NaslovnaNovostiBritanski Tajfuni pod okriljem vojnih vežbi premešteni u „isturenu bazu“ na granici...

Britanski Tajfuni pod okriljem vojnih vežbi premešteni u „isturenu bazu“ na granici sa Rusijom

Kako tenzije i dalje tinjaju između Rusije i NATO-a, Eurofighter Typhoon iz Britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) prebačeni su u isturenu bazu u Finskoj radi obuke sa finskim borbenim avionima F/A-18 Hornet pod nazivom „Joutsen Strike“.

U zvaničnoj izjavi koju je objavilo RAF glasi: „Lovački avioni Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Tajfun koji su već bili raspoređeni u istočnoj Evropi, privremeno su prebačeni u Finsku da vežbaju borbu vazduh-vazduh sa finskim F-18 i gađaju kopnene ciljeve koristeći precizne bombe.”

Avion Typhoon FGR4 koji je već stacioniran u vazdušnoj bazi Amari u Estoniji za vežbu NATO Baltic Air Policing navodno je raspoređen u vazdušnu bazu Tampere u Finskoj. Ovo je interesantno jer je Finska postala 31. članica NATO-a, uprkos ponovljenim negodovanjem Rusije usled širenja alijanse.

Tim RAF-a je brzo izgradio Tačku za napredno naoružavanje i punjenje gorivom, ili FARP, koja je služila kao lansirna platforma za naoružavanje i punjenje aviona gorivom. Mlaznjaci su zatim odleteli 100 kilometra od FARP-a da bi lansirali precizno vođene bombe Paveway IV na svoje mete.

Prema informacijama koje je dao RAF, avioni F-18 Hornet finskog ratnog vazduhoplovstva i borbeni lovci na liniji fronta Typhoon učestvovali su u osnovnim manevrima lovaca. „Ovaj element vežbe pokazao je sposobnost RAF-a da se efikasno angažuje i pobedi neprijatelje u vazduhu na istom nivou“, primetio je RAF.

Zajedničke ekspedicione snage, poznate i kao JEF, su organizacija koju predvodi UK koja se sastoji od 10 članica NATO-a iz severne Evrope: Danske, Estonije, Islanda, Letonije, Litvanije, Holandije, Švedske, Norveške, Finske i Velike Britanije. Njena misija je da održava regionalnu bezbednost.

Vežba Joutsen Strike omogućila je RAF-u i finskim kolegama da procene svoje sposobnosti planiranja i da posade i zemaljsko osoblje razmene najbolje prakse i poboljšaju procedure. Takođe je oponašao vrstu reakcije koju bi JEF mogao da preduzme u slučaju nepredviđenih situacija.

Ove vežbe nisu prve u kojima Finska direktno učestvuje otkako je ušla u NATO. Krajem maja, Finska je bila domaćin vežbi Severne šume u kojima su sve članice NATO-a “obećale” da će zaštititi svoju najnoviju članicu od svih potencijalnih bezbednosnih pretnji.

Najnovije vežbe, međutim, dolaze u vreme pojačanih vojnih tenzija između Rusije i NATO-a, jer vojna pomoć nastavlja da pristiže u Ukrajinu. Pomoć se smatra ohrabrujućim potezom za Ukrajinu da napadne rusku teritoriju, što Kremlj smatra prelaskom crvenih linija.

eurofighter typhoon raf
eurofighter typhoon raf

Dve strane su se približavale neopravdanoj eskalaciji. Prošlog meseca Ukrajina je prešla crvenu liniju kada je po prvi put pogodila Krim krstarećim projektilom Storm Shadow velikog dometa koji je isporučila Velika Britanija. Uzvraćajući udarac, Rusija je uništila ukrajinsku luku Reni na Dunavu, blizu države NATO-a, Rumunije.

Iako vojni posmatrači naglašavaju da je sukob između ruskih snaga i NATO-a ipak na dugom štapu, obe strane su se spremale za to. Na primer, Rusija unapređuje svoju vojsku i uvodi novije nadogradnje svojih borbenih aviona kako bi se izborila sa sveprisutnom pretnjom. Rusija je takođe zapretila da će intenzivirati svoju vojnu aktivnost blizu granice sa Finskom.

Sredinom maja ove godine, satelitski snimci vazduhoplovne baze Olenja na ruskom poluostrvu Kola otkrili su da je oko 16 strateških bombardera raspoređeno u ovu vazdušnu bazu u blizini zemalja NATO-a Finske i Norveške. Ovaj razvoj događaja, iako je imao za cilj pokretanje napada na Ukrajinu, uznemirio je Helsinki.

olenja baza
olenja baza

Rusija je obećala da će „ojačati svoj vojni potencijal“ duž granice sa Finskom. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je: „Ako snage i sredstva drugih članica NATO-a budu raspoređeni u Finskoj, mi ćemo preduzeti dodatne korake da pouzdano obezbedimo bezbednost Rusije.

Otkako je Finska pristupila NATO-u, ova zemlja čini usaglašene napore da ojača svoju vojsku, a ruske pretnje NATO-u odbijaju da se stišaju.

Eurofighter Typhoon ukratko

Eurofighter Typhoon je višenamenski lovac četvrte generacije, razvijen i proizveden 2003. godine od strane Eurofighter GmbH, osnovanog 1986. godine od strane konzorcijuma Alenia Aeronautica, BAE Systems i EADS.

Dizajnerske karakteristike lovca odražavaju želju proizvođača da koriste najnovija svetska dostignuća u oblasti konstrukcije aviona i elektronike.

Da bi se obezbedio potreban nivo manevrisanja, posebno pri velikim napadnim uglovima, avion je projektovan sa niskim delta krilom i negativnom marginom stabilnosti, dvodelnim zakrilcima i letvicama, okretnim prednjim horizontalnim repom, vertikalnom kobilicom sa kormilom bez stabilizatora.

Takav dizajn ima niz prednosti, od kojih je glavna smanjenje otpora aviona pri nadzvučnim brzinama.

eurofighter typhoon ce stititi svetsko prvenstvo u fudbalu
eurofighter typhoon je stitio svetsko prvenstvo u fudbalu u kataru

Dovod goriva se nalazi u trupu i krilnim rezervoarima za gorivo, koji u potpunosti zauzimaju kesone krilnih konzola. Ovaj lovac koristi četvorostruko redundantni digitalni sistem kontrole leta, kombinovan sa sistemom kontrole motora.

Obezbeđuje veštačku stabilnost i visoku upravljivost, kao i devijaciju komandi za postizanje maksimalnog aerodinamičkog kvaliteta u svim režimima i u čitavom opsegu brzina i visina leta.

Karakteristike

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2125 km/h
Domet:1390 km
Maksimalna visina leta:19.800 m
Projektili:miks AIM-120B AMRAAM
Meteor FMRAAM, ASRAAM
IRIS-T,
ALARM protiv-radarski projektili,
Penguin protiv-brodski projektili,
Brimstone protiv-oklopni projektili.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave