NaslovnaNovostiRusija rasporedila maksimalan broj strateških nosača raketa na granice Finske i Norveške

Rusija rasporedila maksimalan broj strateških nosača raketa na granice Finske i Norveške

Rusija je prebacila na sever veliki broj strateških nosača raketa sposobnih da nose nuklearno oružje. Ovaj materijal je objavilo norveško izdanje The Barents Observer.

Rusija je rasporedila maksimalan broj strateških aviona od 2022. u blizini granica Finske i Norveške. Nosači raketa su stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Olenja u Murmanskoj oblasti.

olenja baza
olenja baza

Kako navodi norveško izdanje, upravo odavde Rusija nanosi većinu svojih udara na Ukrajinu, dok se avio-baza teško može plašiti napada ukrajinskih dronova. Baza je udaljena više od 1.800 km od ukrajinske granice.

Prema satelitskim snimcima vazdušne baze od 7. maja, tamo se nalaze dva strateška raketna nosača Tu-160, dva bombardera dugog dometa Tu-22M3, četrnaest jedinica strateških nosača raketa Tu-95MS, avion tanker Il-78, tri vojna transportna An-22 ili An-12 i helikopteri.

Pre početka eskalacije sukoba u Ukrajini, u bazi Olenja bilo je svega nekoliko bombardera Tu-22M3.

U Norveškoj strahuju da bi toliki broj ruskih stratega mogao da dovede do slučajnog sukoba, pošto su i Rusija i NATO povećale svoje snage u regionu.

Prošlog meseca Norveška je bila prinuđena da leti sopstvenim F-35 kako bi “sprečila” grupu ruskih lovaca koji su pratili bombardere da ne naruše granice.

f 35 lovci pokusali da presretnu ruski mig 31
F-35 lovci u pokusaju da presretnu ruski mig-31

Vazduhoplovna baza Olenja nalazi se na poluostrvu Kola, 92 km južno od Murmanska, nedaleko od grada Olenegorska. Podređena je komandi dalekometne avijacije, ranije u sastavu Ratne mornarice.

Olenia je prvi put otkrivena od strane američke obaveštajne službe 1957. godine. U blizini aerodroma nalazi se i stanica za rano upozoravanje na balističke rakete na radarskoj stanici Olenegorsk, koja je ušla u službu 1971. Dana 7. oktobra 2022, satelitske fotografije su pokazale 7 Tu-160 i 4 Tu-95 u vazduhoplovnoj bazi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave