024x682 1
suvaliki linija

Poljski zvaničnik tvrdi da beloruske vlasti navodno daju migrantima merdevine i sekače, kao i da ih naoružavaju kamenjem i ciglama da napadnu Poljake.

Podsećamo, pre neki dan je šef poljskog Ministarstva odbrane Mariuš Blaščak najavio stvaranje bataljona pionira za zaštitu koridora Suvalki. Snage će biti bazirane na severoistoku zemlje, u gradu Avgustovu.

2 KOMENTARA

  1. У почетку читања чланка сам био мишљења како Белоруси нису нормални са овим што раде, али што више читам текст то више увиђам колико Пољаци лупетају да на крају доводим у питање и да ли су хеликоптери стварно прешли њихову границу…
    Наоружавају мигранте камењем да нападају Пољаке???? Боже свашта..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave