NaslovnaNovostiRuski lovci Su-34, Su-35 'oboreni' iznad Brjanska; Da li su rakete sistema...

Ruski lovci Su-34, Su-35 ‘oboreni’ iznad Brjanska; Da li su rakete sistema Patriot pogodile avione?

Vazduhoplovstvo Ukrajine je 3. jula objavilo video koji kao da pruža neke informacije o zasedi koja se dogodila 13. maja, što je rezultiralo gubitkom više ruskih aviona.

Snimak o kojem je reč sugeriše da je jedan od dobijenih sistema PVO „Patriot“ odgovoran za obaranje nekoliko ruskih aviona 13. maja.

Promo video ukrajinskih snaga

Incident se dogodio na teritoriji Rusije i rezultirao je gubitkom najmanje četiri, a potencijalno i pet ruskih vojnih aviona.

Na objavljenom snimku vidimo neke zanimljive detalje. Na bočnoj strani baterije Patriot nalazili su se prikazi dva ruska borbena aviona i tri ruska helikoptera ukrašeni natpisima „13. Maj”.

Suptilan nagoveštaj implicira vezu između ovih letelica i događaja tog dana prepunog akcije. Propagandni video je objavljen povodom obeležavanja Dana PVO-a Oružanih snaga Ukrajine.

Događaji koji su se desili 13. maja uključivali su zaista značajne gubitke za ruske vazduhoplovne snage, kako smo tada izvestili. Tog dana su navodno izgubljena dva ruska helikoptera Mi-8, jedan borbeni bombarder Su-34 i jedan lovac Su-35S.

Sva četiri aviona srušila su se u ruskoj oblasti Brjanska, koja se nalazi nasuprot ukrajinske Černigovske oblasti u pravcu severoistoka.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Jurij Ignat nagovestio je da je možda oboren i treći helikopter. Međutim, on je naveo da je u pitanju prijateljska vatra.

Tokom prvobitnog izveštavanja o incidentu, nije bilo jasne potvrde o tome koji je sistem odgovoran za obaranje lovaca ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Sada izgleda Ukrajinci žele da najnovijim videom ukažu na potencijalnu ulogu PVO sistema Patriot u obaranju.

Da li je Patriot odgovoran?

Tokom incidenta oborena su dva helikoptera Mi-8, od kojih je jedan bio retki model Mi-8MTPR-1 opremljen opremom za ometanje radara Richag-AV, a drugi je verovatno služio kao namenski helikopter za traganje i spasavanje.

su 35 oborio mi 8
su-35 i mi-8

Tog dana gađani su i Su-34 i Su-35. Su-34 je imao za cilj da lansira kliznu bombu na Černihiv, dok je Su-35 štitio Su-34 od ukrajinskih presretača.

Tačni detalji “zasede” ostaju nepoznati. Moguće je da je sistem Patriot oborio dva aviona Suhoj, a zatim su ukrajinski diverzanti gađali i oborili ruske helikoptere Mi-8.

Brz sled događaja sugeriše da su helikopteri možda bili u neposrednoj blizini tokom obaranja Suhoja. Međutim, da bi se to dogodilo, ukrajinske snage bi morale da prebace Patriot baterije blizu graničnih područja.

Mala je verovatnoća da su ukrajinske snage prebacile preskupu bateriju Patriot tamo. Bilo bi lakše i jeftinije pomeriti sistem Buk, a rupe na olupinama sugerišu na rakete Buk.

Oznake navodnih potvrđenih pogodaka na sistemu Patriot, koje inače Ukrajinci lepe po svim sistemima u nerealnim količinama, odaju utisak da PR služba radi najvrednije u ovom sukobu.

Slično tome, Majk Mihajlović, specijalista za odbrambene tehnologije i bivši vojni oficir kanadskih oružanih snaga, podelio je svoju perspektivu sa sajtom Euro-asian Tajms, navodeći: „Na osnovu mog iskustva, oni [Ukrajina] pružaju skoro 90% lažnih informacija.

Dodao je: „Primetio sam oznake na snimku koje ukazuju na obaranje Kindžala, što je besmislica. Štaviše, sav sadržaj koji Kijev „objavljuje“ politički je vođen. Približava se samit u Vilnjusu i oni moraju da pokažu svojim gospodarima da njihova investicija daje rezultate.”

On je elaborirao, rekavši: „Ne kažem da Patriot nije imao neke pogotke, ali realnost je da je samo 5-10% možda tačno.

Sistem Patriot nije dovoljno mobilan, a njegovo postavljanje veoma blizu granice da bi iz zasede destvovali po ruskim avionima bilo ekstremno rizično. Ni Amerikanci ne bi to dozvolili.

Patriot baterije su veoma podložne identifikovanju, gađanju i bombardovanju u blizini granice, posebno u manjim gradovima. Ipak, bivši oficir kanadske vojske je dodao da to nije sasvim nemoguće i da se možda dogodilo.

Međutim, objasnio je da bi se, da je na poziciji autoriteta, opredelio za S-300V kao povoljniji izbor. Shodno tome, on je priznao da zasluge treba pripisati tamo gde su zaslužene ako su se zaista dogodile.

Mihajlović je istakao potrebu da se ukrajinskim tvrdnjama pristupi sa krajnjim skepticizmom. U međuvremenu, razlozi za odluku Ukrajine da uskrati informacije o mogućoj umešanosti baterije Patriot do sada ostaju nejasni, ostavljajući prostora za spekulacije.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva nije čak ni pomenuo bilo kakve tvrdnje u vezi sa baterijom Patriot, a nije ni upitan od strane pristrasnih novinara.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave