NaslovnaNovostiRusi premeštaju nuklearne bombardere u blizini granice sa Finskom i Norveškom

Rusi premeštaju nuklearne bombardere u blizini granice sa Finskom i Norveškom

Ruski predsednik, Vladimir Putin, povećao je broj strateških nuklearnih bombardera u vazdušnoj bazi u blizini finske i norveške granice, navodi se u izveštajima zapadnih bezbednosnih službi.

Pista vazduhoplovne baze Olenja na poluostrvu Kola je prazna 12. avgusta 2022.

Ovaj potez dolazi usred visoke napetosti i pitanja o atomskim napadima u Evropi.

Izraelska obaveštajna firma ImageSat Intl videla četiri Tu-160 ‘Blek džek’ u vazdušnoj bazi Olenja oko 21. avgusta 2022.
Četiri Tu-160 (u bazi od 21. avgusta 2022.) pridružila su se tri Tu-95 do 25. septembra

Na slici iznad je satelitski snimak napravljen 7. oktobra 2022. prikazuje sedam strateških bombardera Tu-160 (obeleženo crvenom bojom) i četiri aviona Tu-95 (obeleženo žutom) u vazdušnoj bazi Olenja, rusko poluostrvo Kola

Kako se navodi, 12. avgusta u ovoj bazi nije bilo nijedne letelice, ali već 21. avgusta snimljena sz četiri supersonična Tu-160, a broj je sada porastao na 11.

Ovo je najpre objavio Faktisk.no, norveški portal, koji tvrdi da je dobio podatke od američkog satelitskog operatera Planet. “11 strateških bombardera 20 milja od Norveške” panični je naslov članka. Nagomilavanje bombardera u vazduhoplovnoj bazi usledilo je nakon međunarodne zabrinutosti zbog izveštaja od pre dve nedelje, kada je The Jerusalem Post otkrio da je došlo do “neobičnog raspoređivanja” sedam nuklearnih bombardera u vazdušnoj bazi.

Izraelska obaveštajna firma ImageSat International tada je istakla da je otkrila “nestandardno prisustvo” TU-160 i TU-95Avioni “Sudnjeg dana” obično su stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Engels, 450 milja jugoistočno od Moskve.

Bombarderi su blizu granice Norveške članice NATO-a i Finske koja će uskoro postati članica Alijanse. Mogu se koristiti i sa konvencionalnim oružjem. U međuvremenu, preljuče je održana sednica 14 NATO članica i Finska u cilju formiranja „Evropskog nebeskog štita“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave