NaslovnaNovosti14 NATO saveznika i Finska formiraju "Evropski nebeski štit"

14 NATO saveznika i Finska formiraju “Evropski nebeski štit”

Ministri odbrane 14 NATO zemalja i Finske okupili su se u Briselu u četvrtak (13. oktobra 2022.) kako bi potpisali Pismo namere za razvoj „Evropske inicijative za nebeski štit“. Inicijativa, koju predvodi Nemačka, ima za cilj stvaranje evropskog sistema PVO odbrane kroz zajedničku nabavku opreme za protivvazdušnu odbranu i raketa od strane evropskih zemalja. Ovo će ojačati NATO integrisanu vazdušnu i protivraketnu odbranu.

“Otvoreni smo za sve koji žele da učestvuju u NATO-u. Postoji interesovanje više država”, rekla je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht ne navodeći koje su druge države još uključene.

NATO je saopštio da su ceremoniji potpisivanja prisustvovali predstavnici Velike Britanije, Slovačke, Norveške, Letonije, Madjarske, Bugarske, Belgije, Češke, Finske, Litvanije, Holandije, Rumunije, Slovenij kao i Finske

Još nije doneta odluka o tome koji sistemi će se koristiti.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je tu inicijativu u avgustu, nazvavši je „bezbednošću za celu Evropu“. U to vreme, Šolc je tvrdio da bi se kombinovana protivvazdušna odbrana pokazala isplativijom nego što se svaka zemlja utrkivala da brani svoje nebo ili gradi sopstvene sisteme protivvazdušne odbrane.

Šolc je takođe tražio da se i Španija pridruži „Evropskom nebeskom štitu“

Kakvo je stanje protivvazdušne odbrane u Nemačkoj?

Šolc je krajem avgusta rekao i da Nemačka planira da uloži velika sredstva u svoju protivvazdušnu odbranu kao i da će sistem biti dizajniran tako da se evropski susedi mogu pridružiti.

Amerikanci rasporedili Patriot SAM sisteme u Slovačku
Patriot SAM

Priča se da Bundesver ima nedostatak u sposobnostima jer ne može da se brani od balističkih projektila koje putuju na velikim visinama. Trenutno se u Nemačkoj nalazi 12 lansera Patriot. Ovo nije ni približno dovoljno da pokrije celu zemlju. Ranije ove nedelje, Nemačka je prebacila sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T Ukrajini.

Jedna od mogućnosti o kojoj se razgovara je da Bundesver nabavi protivvazdušni odbrambeni sistem Arrow 3 od Izraela, ali kako je oruzjeonline.com ranije pisao, vrlo verovatno je da amerikanci to neće dozvoliti. Arrow 3 je Izrael razvio zajedno sa američkim Boingom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave