NaslovnaNovostiRusija isporučila novu seriju Su-35S vojsci i hvali se da se proizvodnja...

Rusija isporučila novu seriju Su-35S vojsci i hvali se da se proizvodnja Su-30, Su-34 i Su-35 udvostručila

Pres-služba ruske državne korporacije Rostec saopštila je da je Komsomolsk na Amuru avijaciono preduzeće, u sastavu Ujedinjene avio-kompanije (UAC), predalo Ministarstvu odbrane drugu seriju lovaca tipa Su-35S proizvedenih ove godine.

„Vazduhoplovno preduzeće Komosmoljsk-na-Amuru proizvodi vazduhoplovnu opremu po državnim odbrambenim narudžbinama, u okviru rokova predviđenih ugovorima, a ponekad čak i pre roka, kako bi se zadovoljile potrebe Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u pogledu ratnih aviona“, rekao je generalni direktor UAC-a Jurij Sljusar, a prenosi agencija Intefaks.

Ogromna sredstva idu u ratnu industriju. Rusi tvrde da su udvostručili proizvodnju Su-30, Su-34 i Su-35

Predstavnici Rosteka su naveli da su borbeni avioni Su-35S prošli čitav ciklus kopnenih i vazdušnih ispitivanja, u različitim režimima rada, i preleteli sa aerodroma kompanije do mesta stalnog angažovanja.

Zamenik generalnog direktora Rosteka Vladimir Artjakov rekao je 10. jula da je proizvodnja nekoliko borbenih aviona udvostručena za potrebe vojske tokom takozvane „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini.

„Za neke pozicije smo udvostručili broj borbenih aviona koje isporučujemo Ministarstvu odbrane Rusije. Reč je o avionima kao što su Su-30, Su-34 i Su-35, koji su veoma efikasni na liniji sukoba“, rekao je Artjakov u intervjuu za televizijski kanal Rusija 24.

su 30sm, su 35s i su 34
Su-30SM, Su-35S i Su-34

Su-35S je supermanevarski višenamenski lovac generacije 4++, namenjen za presretanje i uništavanje u borbi na bliskim i velikim dometima svih klasa vazdušnih ciljeva, za borbu za prevlast u vazduhu, kao i za uništavanje kopnenih i površinskih vojnih ciljeva.

Naoružan je protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima autonomiju od 3.400 kilometara.

Rusi ne navode tačan broj isporučenih Su-35S

Ruski predstavnici nisu precizirali broj isporučenih borbenih aviona, niti su naveli druge detalje o njima.

Poznato je samo da je ovo druga serija aviona ove godine, od kojih je prva isporučena u junu mesecu i koja uključuje, prema pretpostavkama zapadnih analitičara, dva aviona Su-35S.

Verovatno će do kraja tekuće godine biti izvršene još najmanje dve-tri isporuke, sa povećanim brojem aviona (zapadni stučnjaci sugerišu na tri do četiri).

Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije su 2022. godine dobile sedam lovaca Su-35S, od kojih su tri isporučena u septembru, a četiri u decembru.

ruski pilot su 35 sa 800 letova i stotinu unistenih ciljeva
ruski pilot su-35

Preduzeće Komsomolsk na Amuru sada ispunjava svoj četvrti ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane za nabavku aviona Su-35S. Zaključen je 2021. godine i predviđa isporuku 24 ili 30 aviona (datumi se razlikuju u zavisnosti od izvora) do 2024. godine.

Prva tri ugovora, zaključena 2009, 2015. i 2020. godine, obuhvatala su isporuku, u periodu 2012-2022, 104 serijska lovca Su-35S.

Uzimajući u obzir četiri aviona primljena u decembru 2022. godine, po novom ugovoru, početkom 2023. godine Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije su imale 108 aviona ovog tipa.

Suhoj Su-35 najuspešniji ruski lovac trenutno

Suhoj Su-35 (NATO kodno ime Flanker-E) je najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

Su-35 je evolucija Su-27 iz sovjetske ere, teškog višenamenskog lovca sa dva motora koji kombinuje odličnu brzinu i naoružanje sa agilnošću u bliskim borbama.

Razni izveštaji govore da Su-35 uglavnom ne leti sam, već je deo vazdušnog para. U zavisnosti od operacije, može biti učesnik misije sa Su-30 ili nekim od taktičkih bombardera VKS, kao što je Tu-22, ili presretač MiG-31.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013
suhoj su-35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013

Su-35 je naoružan avionskim topom kalibra 30mm, a na avionu se nalazi još 12 podesivih tačaka za kačenje bombi i raketa koje se mere u tonama.

Od svih možda najveću pažnju zaslužuje hipersonična raketa vazduh-vazduh (RVV-BD) R-37M. R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice. Dizajnirala ga je ruska kompanija Vympel i predstavljena je 2016. godine.

Pored R-37M (domet do 400 km), lovac je opremljen i vođenim raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77-1 (110 km) i antiradarskom vođenom raketom srednjeg dometa X-31P.

r 37m
r 37m

Korišćenjem municije kao što je raketa R-37M, avioni poput, Su-57, MiG-31BM i Su-35S mogu da pogode avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine bez ulaska u zonu otkrivanja ili dejstva ukrajinske PVO.

Pored toga, Su-35 je visoko modernizovani višenamenski lovac 4++ generacije koji je konstruisan uz pomoć tehnologije pete generacije. Avion karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. 

Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja. Maksimalna brzina aviona je 2,500 km/h, dok operativni dolet dostiže 3,400 km.

Nije slučajno što su ukrajinski vojnici koji opslužuju prvu bateriju Patriot u Ukrajini izjavili kako sanjaju da njihova prva meta bude Su-35

par raketa vazduh vazduh srednjeg dometa r 77 1 ispod dve sredisnje stanice lovca su 35s
par raketa vazduh vazduh srednjeg dometa r 77 1 ispod dve sredisnje stanice lovca su 35s

Taj san je pokvaren, jer je, prema tvrdnjama Oružanih snaga Ukrajine, Patriot pre nekoliko dana oborio rusku hipersoničnu raketu Kindžal. Na nama ostaje da poverujemo u te tvrdnje.

Pored ovog, ne zna se tačno koliko je Su-35 stradalo u ukrajinskom sukobu. Pre samo nekoliko dana četiri ruske letelice su pale iznad Brjanske oblasti, od kojih je jedna navodno Su-35.

7 KOMENTARA

  1. Neka puse k**** svi fasisti rasisti i nacisti Bajden schoz makron i onaj Britanski indijanac i svi koji mrze putin i rusiju. Nemoze temu nista

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave