NaslovnaNovostiInstitut za proučavanje rata: Iran planira da izgradi fabrike dronova u Rusiji...

Institut za proučavanje rata: Iran planira da izgradi fabrike dronova u Rusiji i Belorusiji

Iran nastavlja da gradi fabrike dronova u Belorusiji i Rusiji, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Prema analitičarima američkog “Instituta za proučavanje rata” (ISW), beloruski ministar odbrane general-potpukovnik Viktor Krenin doputovao je u Iran 31. jula i sastao se sa iranskim ministrom odbrane brigadnim generalom Mohamedom Rezom Aštianijem kako bi potpisao memorandum o razumevanju i plan za bilateralnu saradnju za 2023.

Na jučerašnjem sastanku u Teheranu sa ministrom odbrane Belorusije, načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga pozvao je na veću saradnju odbrambenih industrija dve zemlje.

Na sastanku se takođe veruje da su zvaničnici obe zemlje razgovarali o uspostavljanju fabrike bespilotnih letelica kamikaza Shahed u Belorusiji “kako bi se podržala ratna nastojanja Rusije”, tvrde stručnjaci ovog instituta.

Ukrajina je u maju tvrdila da iranski inženjeri proučavaju načine da pretvore fabrike u beloruskom gradu Gomel u pogone za proizvodnju dronova. Fabrika u Gomelju se već koristi kao montažno postrojenje za iranske bespilotne letelice.

Mesec dana kasnije, Bajdenova administracija je “otkrila” da Iran pomaže Rusiji da izgradi fabriku dronova u gradu Jelabuga u Republici Tatarstan.

Takve fabrike bi omogućile Rusiji da brže nabavi iranske bespilotne letelice, bez potrebe da ih transportuje. To bi takođe pružilo podsticaj iranskoj ekonomiji, koja doživljava inflaciju od oko 47 odsto, tvrde stručnjaci sa ovog instituta.

Iran je potpisao dugoročne strateške sporazume sa Rusijom i Belorusijom.

Koliko su Geran/Shahed dronovi efikasni?

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile i po 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Shahed-136
Shahed-136

Prema izveštajima, ruske snage lansiraju dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Šta god da je bio razlog, Rusija je nastavila da koristi bespilotne letelice kamikaze od početka decembra pa nadalje, o čemu svedoči i Jurij Ihnat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, 7. decembra prošle godine u saopštenju.

„Pokušavaju da ih koriste za otkrivanje protivvazdušne odbrane; prvi talas služi da ogoli PVO, a zatim sledeći talas je udarni. To smo shvatili iz njihovih ranijih napada na naše PVO i energetske sisteme“, objasnila je Gumenjuk.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. 

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

Iranski dronovi izazivaju haos u Ukrajini

Shahed 136 je inovativan u svojoj praktičnosti, što ga, zajedno sa njegovom gotovo neverovatnom preciznošću, velikim dometom i relativno jeftinom cenom, razlikuje od ostalih.

Sistemi avionike koje koristi Shahed-136 uglavnom su zasnovani na komponentama komercijalnog kvaliteta koje se mogu kupiti i prodati bilo gde u svetu, što je još jedna od odlika.

Shahed-136 je „zaista revolucionarno precizno oružje“, čak i prema Royal United Services Institute (RUSI), i predstavlja pretnju zapadnim odbrambenim sistemima i tehnologijama.

„Razumno je da će se vremenom pronaći efikasnije mere za njihovo masovno presretanje i uništavanje. Zapadni vojni tehnolozi treba da nastoje da to postignu što je pre moguće“, dodaje se ova nada.

Ukrajinci tvrde da su oborili bespilotne letelice iranske proizvodnje sa stopom uspeha od 50% do 70%, ali su bespilotne letelice nanele značajnu štetu uprkos tome što imaju relativno slabije bojeve glave.

U svom govoru prošle godine, 21. decembra u Kongresu SAD, predsednik Zelenski je i sam priznao njihovu efikasnost, rekavši: „Smrtonosni iranski dronovi poslati Rusiji u stotinama postali su pretnja našoj infrastrukturi.

zelenski i iranski dron shahed
zelenski i iranski dron shahed

Njih redovno gađaju standardnim protivavionskim topovima i raketama vazduh-vazduh koje ispaljuju ukrajinski PVO. Mešutim, teško ih je otkriti sa dovoljno velikih udaljenosti zbog niskih radarskih i termalnih signala i malih visina leta.

Ukrajinske trupe tokom dana obaraju bespilote letelice, međutim Rusi ih lansiraju uglavnom noću. Obnavljanje zaliha dronova iranske proizvodnje predstavlja značajan izazov ukrajinskim odbrambenim snagama, ponovo povećavajući pretnju masovnih napada na energetsku mrežu Kijeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave