NaslovnaNovostiUkrajina udarila na severni Krimski most britanskim projektilima Storm Shadow

Ukrajina udarila na severni Krimski most britanskim projektilima Storm Shadow [VIDEO]

Ukrajina je preko noći 22. juna udarila na most Čongar, koji povezuje poluostrvo Krim i Hersonsku oblast, raketama britanske proizvodnje Storm Shadow, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Hersona Vladimir Saldo.

„Oštećena je kolovozna površina na mostovima. Nema ljudskih žrtava“, napisao je guverner na Telegramu.

Guverner je napomenuo da će most uskoro biti otvoren za vozila, dodajući da saobraćaj između poluostrva i Hersonske oblasti nije poremećen jer je privremeno preusmeren na drugu rutu.

U međuvremenu, predstavnik vojno-istražnog odeljenja Istražnog komiteta Rusije za Zajedničku grupaciju trupa rekao je medijima da je Ukrajina ispalila četiri projektila na most preko reke Čongar.

„Prema preliminarnim podacima, zabeležena su četiri udara neidentifikovanih projektila“, navodi se u izveštaju.

Uviđajem lica mesta zaplenjeni su elementi ovih projektila. Na pločici je bila oznaka koja ukazuje da je projektil proizveden u Francuskoj. Rakete Storm Shadow zajednički proizvode Francuska i Britanija.

Fragmente rakete obeležava proizvođač MBDA Francuska – proizvođač francusko-britanskih raketa SCALP/Storm Shadow, industrijska proizvodnja ovih raketa dugog dometa uspostavljena je u ovom preduzeću od 2003. godine“, navodi se u izveštaju.

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine [GUR], indirektno je preuzela odgovornost za raketni napad na most Čongar.

„Udar na most Čongar je sistematska aktivnost snaga bezbednosti i odbrane. U budućnosti će se takav rad nastaviti“, rekao je predstavnik GUR-a Andrej Jusov u eteru ukrajinskog kanala 24.

storm shadow 1
storm shadow

Most Čongar je bio najkraći put do grada Melitopolja i verovatno ga je u velikoj meri koristila ruska vojska za prebacivanje zaliha u sektor Zaporožja. Usred tekuće ukrajinske kontraofanzive na frontovima u regionu, kijevske snage će verovatno nastaviti pokušaje da ometaju rusko vojno snabdevanje

Sudeći po snimku, most će verovatno brzo biti popravljen. Međutim, udar NATO projektila na teritoriju Krima može izazvati još jednu eskalaciju. O dolasku ovih raketa prvi put smo nagovestili u februaru ove godine nakon izjava britanskog premijera kako će Britanija poslati Ukrajini oružje dugog dometa.

Velika Britanija je najavila isporuku projektila Storm Shadow Ukrajini u maju. Tada su zapadni zvaničnici rekli za Si-En-En da je kraljevstvo dobilo uveravanja od Kijeva da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije.

Storm Shadow je krstareća raketa dugog dometa slabog dometa koju su od 1994. godine razvili Matra i British Aerospace, a sada proizvodi MBDA. Poseduje inercijalni navigacioni sistem sa GPS-om sa sistemom za usklađivanje profila terena. Za terminalno navođenje, raketa je opremljena infracrvenim sistemom korelacije područja za mapiranje scene.

Maksimalni domet Storm Shadow je 560 kilometara. Međutim, smatra se da je Ukrajina dobila degradiranu izvoznu verziju sa dometom od 250 kilometara. Ukrajinske vazduhoplovne snage su navodno integrisale krstareću raketu od 1.300 kg u svoje borbene bombardere Su-24 iz sovjetske ere.

Ruska protivvazdušna odbrana je već presrela desetine projektila Storm Shadov. Jedan broj ukrajinskih Su-24 koji su modifikovani za lansiranje krstareće rakete dugog dometa takođe su ili oboreni u vazdušnoj borbi ili uništeni na zemlji u raketnim udarima.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je pre dva dana upozorio da će kijevski režim izvesti raketne udare na teritoriju Rusije, uključujući i Krim, uz pomoć NATO oružja, tvrdeći da takvi napadi neće ostati bez odgovora.

ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su 24 nosi storm shadow

„Upotreba ovih projektila van zone specijalne vojne operacije značiće puno učešće SAD i Velike Britanije u sukobu i podrazumevaće hitne udare na centre odlučivanja na teritoriji Ukrajine“, rekao je ministar.

Udar na most Čongar dolazi dok se ukrajinske trupe bore da napreduju duž fronta u sektorima Zaporožja i južnog Donjecka više od dve nedelje u takozvanoj prolećnoj kontraofanzivi.

Proteklih dana, kijevske snage su pojačale granatiranje Hersona koji drži Rusija, a nekoliko ruskih i ukrajinskih izvora vesti podelilo je izveštaje o operaciji skorog prelaza preko reke Dnjepar. Ukrajina je možda udarila na most da bi oslabila ruske linije snabdevanja u Hersonu pre nego što je prešla reku.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave