NaslovnaNovostiStoltenberg: Finska od danas zaštićena Članom 5 NATO ugovora

Stoltenberg: Finska od danas zaštićena Članom 5 NATO ugovora

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg rekao je u utorak da je Finska obuhvaćena članom 5 NATO ugovora nakon pristupanja toj organizaciji, dok je predsednik Sauli Niinisto rekao da on i njegovi sugrađani treba da imaju osećaj da žive u stabilnijem svetu.

„Finska ima najjače saveznike na svetu. (Vladimir) Putin je želeo da zadrži vrata NATO-u zatvorena. Danas mu pokazujemo da nije uspeo. Umesto manje NATO-a, postigao je više NATO-a“, rekao je Stoltenberg u zajedničkoj izjavi sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom.

“To je veliki dan za Finsku i važan dan za NATO. Želim da vidim da će proces proširenja sa 30 na 31 biti praćen prelaskom na 32. Činimo sve što možemo, zajedno sa našim saveznicima, da što pre dobijemo prijem Švedske, što je veoma važno za Finsku“, rekao je Niinisto

On je priznao da oseća olakšanje nakon članstva u NATO i napomenuo je da ceo proces nije bio tako težak, jer je njegova zemlja uvek veoma dobro sarađivala sa NATO.

„Finska je postala punopravni član Alijanse i učestvovaće na svim sastancima i strukturama Alijanse. Ali najvažnije je da će Finska biti pokrivena bezbednosnim garancijama NATO-a, članom 5 Ugovora o NATO-u“, naglasio je generalni sekretar NATO-a.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave