NaslovnaNovostiRusija počinje proizvodnju najnovijih dronova samoubica Shahed

Rusija počinje proizvodnju najnovijih dronova samoubica Shahed

Iran i Rusija žele da izgrade fabriku u Rusiji koja bi mogla da isporuči više od 6.000 dronova iranskog dizajna, piše The Wall Street Journal pozivajući se na zvaničnike iz zemlje koja je u savezničkim odnosima sa SAD.

Prema rečima zvaničnika, visoka iranska delegacija je početkom januara doletela u Rusiju da poseti lokaciju na kojoj se planira izgradnja fabrike i kako bi razgovarali o detaljima pokretanja projekta.

Prema njihovim rečima, obe zemlje nastoje da stvore brži dron koji bi mogao da stvori nove probleme ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

Kako navodi izdanje, pregovori su prerasli u konkretne planove nakon posete iranske delegacije ruskom gradu Jelabuga 5. januara. Delegacija je pogledala praznu lokaciju na kojoj lideri obe zemlje planiraju da izgrade novu fabriku.

Prema zvaničnicima, iransku delegaciju predvodili su brigadni general Abdulah Mehrabi, šef Organizacije za istraživanje i samopouzdanje Vazdušnog džihada Korpusa islamske revolucionarne revolucije, i Gasem Damavandian, šef iranske avijacione industrije Kuds, ključnog proizvođača namenske industrije zemlje za koga SAD veruju da igra centralnu ulogu u razvoju i stvaranju dronova u Iranu.

Iran je do sada uglavnom isporučivao Rusiji takozvane bespilotne letelice kamikaze, poznate kao Šahed-136, koje sadrže male količine eksploziva koji se detoniraju čim dronovi pogode metu.

Rusija koristi dronove za napad na energetske sisteme Ukrajine. Navodno je ukrajinska protivvazdušna odbrana uspela u velikoj meri da neutrališe pretnju od dotične bespilotne letelice. Shahed-136 je dron koji se sporo kreće i bučan je, tako da ga je relativno lako otkriti i oboriti.

Sada, prema zvaničnicima, Iran razvija sa Rusijom Šahed-136, za koji se očekuje da će da bude opremljen novim motorom, a koji će mu omogućiti da leti brže i dalje.

004 sahid geranj
Sahid-Geranj

Nova fabrika će proizvoditi poboljšani dron. To bi moglo stvoriti nove probleme za Ukrajinu i druge zemlje koje bi mogle postati mete dronova.

Fabrika još nije izgrađena, tako da se ne očekuje da će proizvodna linija imati neposredan uticaj na odnos snaga u Ukrajini.

Podsećanja radi, Ministarstvo finansija SAD je 3. februara uvelo sankcije protiv osam visokih zvaničnika iranskog proizvođača bespilotnih letelica kao odgovor na njihovu isporuku dronova Rusiji.

Daljim istraživanjem ustanovili smo da je osnovni izvor ove vesti ukrajinski sajt Evropska Pravda.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave