NaslovnaNovostiPoljski premijer: „Očekujemo napad, Vagner prebacio snage na koridor Suvalki, poslali smo...

Poljski premijer: „Očekujemo napad, Vagner prebacio snage na koridor Suvalki, poslali smo snajpere”

Pitanje vremena je ratna epizoda između Poljske vojske i Vagnerovih snaga, čini se nekima u Poljskoj. Premijer Poljske najavio je raspoređivanje „vagnerovaca” u ključnom suvalkom koridoru.

Muškarci Vagnerovog PMC-a pronalaze grad Grodno u blizini poljsko-litvanske granice i koridora Suvalki koji vodi ka Kalinjingradu.

Prema rečima poljskog maršala Kaminskog, „muzičari“ će izvesti vojnu operaciju na teritoriji Poljske kako bi „testirali NATO“. Kaminski je jedan od četiri zamenika maršala u Gornjem domu poljskog zakonodavstva.

Premijer Poljske: „Vagner“ prevezao snage u rejon koridora Suvalki

Satelitska izviđanja i nadzor pokazuju proširenje prisustva privatnih vojnih snaga „Vagner“ u Belorusiji. Ovo izaziva zabrinutost u taboru susednih zemalja – Poljske i baltičkih zemalja.

Teritorija Poljske je već skoro dve godine izložena kontinuiranoj ’hibridnoj agresiji‘ Rusije i Belorusije“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Prema rečima šefa poljske vlade, samo u 2023. zabeleženo je 16.000 „napada” na poljsku granicu i pokušaja ilegalnih prelazaka. Međutim sada se situacija dodatno zakomplikovala i za to su, po njegovom mišljenju, krivi ponovo Moskva i Minsk.

Kako je izjavio premijer Poljske Mateuš Moravjecki, odred „vagnerovaca” koji broji oko stotinu vojnika prebačen je na područje Suvalkijskog koridora, na spoju granica Litvanije, Poljske i Belorusije.

„Ovo je definitivno korak ka daljem hibridnom napadu na poljsku zemlju“, rekao je Moravjecki.

„Očigledno će se sakriti iza uniforme beloruskih graničara i pomoći pokušajima ilegalnih imigranata da uđu u Poljsku da destabilizuju našu državu.

Oni sami mogu da se maskiraju u migrante da završe na poljskom tlu, stvarajući dodatne opasnosti za Poljsku“, rekao je šef poljskog kabineta u govoru u fabrici u Glivicama, gde počinje popravka ukrajinskih tenkova Leopard.

Poljski obaveštajci su potvrdili da se Vagnerovi vojnici mogu prerušiti kao graničari ili čak migranti da uđu na poljsku teritoriju i „destabilizuju situaciju“.

Poljska vojska rasporedila snajpere na granici sa Belorusijom

Istovremeno, komanda poljske vojske najavila je raspoređivanje svojih snajperista na granici sa Belorusijom.

Prema rečima Stanislava Žarina, poljskog komesara za bezbednost, „beloruske snage bezbednosti su organizovane da transportuju ilegalne imigrante do poljske granice.

Iz tog razloga im obezbeđuju opremu koja će im omogućiti da prođu kroz ograde koje je postavila poljska strana“.

savremeni ''zid'' radi sprecavanja kretanj a migranata izmeĐu belorusije i poljske
savremeni ”zid” radi sprecavanja kretanj a migranata između belorusije i poljske

Poljski zvaničnik tvrdi da beloruske vlasti navodno daju migrantima merdevine i sekače, kao i da ih naoružavaju kamenjem i ciglama da napadnu Poljake.

Podsećamo, pre neki dan je šef poljskog Ministarstva odbrane Mariuš Blaščak najavio stvaranje bataljona pionira za zaštitu koridora Suvalki. Snage će biti bazirane na severoistoku zemlje, u gradu Avgustovu.

Poljska, Litvanija i Letonija zatvoriće svoje granice sa Belorusijom

Poljska, Letonija i Litvanija razmatraju zatvaranje granica sa Belorusijom u slučaju provokacija ruske grupe Vagner, saopštili su zamenik ministra unutrašnjih poslova Litvanije i njegov poljski kolega.

„Ovo je realnost. Postoji mogućnost da granice budu zatvorene“, rekao je novinarima zamenik litvanskog ministra Arnoldas Abramavičius. Litvanija i Poljska su više puta upozoravale svoje saveznike iz NATO-a da bi Vagnerovi plaćenici mogli pokušati da pređu granicu i uđu u državu članicu EU predstavljajući se kao tražioci azila.

To bi mogle biti grupe izbeglica, migranata koji su ilegalno dovedeni sa ciljem da izazovu neku vrstu nevolje na granici, rekao je Abramavičius.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski upozorio je da će „Belorusija biti oterana u potpunu izolaciju i beloruski režim mora to da uzme u obzir”.

suvaliki linija 1024x682 1
suvaliki linija 1024×682 1

Agencija Rojters, pozivajući se na poljskog ministra unutrašnjih poslova Mariuša Kaminskog, rekla je da su zemlje spremne na zajedničku akciju u slučaju izazova iz „Orkestra”.

„Nesumnjivo, u slučaju ozbiljnih incidenata u koje je uključena grupa Vagner na granicama zemalja NATO-a i EU, kao što su Poljska, Litvanija ili Letonija, nesumnjivo ćemo preduzeti zajedničke akcije […] Ne isključujem da ako odlučimo da je ovo pravi odgovor „dovešćemo do potpune izolacije Belorusije“, rekao je šef poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Praktično, to znači potpunu izolaciju Belorusije, a takođe i ruske eksklave Kalinjingrad.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave