NaslovnaNovostiRusi: ukrajinska vojska pokušala da udari na Krimski most; Krstareća raketa oborena...

Rusi: ukrajinska vojska pokušala da udari na Krimski most; Krstareća raketa oborena u blizini Kerčija

Nekoliko ruskih izvora izvestilo je da su 09.07.2023. snage PVO odbile ukrajinski raketni napad u vazdušnom prostoru poluostrva Krim.

Kao rezultat intervencije podjedinica 37. divizije protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ruske Federacije, došlo je do pojave krstareće rakete, verovatno tipa Storm Shadow (britanske proizvodnje) ili modernizovane rakete kompleksa S-200 oboren kod Kerčija.

Incident je prijavio šef Republike Krim Sergej Aksenov. Prema njegovim izjavama, u toj oblasti nije bilo štete niti žrtava, jer su fragmenti projektila pali u Azovsko more.

Međutim, nakon pokušaja napada, kretanje automobila i vozova u oba smera na Krimskom mostu je privremeno obustavljeno. Nakon sat vremena, saobraćaj je ponovo pokrenut.

Ukrajinci konačno i zvanično priznali napad na isti most prošle godine

Treba napomenuti da je malopre zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malar potvrdila da su teroristički napad na most 8. oktobra prošle godine organizovali ukrajinska vojska i specijalne službe.

003 krimski most 8 oktobar 2022
003 krimski most 8 oktobar 2022

Istovremeno sa presretanjem krstareće rakete u rejonu Krimskog mosta, stižu izveštaji o pokušaju vazdušnog udara i u Rostovskoj oblasti. Predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov izjavio je da je protivvazdušna odbrana uspešno intervenisala i u ovom regionu juga Rusije.

Prema rečima političara, protivvazduhoplovna odbrana je pogodila dva vazdušna cilja. Takođe nije bilo povređenih, ali je oštećeno nekoliko kuća.

Napad je potvrdio i šef Rostovske oblasti Vasilij Golubev, koji je signalizirao obaranje ukrajinske rakete.

„Danas oko 12.00 naš sistem protivvazdušne odbrane je pušten u rad. U okrugu između Kamenska i Donjecka oborena je ukrajinska raketa. Nema žrtava“, napisao je Golubev na svom Telegram kanalu. On je izvestio da su fragmenti rakete delimično oštetili krovove nekoliko zgrada.

Već je svima poznato da je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) odmah nakon incidenta saopštila kako je utvrđeno da je ”organizator terorističkog napada na Krimski most 8. oktobra 2022. bila Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane, njen načelnik Kirilо Budanov (Кирило Олексійович Буданов), zaposleni i agenti”.

U članku tada objavljenom, razmotrili smo detaljno kako se odvijala čitava operacija terorističkog napada na most.

Ukrajina nedavno udarila i na severni Krimski most britanskim projektilima Storm Shadow [VIDEO]

Ukrajina je preko noći 22. juna udarila na most Čongar, koji povezuje poluostrvo Krim i Hersonsku oblast, raketama britanske proizvodnje Storm Shadow, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Hersona Vladimir Saldo.

ukrajina udarila na severni krimski most britanskim projektilima storm shadow
ukrajina udarila na severni krimski most britanskim projektilima storm shadow

„Oštećena je kolovozna površina na mostovima. Nema ljudskih žrtava“, napisao je tada guverner na Telegramu.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane. 

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raket je koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

scalp
scalp

Projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve. 

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave